Lisääkö vai vähentääkö laillistaminen kannabiksen käyttöä? 

Kannabiksen käytön laillistamista on perusteltu usein sillä, että rangaistuksista ja rajoituksista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Maissa, joissa kannabis on laillistettu, etenkin aikuisten käyttö on lisääntynyt. Nuorten osalta käyttö ei ole lisääntynyt, mutta ei toisaalta merkittävästi vähentynytkään.

polkupyöriä kadulla

Kannabiksen käytön laillistamisella on vaikutuksia myös muuhun, kuin vain kannabiksen käyttöön. Laillistaminen vaikuttaa myös muun muassa sosiaalisiin ja rikosoikeudellisiin haittoihin.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta ja myynnin sääntelystä on kokemuksia useista eri maista. Kanada laillisti kannabiksen lääkekäytön 20 vuotta sitten. Kolme vuotta sitten Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön toisena maana Uruguayn jälkeen. Yhdys­valloissa kannabis on laillistettu tietyissä rajoissa 14 osa­valtiossa sekä Washington DC:ssä. Hollannissa kannabista on voinut ostaa säädellysti coffee shopeista 1970-luvulta lähtien. Portugali, Tšekki ja Viro ovat dekriminalisoineet kaikkien huumeiden käytön.

Lue lisää