SPORTTI-hanke

Säännöllinen liikunta ja ohjattuun urheiluseuratoimintaan osallistuminen tekee lasten ja nuorten terveydelle sekä kasvulle ja kehitykselle tutkitusti paljon hyvää, ja nuorena saavutetut positiiviset vaikutukset heijastuvat usein aikuisikään saakka. Positiivisten vaikutusten lisäksi lasten ja nuorten urheilussa on kuitenkin tunnistettu tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa haittoja lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille, ja joihin urheilun parissa toimivien aikuisten on tärkeä kiinnittää huomiota. Näihin kysymyksiin paneutuu valtakunnallinen SPORTTI-hanke (2021-2023), joka keskittyy tarjoamaan urheiluseuratoimijoille apua nuorten urheilijoiden peli- ja päihdekasvatukseen.

Valmentaja kannustaa nuoria urheilijoita.

Hankkeen tavoitteena on erityisesti jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa ja salibandya harrastavien 12-17-vuotiaiden nuorten päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisy sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisy, mikä tukee urheilijan tervettä ja turvallista kasvua.

Terveyttä edistävä urheiluseura
-verkkokurssi

SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on avattu EHYT ry:n verkko-oppimisympäristöön. Kurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.
Kurssilla pääset tutustumaan nuorten digipelaamisen maailmaan sekä saat ajankohtaiset tietoiskut urheilevien nuorten rahapelaamisesta ja päihteiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on sen tarjoamat käytännön vinkit ja työkalut nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään urheiluseuratoimintaan.

Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin.

Tervetuloa mukaan kurssille! Katso kurssin lyhyt esittely täältä.

Tilaa materiaalit käyttöösi!
SPORTTI-hankkeen julisteet on tarkoitettu käytännön työkaluiksi lasten ja nuorten urheiluseuratoimintaan. Hyvinvoivan urheilujoukkueen huoneentaulu- sekä Digitasapaino nuoren urheilijan arjessa -julisteet tarjoavat vinkkejä nuorten urheilijoiden arkeen sekä kannustavat käymään urheiluseuroissa keskustelua pelaamiseen, puhelimen käyttöön ja päihteisiin liittyvistä asioista.

Urheiluseuratoimija, haluatko julisteiden painetut versiot maksutta oman seurasi/joukkueesi käyttöön? Tilaa materiaalit käyttöösi osoitteesta jari.hatinen@ehyt.fi. Kerro viestissä edustamasi urheiluseuran nimi, postiosoite sekä toivomasi julisteiden kappalemäärä.

Alkuselvitys

Hankkeen aluksi tuotetaan selvitystyö, jonka tarkoituksena on toimia alkukartoituksena joukkueurheilun parissa toimivien valmentajien ja muiden seuratoimijoiden tiedoista, käyttäytymisestä, mielipiteistä ja asenteista – siitä miten päihteisiin sekä raha- ja digipelaamiseen urheiluseuratoiminnassa suhtaudutaan, millaisia välineitä heillä on tällä hetkellä käytössään, ja millaiselle avulle seuratoiminnassa nähdään olevan tarve nuorten urheilijoiden päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisemiseksi sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisemiseksi.

Selvitystyön tulokset julkaistiin maaliskuussa 2022.

SPORTTI-hanke sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja saat tietää ensimmäisten joukossa uusista materiaaleistamme. Löydät SPORTTI-hankkeen julkaisuja EHYT ry:n Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Hankkeen julkaisuihin löydät tunnisteen #sporttihanke avulla.

Lisätietoa SPORTTI-hankkeesta

Jari Hätinen.

Hätinen Jari

Projektipäällikkö, SPORTTI-hanke 044 491 4964
Katso henkilön esittely
Milla Ruuska.

Ruuska Milla

Koulutussuunnittelija 050 524 9909
Katso henkilön esittely