SPORTTI-hanke
Säännöllinen liikunta ja ohjattuun urheiluseuratoimintaan osallistuminen tekee lasten ja nuorten terveydelle sekä kasvulle ja kehitykselle tutkitusti paljon hyvää, ja nuorena saavutetut positiiviset vaikutukset heijastuvat usein aikuisikään saakka. Positiivisten vaikutusten lisäksi lasten ja nuorten urheilussa on kuitenkin tunnistettu tiettyjä erityiskysymyksiä, jotka voivat aiheuttaa haittoja lasten ja nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille, ja joihin urheilun parissa toimivien aikuisten on tärkeä kiinnittää huomiota. Näihin kysymyksiin paneutuu valtakunnallinen SPORTTI-hanke (2021-2024), joka keskittyy tarjoamaan urheiluseuratoimijoille apua nuorten urheilijoiden peli- ja päihdekasvatukseen.
Hankkeen tavoitteena on erityisesti jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, lentopalloa ja salibandya harrastavien 12-17-vuotiaiden nuorten päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisy sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisy, mikä tukee urheilijan tervettä ja turvallista kasvua.
Ajankohtaista
SPORTTI kannustaa urheilevien nuorten parissa toimivia aikuisia osallistumaan Terveyttä edistävä urheiluseura -verkkokurssille!
Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Kurssi on suunniteltu erityisesti valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville aikuisille. Saat itsellesi sähköisen osaamismerkin, kun olet käynyt kurssin kaikki osiot.
Terveyttä edistävä urheiluseura
-verkkokurssi
SPORTTI-hankkeen uusi verkkokurssi on avattu EHYT ry:n verkko-oppimisympäristöön. Kurssi on suunnattu erityisesti kaikille lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.
Kurssilla pääset tutustumaan nuorten digipelaamisen maailmaan sekä saat ajankohtaiset tietoiskut urheilevien nuorten rahapelaamisesta ja päihteiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on sen tarjoamat käytännön vinkit ja työkalut nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään urheiluseuratoimintaan.
Voit suorittaa kurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin suorittaminen kestää noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin.
Tervetuloa mukaan kurssille! Katso kurssin lyhyt esittely täältä.
Materiaaleja ja työkaluja

Valmentaja on roolimalli (video)

Viisi askelta lasten ja nuorten päihde- ja pelihaittojen ehkäisemiseksi urheiluseuratoiminnassa

Digitasapaino nuoren urheilijan arjessa -juliste

Tositietoa urheiluseuratoimijoille – nuorten rahapelaaminen (esite)

Hyvinvoivan urheilujoukkueen huoneentaulu -juliste
Testaa urheilutietämyksesi!
Pelaa SPORTTI-hankkeen tekemää tietovisaa Millainen urheilutietäjä olet
Selvitykset
Hankkeen aluksi tehtiin selvitystyö, jonka tarkoituksena oli toimia alkukartoituksena joukkueurheilun parissa toimivien valmentajien ja muiden seuratoimijoiden tiedoista, käyttäytymisestä, mielipiteistä ja asenteista – siitä miten päihteisiin sekä raha- ja digipelaamiseen urheiluseuratoiminnassa suhtaudutaan, millaisia välineitä heillä on tällä hetkellä käytössään, ja millaiselle avulle seuratoiminnassa nähdään olevan tarve nuorten urheilijoiden päihteiden käytön ja rahapelaamisen ehkäisemiseksi sekä digipelaamiseen liittyvien haittojen ehkäisemiseksi. Selvitystyön tulokset julkaistiin maaliskuussa 2022.
Hankkeen toisen selvityksen tarkoituksena oli selvittää, mitä esteitä lasten ja nuorten parissa toimivat valmentajat kokevat päihteistä puhumiselle ja millaista apua he kokevat tarvitsevansa, jotta päihteet olisivat jatkossa helpompi ottaa seurassa puheeksi. Selvitystyön tulokset julkaistiin huhtikuussa 2024.
Tietoa selvityksistä

Selvitys: Urheiluseurojen valmentajilla ei ole aikaa puhua nuorille päihdehaitoista
20.09.2024
Selvitys: Aikuisten nuuskan käyttö näkyy nuorten urheiluseuratoiminnassa
17.03.2022
Urheiluseuroissa on reagoitava digipelaamisen kasvavaan suosioon
11.03.2022
Selvitys: Nuorten digipelaamisen vaikutukset heijastuvat myös urheiluseurojen arkeen
07.03.2022
Valmentajien ja muiden urheiluseuratoimijoiden tiedot ja mielipiteet nuorten urheilijoiden digi- ja rahapelaamisesta sekä päihteiden käytöstä -selvitys

Lasten ja nuorten parissa toimivien valmentajien kokemat esteet sekä avun tarpeet päihteistä puhumiselle urheiluseuratoiminnassa
Lisää aiheesta

Turussa ja Nivalassa urheiluseurojen ehkäisevä päihdetyö auttaa avustusten saamisessa
03.05.2024
Valmentaja, tue nuoren urheilijan päihteettömyyttä

Verkkokurssilta tukea päihteettömään urheiluseuratoimintaan
14.11.2023
Valmentajalla on tärkeä pelipaikka nuoren urheilijan arjessa
16.12.2022
Treenataan digitasapainoa nuoren urheilijan arjessa
13.10.2022Tutustu hankkeen yhteistyökumppaneiden materiaaleihin
- Suomen Olympiakomitean työkalut ja materiaalit vastuullisuuteen
- UKK-instituutin tutkittua tietoa seuranuorten päihteiden käytöstä
- UKK-instituutin työkaluja ja esimerkkejä lasten ja nuorten terveyden ja liikunnan edistämiseen
- Syöpäjärjestöjen FressisEdu-sivuston työkaluja nikotiinittomuuden edistämiseen urheiluseuroissa
- A-klinikkasäätiön sivuilla tietoartikkelit ”Nuori urheilija ja päihteet” sekä ”Nuori urheilija ja rahapelaaminen”.
- A-klinikkasäätiön sivuilla blogi ”Päihteettömyys on hyvä valinta nuorelle urheilijalle”.
SPORTTI-hanke sosiaalisessa mediassa
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja saat tietää ensimmäisten joukossa uusista materiaaleistamme. Löydät SPORTTI-hankkeen julkaisuja EHYT ry:n Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Hankkeen julkaisuihin löydät tunnisteen #sporttihanke avulla.