Pelaanko liikaa rahapelejä?

Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä kohtuudella, eikä pelaamisesta aiheudu heille tai heidän läheisilleen haittoja. Jos oma rahapelaaminen ja sen hallinta mietityttää, kannattaa pohtia omia pelitapoja ja rahapelaamisen vaikutuksia omaan elämään. Rahapelaamisen hallintaan on olemassa erilaisia vinkkejä ja työkaluja, joihin kannattaa tutustua.

Lähikuva rahapelikoneesta ja pelaajan käsistä.
Kuva: Jukka Rapo / EHYT ry

Suurimmalla osalla pelaajista rahapelaaminen pysyy hyvin hallinnassa ja kohtuudessa. Kenellä tahansa rahapelaaminen voi kuitenkin joskus riistäytyä käsistä, ja rahaa tai aikaa pelaamiseen tulee käytettyä enemmän kuin oli tarkoitus.

Rahapelien toimintalogiikan ja voittomahdollisuuksien pohtiminen on hyvää omatoimista rahapelihaitoilta suojautumista. Voit tutustua tarkemmin rahapelaamisen matematiikkaan, kuten rahapelien todennäköisyyksiin ja palautusprosentteihin Peluurin sivuilla.

Rahapelaajan ajatuksissa yleisiä ovat muun muassa virhepäätelmät, jotka liittyvät satunnaisuuteen, rahapelien toimintalogiikkaan, taikauskoon ja taitoon. On hyvä muistaa, että suurin osa rahapeleistä on sattumaan perustuvia onnenpelejä, ja pidemmän päälle rahapeliyhtiö jää aina voitolle.

Vinkkejä rahapelaamisen hallintaan

Miten itse voi vaikuttaa siihen, ettei rahapelaamisesta synny haittoja tai jopa ongelmaa? Tiedostava rahapelaaja pysähtyy välillä miettimään, mitkä ovat ne asiat ja keinot, jotka auttavat parhaiten pitämään pään kylmänä ja rahapelaamisen kohtuullisena. Rahapelihaittojen ehkäisy tapahtuu pitkälti arjen pienissä valinnoissa.

Yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on se, että rahapelaaja yrittää voittaa hävityt rahat takaisin. Muistuta itseäsi tappion hetkellä, että pelatut rahat eivät ole enää sinun. Kierteeseen joutumista ehkäisee se, että teet oman pelibudjetin rahapelaamiselle etukäteen, etkä pelaa mihinkään muuhun kuin pelaamiseen tarkoitettua rahaa.

Kannattaa pohtia myös sitä, miksi pelaa. Jos pakenee rahapelien maailmaan arjen suruja ja murheita, voi kyseessä olla niin sanottu pakopelaaminen. Muista, että rahapelaaminen ole ei järkevä keino ikävien asioiden poissulkemiseen, vaan rahapelien pelaamisen sijaan kannattaa puhua jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Jos rahapelaaminen ei tunnu enää mukavalta ja siitä on tullut pakonomaista, kannattaa lopettaa pelaaminen.

Tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa oman rahapelaamisen hallinnassa

 • Mieti, miksi pelaat. Onko rahapelaaminen sinulle mukavaa ajanvietettä kohtuudella?
 • Opettele rahapelien toimintalogiikkaa.
 • Päätä ennalta, paljonko aiot käyttää rahaa pelaamiseen ja pysy budjetissa.
 • Muistuta itseäsi siitä, että pelaaminen maksaa ja häviö on rahapeliviihteen hinta.
 • Pidä taukoja, sillä ne auttavat sinua toimimaan järkevästi.
 • Pidä pelipäiväkirjaa rahapelaamisestasi
 • Jos pelaaminen ei tunnu mukavalta, on lopettaminen myös vaihtoehto.

Omien pelitapojen tunteminen – apu pelaamisen hallintaan

Kun rahapelaamisen hallinta katoaa toistuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota omiin pelitapoihin.

Jos haluat muuttaa pelikäyttäytymistäsi, voit asettaa itsellesi selkeän ja saavutettavissa olevan tavoitteen. Tavoitteena voi olla esimerkiksi pelaamisen lopettaminen kokonaan, eniten ongelmia aiheuttavien pelien lopettaminen tai pelaamisen rajoittaminen tiettyihin aika- ja rahamäärin. Kirjaa tavoitteesi ylös. Huomaa, että muutostavoitteet ovat kaikilla yksilöllisiä, eikä rahapelaamisen rajoittamiseen ole yhtä oikeaa tapaa tai keinoa.

Lomakepohja tavoitteen asettamiseen ja muita työkaluja rahapelaamisen hallintaan löytyy esimerkiksi THL:n Avaimia rahapeliongelman hallintaan -oma-apuoppaasta.

Tutustu myös ammattilaisille tarkoitettuun THL:n Rahapelaaminen puheeksi -materiaaliin.

Omaa rahapelaamistaan voi pohtia myös esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

 • Mitä rahapelejä pelaan? Missä ja milloin pelaan?
 • Miksi juuri tietyt rahapelit vetoavat minuun?
 • Miksi rahapelaaminen on minulle tärkeää?
 • Mitä saan rahapelaamisesta?
 • Millaisia haittoja rahapelaamisesta minulle aiheutuu?
 • Miten rahapelaaminen vaikuttaa elämääni?
 • Miten rahapelaamiseni vaikuttaa läheisteni elämään?
 • Maltanko lopettaa silloin kun olen aikonut tai pitäisi jo lähteä?
 • Mitkä asiat elämässäni ovat rahapelaamista tärkeämpiä?
 • Onko minulla tarvetta muuttaa rahapelaamistani?
 • Onko joku läheisistäni huomauttanut rahapelaamisestani?

Testaa oma rahapelaamisesi

Erilaisten testien avulla voit kartoittaa omaa rahapelaamistasi. Me suomalaiset pelaamme paljon rahapelejä, mutta emme aina tiedä, miten rahapelit oikeastaan toimivat. Testaa EHYTin Pelitestillä, tunnetko rahapelit ja niiden toimintalogiikan: www.pelitesti.fi

On lisäksi olemassa erilaisia mittareita, joiden avulla voi testata omaa rahapelaamista ja sitä, onko sinulla itselläsi mahdollisesti haittoja tai ongelmia rahapelaamisen suhteen.

Lyhyellä kolmen kysymyksen BBGS-mittarin avulla voit arvioida, onko sinulla mahdollisesti rahapeliongelma. Testin kysymykset löytyvät Rahapelaaminen -sivuilta. Testin voit tehdä verkossa Peluurin sivuilla.

Yhdeksän kysymyksen PGSI-testin avulla voit arvioida, onko sinulla peliongelma ja kuinka vakavasta ongelmasta on kyse. Testin verkkoversio löytyy Peluurin sivuilta tai Päihdelinkistä.

Työkaluja rahapelaamisen hallintaan

Penno on Takuusäätiön ylläpitämä maksuton palvelu oman rahankäytön seuraamiseen ja hallintaan. Palvelu toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Raipe Rahapelipäiväkirja on A-klinikkasäätiön maksuton työkalu verkossa oman rahapelaamisen seuraamiseen.

Voit pitää kirjaa rahapelaamisestasi myös Pennon sivuilta ladattavalla työkirjalla, Excel-taulukossa tai paperisen rahapelipäiväkirjan avulla (kirjaa muistiin, kauanko ja montako kertaa pelasit, paljonko voitit ja hävisit jne.).

Nettirahapelaamisen rajoittaminen

Tutustu rahapeliyhtiöiden pelaamisen hallinnan työkaluihin ja hanki itsellesi tarvittaessa pelikielto rahapelisivustoille. Voit asettaa omalle rahapelaamisellesi muun muassa aikarajat, tappiorajat, talletusrajat ja rahansiirtorajat. Tutustu tarkemmin pelaamisen hallinnan työkaluihin Veikkauksen Pelaa maltilla -sivuilla.

Asenna rahapelaamisen esto-ohjelma omalle tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi. Esto-ohjelmia ovat muun muassa Betfilter, Gamban, Gamlock ja maksuton Betblocker. Betfilter vaatii salasanan, joten ohjelma kannattaa asentaa läheisen kanssa, jonka tietoon salasana jää.

Estä rahapelimainokset tietokoneellasi tai mobiililaitteellasi maksuttoman Adblock plus –liitännäisen avulla

Hanki omaehtoinen luottokielto itsellesi. Pikavippifirmat tarkistavat luottotiedot joko Suomen asiakastiedosta  tai Bisnodelta, joten tarvitset luottokiellot molempiin.

Lisätietoja nettirahapelaamisen rajoittamisesta löydät Päihdelinkin sivuilta.

Pelipaikoissa tapahtuvan rahapelaamisen rajoittaminen

Rahapelaamista pelisaleissa voi rajoittaa hankkimalla sisäänpääsykiellon. Voit hankkia sisäänpääsykiellon Casino Helsinkiin ja Veikkauksen pelisaleihin. Sisäänpääsykielto astuu voimaan heti. Se on kestoltaan vähintään kolme kuukautta ja enintään vuoden. Ota huomioon, ettei pelisalien pelikieltojen valvonta ei ole aukotonta, ja vastuu omasta rahapelaamisesta on kuitenkin aina pelaajalla itsellään.

Apua rahapeliongelmaan

Apua ja tukea rahapeliongelmaan on saatavilla. Älä jää huolen kanssa yksin.

Keskustelutukea omaan tai läheisen peliongelmaan saa muun muassa peliongelmissa auttavasta maksuttomasta puhelimesta Peluurista puh. 0800 100 100. Peluuriin voi soittaa arkisin klo 12-18. Ruotsiksi Peluurissa vastataan maanantaisin.

Apua ja tukea rahapelaamisen hallintaan on saatavilla muun muassa pelaajille, läheisille ja ammattilaisille tarkoitetusta matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapiste Tiltistä. Pääkaupunkiseudun Tiltti sijaitsee Helsingin Hakaniemessä Peliklinikan yhteydessä. Tiltissä toimii myös Avoimet ovet ja ryhmächat. Matalan kynnyksen Tiltti-toimintaa on saatavilla myös Satakunnassa (Pori ja Rauma) sekä Etelä-Kymenlaaksossa (Kotka ja Hamina).

Lue lisää apu- ja tukipalveluista Rahapelaaminen -sivuilta.