SPORTTI-hanke

Säännöllinen liikunta ja ohjattuun urheiluseuratoimintaan osallistuminen tekee lasten ja nuorten terveydelle sekä kasvulle ja kehitykselle tutkitusti paljon hyvää, ja nuorena saavutetut positiiviset vaikutukset heijastuvat usein aikuisikään saakka. Positiivisten vaikutusten lisäksi lasten ja nuorten urheilussa on kuitenkin tunnistettu tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa haittoja lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille, ja joihin urheilun parissa toimivien aikuisten on tärkeä kiinnittää huomiota. Näihin kysymyksiin paneutuu valtakunnallinen SPORTTI-hanke (2021-2024), joka keskittyy tarjoamaan urheiluseuratoimijoille apua nuorten urheilijoiden peli- ja päihdekasvatukseen.

Hankkeen tavoitteena on erityisesti jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa ja salibandya harrastavien 12-17-vuotiaiden nuorten päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisy sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisy, mikä tukee urheilijan tervettä ja turvallista kasvua.

Ajankohtaista

SPORTTI kannustaa urheilevien nuorten parissa toimivia aikuisia osallistumaan Terveyttä edistävä urheiluseura -verkkokurssille!

Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Kurssi on suunniteltu erityisesti valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville aikuisille. Saat itsellesi sähköisen osaamismerkin, kun olet käynyt kurssin kaikki osiot.

Terveyttä edistävä urheiluseura
-verkkokurssi

SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on avattu EHYT ry:n verkko-oppimisympäristöön. Kurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.
Kurssilla pääset tutustumaan nuorten digipelaamisen maailmaan sekä saat ajankohtaiset tietoiskut urheilevien nuorten rahapelaamisesta ja päihteiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on sen tarjoamat käytännön vinkit ja työkalut nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään urheiluseuratoimintaan.

Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin.

Tervetuloa mukaan kurssille! Katso kurssin lyhyt esittely täältä.

Testaa urheilutietämyksesi!
Pelaa SPORTTI-hankkeen tekemää tietovisaa Millainen urheilutietäjä olet

Tilaa materiaalit käyttöösi!

SPORTTI-hankkeen materiaalit on tarkoitettu käytännön työkaluiksi lasten ja nuorten urheiluseuratoimintaan. Viisi askelta lasten ja nuorten päihde- ja pelihaittojen ehkäisemiseksi urheiluseuratoiminnassa, Digitasapaino nuoren urheilijan arjessa, Hyvinvoivan urheilujoukkueen huoneentaulu sekä Tositietoa urheiluseuratoimijoille – nuorten rahapelaaminen materiaalit auttavat keskustelemaan päihteistä ja pelaamisesta, helpottavat päihde- ja pelihaittoja ehkäisevän toiminnan suunnittelua sekä tarjoavat nuoren urheilijan arkeen konkreettiset vinkit digimedian käyttöön liittyvien haittojen ehkäisemiseksi.

Urheiluseuratoimija, nappaa uusia ideoita seuratoimintaan tilaamalla materiaalipaketti maksutta oman seurasi/joukkueesi käyttöön osoitteesta jari.hatinen@ehyt.fi 

Kerro sähköpostiviestissäsi edustamasi urheiluseuran nimi, postiosoite, lähetyksen vastaanottajan yhteystiedot sekä toivomasi materiaalien kappalemäärä.

Selvitykset

Hankkeen aluksi tehtiin selvitystyö, jonka tarkoituksena oli toimia alkukartoituksena joukkueurheilun parissa toimivien valmentajien ja muiden seuratoimijoiden tiedoista, käyttäytymisestä, mielipiteistä ja asenteista – siitä miten päihteisiin sekä raha- ja digipelaamiseen urheiluseuratoiminnassa suhtaudutaan, millaisia välineitä heillä on tällä hetkellä käytössään, ja millaiselle avulle seuratoiminnassa nähdään olevan tarve nuorten urheilijoiden päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisemiseksi sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisemiseksi. Selvitystyön tulokset julkaistiin maaliskuussa 2022.

Hankkeen toisen selvityksen tarkoituksena oli selvittää, mitä esteitä lasten ja nuorten parissa toimivat valmentajat kokevat päihteistä puhumiselle ja millaista apua he kokevat tarvitsevansa, jotta päihteet olisivat jatkossa helpompi ottaa seurassa puheeksi. Selvitystyön tulokset julkaistiin huhtikuussa 2024.

Tutustu hankkeen yhteistyökumppaneiden materiaaleihin

SPORTTI-hanke sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja saat tietää ensimmäisten joukossa uusista materiaaleistamme. Löydät SPORTTI-hankkeen julkaisuja EHYT ry:n Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Hankkeen julkaisuihin löydät tunnisteen #sporttihanke avulla.

Lisätietoa SPORTTI-hankkeesta

Jari Hätinen.

Hätinen Jari

Projektipäällikkö, SPORTTI-hanke 044 491 4964
Katso henkilön esittely