Nikotiinituotteet

Nikotiinituotteella tarkoitetaan joko tupakkakasvista (Nicotiana) kokonaan tai osittain koostuvaa tuotetta tai muuta nikotiinia sisältävää tuotetta. Sähkösavukkeet ja nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa, mutta niitä säädellään tupakkalaissa. Näiltä sivuilta löydät tietoa nikotiinituotteista: savukkeista, nuuskasta, nikotiinipusseista ja sähkösavukkeista sekä niiden haittavaikutuksista ja käytön yleisyydestä.

Sähkösavukelaite, tupakka ja nuuskarasia.

Tupakka

Tupakointi on suurin yksittäinen terveysriski ja väestön terveyseroja selittävä tekijä. Tupakointi on 2000-luvulla vähentynyt runsaasti mutta se aiheuttaa edelleen noin 4300 kuolemaa vuosittain.

Nuuska

Nuuska on terveydelle haitallinen nikotiinituote, jota etenkin nuoret käyttävät Suomessa aiempaa enemmän.

Sähkösavukkeet

Sähkösavuke eli sähkötupakka on sähköllä toimiva laite, jolla höyrystetään säiliössä olevaa nestettä. Sähkösavukehöyryssä on useita terveydelle haitallisia yhdisteitä, joista osa on samoja kuin tupakan savussa.

Nikotiinipussit

Nikotiinipussit ovat suuhun laitettavia, nuuskapusseja muistuttavia nikotiinia sisältäviä annospusseja. Nikotiinipussit sisältävät usein enemmän nikotiinia kuin perinteinen nuuska. Nikotiini on piristävä aine, joka aiheuttaa riippuvuutta ja monenlaista terveydellistä haittaa, vahvoina annoksina myös myrkytyksiä.

Tupakan, nuuskan ja sähkösavukkeen käytön ehkäisy ja lopettaminen

Nikotiinituotteiden kokeiluja ja käytön aloittamista tulee kaikin tavoin ehkäistä. Nikotiinituotteet aiheuttavat riippuvuutta, jonka kehittymiselle nuoret ovat erityisen alttiita. Nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyyn tähtäävää valistusta tulee tehdä niin kotona, kouluissa kuin harrastetoiminnassakin.

Lapseni jäi kiinni sähkösavukkeen tai muun nikotiinituotteen käytöstä – mitä minun pitäisi tietää?

Nuorten sähkösavukkeiden ja muiden nikotiinituotteiden käyttö on herättänyt huolta viime vuosina. Monessa perheessä voi sen takia tulla vastaan tilanne, jossa nuori jää kiinni esimerkiksi sähkösavukkeen tai nikotiinipussin käyttämisestä. Mitä minun huoltajana tulisi tietää?