Kansainvälinen yhteistyö
EHYT ry tekee kansainvälistä yhteistyötä eri verkostoissa useiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö on tärkeää, jotta päihde- ja pelihaittoja voitaisiin ehkäistä ja vähentää tehokkaasti. Väestötasolla harjoitettu päihde- ja pelipolitiikka vaikuttaa päihde- ja pelihaittojen määrään ja vakavuuteen ratkaisevasti.
Kansallinen ja kansainvälinen politiikka ja päätöksenteko vaikuttavat vahvasti ehkäisevään päihdetyöhön. Esimerkiksi Euroopan unionin sisämarkkinoita koskevat säännökset vaikuttavat Suomen alkoholi- ja tupakkapolitiikkaan.
Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto UNODC ja EU ovat korostaneet päihdehaittojen globaalia, rajat ylittävää luonnetta. Kansainvälinen yhteistyö on keskeistä, jotta laittomien päihteiden käyttöä voidaan ehkäistä ja vähentää laittomien päihteiden aiheuttamia haittoja.
Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää myös siksi, että kansainvälisten yhteyksien kautta saadaan tietoa päihde- ja pelihaittojen vähentämisestä, tutkimuksesta ja menetelmistä. Yhteistyö mahdollistaa rajat ylittävän kokemusten vaihdon ja yhteisen vaikuttamistyön. Verkostoituminen auttaa pysymään ajan tasalla ja ennakoimaan muutoksia.
Lähialueyhteistyötä naapurimaiden kanssa
Suomi on tunnettu jo pitkään esimerkiksi kansanterveysperusteisen alkoholi- ja tupakkapolitiikan edelläkävijänä. Suomessa terveyttä ja hyvinvointia edistävä järjestötoiminta on osa vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, jossa järjestöt osallistuvat ja vaikuttavat aktiivisesti yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
Erilaiset päihteisiin ja niiden käyttötapoihin liittyvät haitat lisäävät tarvetta yhteistyöhön erityisesti rajanaapureiden kanssa. EHYT pitää tiiviisti yhteyttä naapurimaiden kansanterveystoimijoihin sekä järjestää asiantuntijatapaamisia ja -seminaareja päihdepoliittisista aiheista.
Kansanterveyttä ja hyvinvointia tukevaa alkoholipolitiikkaa on viime vuosina vahvistettu merkittävästi niin Virossa kuin muissa Baltian maissa. EHYT on aktiivisesti yhteydessä Viron kansanterveystoimijoihin, koska kokemusten ja tiedon vaihto hyödyttää molempia osapuolia. Esimerkiksi alkoholin matkustajatuonti Suomeen on suurinta Virosta, joten sillä on huomattavia poliittisia vaikutuksia molempiin maihin.
Suomessa nuuskan salakuljetus naapurimaista on kasvava ongelma. Siihen puuttuminen edellyttää yhteistyötä Ruotsin ja Venäjän viranomaisten sekä järjestökentän kanssa.
Hyvät yhteydet myös globaalisti
EHYT on kehittynyt vahvaksi kansalliseksi toimijaksi, jonka asiantuntijuus on kysyttyä ja arvostettua niin kotimaassa kuin maailmallakin. Hyvät verkostot kansainvälisiin asiantuntijaorganisaatioihin, vahvat kontaktit päihde- ja pelitutkijoihin sekä muihin ammattilaisiin vahvistavat järjestön osaamista ja tuovat voimaa kansalliseen toimintaan. Kansainvälinen yhteistyö tarjoaa pinnan, johon voimme peilata omaa kehittämistoimintaamme.
Kansainvälinen yhteistyö antaa EHYTille mahdollisuuden tuoda näkemyksensä ja osaamisensa esiin laajalti, mikä lisää järjestön ja Suomen tunnettuutta maailmalla.
EHYT on seuraavien kansainvälisten järjestöjen ja verkostojen jäsen:
- NordAN – Nordic Alcohol and Drug Policy Network tekee vaikuttamistyötä ehkäisevän työn ja alkoholi- ja huumehaittoja vähentävän työn merkityksen esiin nostamiseksi Pohjoismaissa sekä Baltiassa. EHYTin edustaja kuuluu NordAN-verkoston hallitukseen.
- Eurocare – European Alcohol Policy Alliance on organisaatio, jossa toimii terveysjärjestöjä 25:stä eri Euroopan maasta. Eurocare on johtava alkoholipoliittista vaikuttamistyötä tekevä toimija EU-tasolla. EHYTillä on edustaja myös Eurocaren hallituksessa.
- GAPA – The Global Alcohol Policy Alliance on kansalaisjärjestöjen verkosto, jonka tarkoituksena on vähentää alkoholiin liittyviä haittoja maailmanlaajuisesti. Eurocaren jäsenenä EHYT on osa GAPA-verkostoa.
- EuroNet – European Addiction Prevention Network kehittää eurooppalaista yhteistyötä riippuvuuksien ehkäisyssä. Verkostossa on jäseniä 17 Euroopan maasta ja EHYT edustaa Suomea.
- SNSUS – Stiftelsen Nordiska Sällskapet för Upplysning om Spelberoende on Pohjoismaissa toimiva rahapelaamiseen ja peliriippuvuuteen keskittyvä verkosto.
- EAPN-Fin – European Anti Poverty Network Finland on Suomen osasto eurooppalaisessa EAPN-verkostossa, joka pyrkii torjumaan köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä.
- ENSP – European Network for Smoking and Tobacco Prevention on tupakoinnin ehkäisyyn keskittyvä, eurooppalainen järjestö.
- Correlation – European Harm Reduction Network on verkosto Eurooppalaisille järjestöille, jotka haluavat parantaa huumeita käyttävien ihmisten oikeuksia ja palveluita. Olemme yksi verkoston Focal Pointeista.
Näiden verkostojen lisäksi EHYT on toiminut kutsuttuna konsulttina useassa kansainvälisessä verkostossa. Järjestö on osallistunut muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n konsultaatioihin ja EU-komission kuulemisiin. EHYT on myös Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluetoimiston akkreditoitu kumppani.
Lisäksi EHYT on kutsuttu asiantuntijaksi Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuuden päihdeasioiden asiantuntijaryhmään (Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Well-being, NDPHS).
EHYT seuraa myös aktiivisesti päihde- ja rahapelitutkimuskenttää kansainvälisten tutkijaverkostojen kautta, joista esimerkkinä on Kettil Bruun Society for Social and Epidemiological Research on Alcohol.
EHYT on osa Eurooppalaista ehkäisevän päihdetyön osaamisen kasvattamisen verkostoa ja levittää Suomessa EUDAn hallinnoimaa eurooppalaista osaamisen kasvattamisen kokonaisuutta (Eurooppalainen ehkäisevän päihdetyön tietoperusta -koulutus sekä Monialainen ehkäisevä päihdetyö kunnassa – työpaja)