SPORTTI-hanke

Säännöllinen liikunta ja ohjattuun urheiluseuratoimintaan osallistuminen tekee lasten ja nuorten terveydelle sekä kasvulle ja kehitykselle tutkitusti paljon hyvää, ja nuorena saavutetut positiiviset vaikutukset heijastuvat usein aikuisikään saakka. Positiivisten vaikutusten lisäksi lasten ja nuorten urheilussa on kuitenkin tunnistettu tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa haittoja lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille, ja joihin urheilun parissa toimivien aikuisten on tärkeä kiinnittää huomiota. Näihin kysymyksiin paneutuu valtakunnallinen SPORTTI-hanke (2021-2023), joka keskittyy tarjoamaan urheiluseuratoimijoille apua nuorten urheilijoiden peli- ja päihdekasvatukseen. Hankkeen tavoitteena on erityisesti jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa ja salibandya harrastavien 12-17-vuotiaiden nuorten päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisy sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisy, mikä tukee urheilijan tervettä ja turvallista kasvua.

Pöytä jonka päällä on urheiluvalmentajan pilli ja ajastin, Ehyt-kynä, muistilappu ja vihko. Vihossa lukee Nuuskatta Fresh Säkitön Syyskuu.

Ajankohtaista

Uudet nikotiinituotteet houkuttavat urheilevia nuoria – osallistu kampanjaan ja minimoi riskit tänä syksynä seuratoiminnassa!  

Tupakkateollisuus on ottanut urheilevat nuoret nikotiinituotteiden markkinoinnin kohteeksi. Värikkäät purkit ja makuaineet sekä mainoslauseet ”sisältää puhdasta nikotiinia”, ”buustaa suorituskykyä” ja ”helppo käyttää pelien aikana”, saavat tuotteet kuulostamaan houkuttelevalle ja turvalliselle käyttää. Todellisuudessa nikotiinituotteet ovat aina haitallisia niin urheilevan nuoren terveydelle kuin suorituskyvyllekin. 

Yhteistyössä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ”Säkitön syyskuu” -kampanjan ja Syöpäjärjestöjen Fressis-hankkeen kanssa kannustamme ottamaan syksyn aikana osaa nuuskan, nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden vastaiseen kampanjointiin ja tukemaan urheilevien nuorten harrastamista ilman nikotiinituotteita.  

Tutustu kampanjaan: sakitonsyyskuu.fi

Voit osallistua kampanjaan eri tavoin: esimerkiksi jakamalla tietoa ja kampanjamateriaaleja omassa seurassasi, ottamalla aihe puheeksi nuorten kanssa tai herättelemällä keskustelua sosiaalisessa mediassa.  

Hyödynnä työssäsi Säkitön syyskuu -kampanjan materiaalit sekä tältä sivulta löytyvät SPORTTI-hankkeen maksuttomat materiaalit.  

Katso tallenne: Uudet nikotiinituotteet – näin minimoit riskit tänä syksynä seuratoiminnassa -webinaari 31.8.2023

Webinaarissa jalkapallovalmentaja Erkka V. Lehtola kertoi, miksi hänen mielestään nikotiinituotteista on tärkeä puhua lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa. EHYTin ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Saija Himanka esitteli uusia nikotiinituotteita, joita selvästi myydään ja markkinoidaan suoraan nuorille ja urheilijoille.

SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen esitteli hankkeen tekemiä maksuttomia työkaluja urheiluseuroille. Fressis-hankkeen Elina Hartikainen esitteli Syöpäjärjestöjen, Olympiakomitean ja EHYTin yhteistyönä kehitetyn Nuuskaton urheilu -toimintamallin, joka tarjoaa maksuttomia työkaluja nikotiinittomuuden edistämiseen. Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Jenni Vaskelainen esitteli Nuuskatta Fresh – Säkitön syyskuu -kampanjan materiaalia.

Katso webinaarin tallenne täältä. Webinaarin kesto on 45 minuuttia. 

Terveyttä edistävä urheiluseura
-verkkokurssi

SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on avattu EHYT ry:n verkko-oppimisympäristöön. Kurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.
Kurssilla pääset tutustumaan nuorten digipelaamisen maailmaan sekä saat ajankohtaiset tietoiskut urheilevien nuorten rahapelaamisesta ja päihteiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on sen tarjoamat käytännön vinkit ja työkalut nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään urheiluseuratoimintaan.

Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin.

Tervetuloa mukaan kurssille! Katso kurssin lyhyt esittely täältä.

Testaa urheilutietämyksesi! Pelaa SPORTTI-hankkeen tekemää tietovisaa Millainen urheilutietäjä olet

Tilaa materiaalit käyttöösi!

SPORTTI-hankkeen materiaalit on tarkoitettu käytännön työkaluiksi lasten ja nuorten urheiluseuratoimintaan. Digitasapaino nuoren urheilijan arjessa, Hyvinvoivan urheilujoukkueen huoneentaulu sekä Viisi askelta lasten ja nuorten päihde- ja pelihaittojen ehkäisemiseksi urheiluseuratoiminnassa -materiaalit auttavat keskustelemaan päihteistä ja pelaamisesta, helpottavat päihde- ja pelihaittoja ehkäisevän toiminnan suunnittelua sekä tarjoavat nuoren urheilijan arkeen konkreettiset vinkit digimedian käyttöön liittyvien haittojen ehkäisemiseksi. 

Urheiluseuratoimija, nappaa uusia ideoita seuratoimintaan tilaamalla materiaalipaketti maksutta oman seurasi/joukkueesi käyttöön osoitteesta jari.hatinen@ehyt.fi  

Kerro sähköpostiviestissäsi edustamasi urheiluseuran nimi, postiosoite, lähetyksen vastaanottajan yhteystiedot sekä toivomasi materiaalien kappalemäärä. 

Alkuselvitys

Hankkeen aluksi tuotetaan selvitystyö, jonka tarkoituksena on toimia alkukartoituksena joukkueurheilun parissa toimivien valmentajien ja muiden seuratoimijoiden tiedoista, käyttäytymisestä, mielipiteistä ja asenteista – siitä miten päihteisiin sekä raha- ja digipelaamiseen urheiluseuratoiminnassa suhtaudutaan, millaisia välineitä heillä on tällä hetkellä käytössään, ja millaiselle avulle seuratoiminnassa nähdään olevan tarve nuorten urheilijoiden päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisemiseksi sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisemiseksi.

Selvitystyön tulokset julkaistiin maaliskuussa 2022.

Tutustu hankkeen yhteistyökumppaneiden materiaaleihin

SPORTTI-hanke sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja saat tietää ensimmäisten joukossa uusista materiaaleistamme. Löydät SPORTTI-hankkeen julkaisuja EHYT ry:n Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Hankkeen julkaisuihin löydät tunnisteen #sporttihanke avulla.

Lisätietoa SPORTTI-hankkeesta

Jari Hätinen.

Hätinen Jari

Projektipäällikkö, SPORTTI-hanke 044 491 4964
Katso henkilön esittely
Milla Ruuska.

Ruuska Milla

Koulutussuunnittelija 050 524 9909
Katso henkilön esittely