Terassilta töihin -kampanja

Moni juo kesällä ja loma-aikana enemmän alkoholia kuin muulloin. Kun arki alkaa, voi vähentäminen olla vaikeaa. EHYTin Terassilta töihin -kampanja kannustaa tarkkailemaan omaa alkoholinkäyttöä ja tarjoaa tukea arkeen palaamiseen.

Ihmisiä istuu terassilla kesällä.
Juha Tuomi / Kuvatoimisto Rodeo Oy


Jokaisen alkoholia käyttävän on hyvä silloin tällöin pysähtyä pohtimaan omaa juomistaan. Oman pohdinnan voi aloittaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota hetkiin, jolloin juo alkoholia. Olivatko määrät suurempia kuin olit etukäteen ajatellut? Kun tietoisuus omasta alkoholinkäytöstä paranee, kontrolli lisääntyy.

Kampanjan materiaaleihin kuuluu EHYTin julkaisema OttoMitta-sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja alkoholinkäytön riskien tunnistamiseen. Sovellukseen syötetyn tiedon perusteella OttoMitta arvioi pidempiaikaisen alkoholinkäytön riskiprofiilia ja antaa tarvittaessa palautetta.

Mietityttääkö lomajuominen?

Alkoholi on mukana monessa tilanteessa lomalla. On helppoa juoda terassilla, piknikillä, mökkisaunassa, laiturin nokassa ja illalla kavereita tavatessa – aamulla kun ei ole kiire mihinkään.

Kokosimme 6 vinkkiä, joiden avulla pidät juomisen kohtuudessa, myös lomalla:

 • Suosi mietoja juomia ja pieniä annoskokoja. Ota pieni olut ison tuopin sijaan tai valitse kolmosoluen sijaan ykkösolut. Riittäisikö vain tilkka viiniä maisteluun tai kippistelyyn?
 • Älä juo tyhjään vatsaan. Veren alkoholipitoisuus nousee hitaammin, jos olet syönyt hyvin.
 • Viivyttele päivän ensimmäistä annosta. Mieti etukäteen, milloin voit juoda ja milloin lopetat. Älä ota lounasviiniä vain koska sitä on tarjolla, vaan pysy suunnitelmassasi.
 • Hidasta juomisen tahtia. Juo hitaasti ja pidä taukoa juomien välillä. Päätä esimerkiksi, että et juo enempää kuin yhden annoksen tunnissa. Jos vauhti kiihtyy, palauta päätös mieleesi.
 • Pidä viikossa useampi täysin alkoholiton päivä. Älä juo tavan vuoksi esimerkiksi juhlissa tai siksi, että alkoholia on tarjolla.
 • Alkoholi kuivattaa elimistöä, joten muista huolehtia nesteytyksestä. Jos juot yhtä useamman annoksen, juo alkoholiannosten välissä aina lasi vettä tai alkoholiton juoma.

Juotko kesällä enemmän kuin muulloin? Kun arki alkaa, voi vähentäminen olla vaikeaa. Seuraavien vinkkien avulla saat selville, onko juominen sinulle ongelma, ja miten saavutat kohtuuden.

Vinkit juomisen vähentämiseen:

 • Selvitä, kuinka paljon juot. Seuraa omaa juomistasi pitämällä juomapäiväkirjaa joko paperilla tai sähköisesti. Voit käyttää esimerkiksi EHYT:in OttoMittaa, johon merkitset helposti juomasi alkoholiannokset. Lataa OttoMitta puhelimeen, niin se on aina saatavillasi. Päiväkirja konkretisoi juomisen määrän. Miltä näyttää?
  OttoMitta: ottomitta.ehyt.fi
 • Mieti, minkä verran on ok juoda. Hyvä ohjenuora on kohtuukäytön rajat. Esimerkiksi miehelle yli 14 annosta viikossa ylittää kohtalaisen riskin rajan. Naiselle raja on 7 annosta. Jos sinulla on tarve vähentää, aseta juomiselle selkeät rajat ja laske, kuinka paljon vähennät. Pidä aluksi tipaton kuukausi, jotta huomaat, onko sinun vaikea olla ilman alkoholia. Jos on, voit miettiä, miksi se tuntuu vaikealta. Muistathan, että ammattiapua on saatavilla.
 • Tunnista, milloin ja miksi juot. Tunnista tilanteet, joissa juot liikaa. Voitko välttää näitä tilanteita? Kiinnitä huomiota myös tunteisiisi. Juotko tylsyyteen tai suruun? Ovatko tunteet myönteisiä vai kielteisiä? Entä juotko aina tiettyjen ihmisten kanssa? Mieti, mitä saavutat juomalla ja miten voisit saada samoja asioita ilman alkoholia.
 • Kerro muille, että vähennät. Keskustele lähipiirisi kanssa alkoholinkäytöstäsi. Kerro, että haluat vähentää ja pyydä, ettei lähipiirisi yllytä tai houkuttele sinua juomaan. Lähipiirin tuki auttaa pysymään päätöksessä, ja voit myös saada vertaistukea vähentämiseen.
 • Keksi jotain muuta juomisen tilalle. Mieti uusia tapoja rentoutua. Sovi tapaamisia paikkoihin, joissa ei tarjoilla alkoholia. Jos olet esimerkiksi juonut alkoholia työviikon päätteeksi, ota tilalle uusi tapa. Käy esimerkiksi kahvilla ystävän kanssa tai katso hyvä elokuva.
 • Opettele sanomaan ei. Valmistaudu kieltäytymään alkoholista. Voit miettiä etukäteen, miten torjut tarjoukset: ”Ei kiitos, olen vähentänyt juomistani”, ”Ei kiitos, nukun paremmin, jos en juo”, ”Ei kiitos, huomenna on pitkä päivä.”
 • Älä lannistu, jos tulee takapakkia. Muutos vie aikaa ja pienikin vähentäminen auttaa. Pyri selvittämään, miksi joit enemmän kuin halusit. Mieti, miten voit jatkossa välttää vastaavan tilanteen.

Monet vakavammat ongelmat ovat ehkäistävissä, jos omaan riskijuomiseen havahtuu riittävän aikaisin. Aina alkoholinkäytön vähentäminen ei onnistu omin voimin, sillä alkoholi voi aiheuttaa vahvan riippuvuuden.

Apua ja tukea on tarjolla:

Ammattiapua voi hakea esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveydestä, josta ohjataan tarvittaessa eteenpäin päihdepalveluihin. Suomi-.fi-sivulta löydät kootusti viranomaisten, järjestöjen ja vertaisten tarjoaman avun.

Jos kaipaat keskusteluapua ja -tukea, Päihdeneuvonnan ammattilaiset vastaavat ympäri vuorokauden numerossa 0800 900 45. Soittaminen on maksutonta eikä soittajan tarvitse kertoa nimeään.