Mitä ovat nikotiinipussit ja miksi niiden käyttöön voi liittyä riskejä?

Nikotiinipusseilla tarkoitetaan suussa nuuskan tapaan käytettäviä nikotiinivalmisteita, jotka eivät sisällä tupakkaa. Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia vaihtelevia määriä – joskus vaarallisen paljon, jolloin myrkytysriski kasvaa. Nikotiinilla on myös monia muita haitallisia vaikutuksia terveydelle.

nikotiinipusseja

Aikaisemmin lääkelain piiriin kuuluneet nikotiinipussit siirtyivät huhtikuussa 2023 tupakka- ja kemikaalilain piiriin. Tupakkalaissa ne määritellään tupakan vastikkeiksi, joka tarkoittaa sitä, että niiden markkinointi ja myynti alle 18-vuotiaille on kielletty.

Laintulkinnan muutoksen myötä nikotiinipusseja on mahdollista myydä mm. kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Tupakan vastikkeiden sääntely on muita nikotiinituotteita väljempää, joten nikotiinipussien makuainevalikoima ja nikotiinipitoisuudet voivat vaihdella huomattavasti.

Markkinoilla olevien nikotiinipussien makuvalikoima on laaja. Herkulliset maut tutkitusti madaltavat kokeilun kynnystä ja kiinnostavat lapsia ja nuoria. Nikotiinipusseja markkinoidaan runsaasti eri medioissa, erityisesti nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa.

Nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine ja erityisesti nuorten kehittyvät aivot ovat herkät riippuvuuden syntymiselle. Lisäksi nikotiini kohottaa sykettä ja voi altistaa rytmihäiriöille. Tutkimuksissa on löydetty myös viitteitä nikotiinin osuudesta syöpäsolujen syntyyn ja kasvuun.

Lähteet:

Campaign for Tobacco-Free Kids. The flavor trap. How Tobacco Companies Are Luring Kids with Candy-Flavored E-Cigarettes and Cigars. (2017)
Mallock N. et al. Levels of nicotine and tobacco-specific nitrosamines in oral nicotine pouches. Tobacco Control (2022)
Tobacco Tactics. Nicotine pouches. University of Bath (2021)
Fimea