Pidä juhlakausi juhlavana -kampanja

Pikkujoulukausi on jälleen käynnistynyt. Pikkujoulut on perinteisesti se juhla vuodessa, jolloin on totuttu juomaan alkoholia tavallista reippaammin. Me haluamme haastaa tämän perinteen.

Kuvituskuva.
Kuva: Rodeo

On fakta, että hiprakassa tai humalassa ihmisen reaktiokyky ja motoriikka heikentyvät, mikä voi johtaa loukkaantumisiin ja vaaratilanteisiin. Alkoholi myös alentaa arvostelukykyä, jolloin saattaa sanoa jotain sellaista, jota myöhemmin katuu.

Ja haluat nauttia pikkujoulukaudesta ilman turhia riskejä, niin nappaa talteen nämä viisi vinkkiä:

  1. Suosi mietoja juomia ja pieniä annoskokoja. Ota terästämätön glögi tai valitse mieto olut. Riittäisikö vain lasillinen viiniä ruuan kanssa?
  2. Älä juo tyhjään vatsaan. Veren alkoholipitoisuus nousee hitaammin, kun olet syönyt hyvin. Jos juot yhtä useamman annoksen, juo alkoholiannosten välissä aina lasi vettä tai alkoholiton juoma.
  3. Tunne omat rajasi. Kertajuomisen korkean riskin raja on terveillä työikäisillä miehillä 7 ja naisilla 5 alkoholiannosta. Yksilölliset tekijät vaikuttavat riskeihin. Täysin turvallista tasoa ei voida määrittää.
  4. Hidasta juomisen tahtia ja pidä taukoa juomien välillä. Päätä esimerkiksi, että et juo enempää kuin yhden annoksen tunnissa ja pidä päätöksestäsi kiinni.
  5. Älä juo kaikissa juhlissa. Jos juhlia on paljon, pidä osassa alkoholiton linja, niin jaksat nauttia myös tulevista tilaisuuksista.

Vinkit kannattaa ottaa käyttöön myös pikkujoulukauden ulkopuolella. Jos pidempiaikainen oman juomisen tarkkailu kiinnostaa, lataa puhelimeesi Ottomitta-päiväkirja.

Jos oma tai läheisen alkoholinkäyttö mietityttää, Päihdeneuvonnan ammattilaiset ovat apunasi numerossa 0800 900 45 ympäri vuorokauden – myös juhlakaudella ja juhlapyhinä. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.

Pidä juhlakausi juhlavana -kampanja näkyy vuonna 2023 Facebookissa, Instagramissa ja X:ssä viikolla 47 ja 48.