Miten voin tukea lasten myönteistä pelikulttuuria?

Pelikasvatus on tärkeä osa perheissä tapahtuvaa mediakasvatusta. Vanhempien on hyvä olla kiinnostuneita lasten pelaamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Poika pelaa konsolia isänsä kanssa.
Kuva: Jukka Rapo / EHYT ry

1. Ole kiinnostunut lapsesi peliharrastuksesta

Oman lapsen peliharrastusta voi seurata siinä missä urheilu- tai soittoharrastustakin. Vanhempana sinun on hyvä tietää, mitä lapsesi pelaa. Kaikki pelit eivät ole sopivia kaikenikäisille. Tutustu sisältöihin pelaamalla yhdessä lapsesi kanssa tai seuraamalla hänen pelaamistaan. Se, että olet kiinnostunut lapsesi pelaamisesta, viestittää lapselle myös, että välität hänestä.

2. Keskustele pelaamisesta

Kuuntele ja ole valmis keskustelemaan lapsesi kanssa pelaamisesta. Vaikka lapset suoriutuvat teknisesti haastavista peleistä, voi pelimaailma nostaa esiin tunteita ja ajatuksia, joista on hyvä keskustella aikuisen kanssa. Vanhemmat voivat myös muistuttaa esimerkiksi käyttäytymisestä nettipeleissä – Huono käytös on huonoa käytöstä paikasta riippumatta.

3. Tarkista ikärajat

Suomessa myytävissä tietokone- ja konsolipeleissä on oltava merkintä ikärajasta. Ikärajamerkintä kertoo, minkä ikäisille peli soveltuu. Nämä merkinnät ovat yksi hyvä apu vanhemmille arvioida pelejä. Ikärajoja kannattaa valvoa ja niiden noudattamisesta pitää huolehtia.

Ikärajat perustuvat pelien haitallisuuteen, eivät niiden tekniseen vaikeuteen. Alle 18-vuotiailta kiellettyjä pelejä ei lain mukaan saa luovuttaa alaikäiselle, joten älä osta lapsellesi sopimattomia pelejä. Peleissä on myös sisältöä kuvaavia symboleja, jotka ilmaisevat syyn asetettuun ikärajaan. Lue lisätietoa Ikärajoista.

4. Puutu tarvittaessa

Vanhempien tulee puuttua lapsen pelaamiseen, jos se huolestuttaa. Vaikka sinusta tuntuisi, että et ymmärrä pelimaailmasta juuri mitään, on sinulla oikeus ja velvollisuus asettaa rajat lapsesi pelaamiselle.

Kun olet asettanut selkeät rajat, noudata niitä johdonmukaisesti. Turhan riitelyn välttämiseksi kannattaa kuitenkin ottaa ensin asioista itse selvää. Voit esimerkiksi tutustua itse lapsen pelaamiin peleihin ja keskustella lapsen kanssa pelaamisesta. Lue lisää aiheesta artikkelistamme Herättääkö digipelaaminen huolta?

5. Kannusta myös muihin harrastuksiin

Pelaaminen on hyvä harrastus. Iso osa pelaamisesta on sosiaalista toimintaa. Lasten ja nuorten mielestä parasta pelaamisessa onkin usein nimenomaan kavereiden kanssa pelaaminen.

Pelikavereita löytyy myös verkosta ja internetin yhteisöpalvelut tarjoavat paikan sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Tärkeää kuitenkin on, että lapsella on kaverisuhteita ja harrastuksia myös internetin ulkopuolella. Mikäli lapsesi alkaa vetäytyä liiaksi verkkomaailmaan ja muut harrastukset sekä kaverit jäävät, on tarpeen puuttua asiaan. Sinä voit kannustaa lastasi uusien harrastusten pariin, joissa tapaa kavereita myös pelien ulkopuolella.

6. Selvitä peleihin liittyvien ostosten pelisäännöt

Vanhempien on tärkeää tiedostaa, että peleissä on paljon maksullista sisältöä ja erilaisia maksullisia lisäominaisuuksia. Välttääkseen ikäviä taloudellisia yllätyksiä vanhempien on hyvä selvittää etukäteen, kuinka maksaminen pelissä tapahtuu.

Tarvittaessa voi suojata omat luottokorttitiedot. Rahankäytöstä ja sen pelisäännöistä on syytä keskustella lapsen kanssa.

Digipelaaminen on kauhea harrastus -animaatio antaa niin nuorille kuin aikuisillekin hyviä vinkkejä ajankäytöstä, ikärajoista, pelaamisesta, ystävistä ja pelisäännöistä.