Pelaanko liikaa rahapelejä?

Suurin osa suomalaisista pelaa rahapelejä kohtuudella, eikä pelaamisesta aiheudu heille tai heidän läheisilleen haittoja. Jos oma rahapelaaminen ja sen hallinta mietityttää, kannattaa pohtia omia pelitapoja ja rahapelaamisen vaikutuksia omaan ja läheisten elämään Rahapelaamisen hallintaan on olemassa erilaisia vinkkejä ja työkaluja, joihin kannattaa tutustua. Yksi hyvä keino on tehdä testi, jolla voi kartoittaa omaa rahapelaamistansa.

Suomalainen väkijoukko, ihmiset tunnistamattomia

Suurimmalla osalla pelaajista rahapelaaminen pysyy hyvin hallinnassa ja kohtuudessa. Kenellä tahansa rahapelaaminen voi kuitenkin joskus riistäytyä käsistä, ja rahaa tai aikaa pelaamiseen tulee käytettyä enemmän kuin oli tarkoitus.

Rahapelien toimintalogiikan ja voittomahdollisuuksien pohtiminen on hyvää omatoimista rahapelihaitoilta suojautumista. Voit tutustua tarkemmin rahapelaamisen matematiikkaan, kuten rahapelien todennäköisyyksiin ja palautusprosentteihin Peluurin sivuilla.

Rahapelaajan ajatuksissa yleisiä ovat muun muassa virhepäätelmät, jotka liittyvät satunnaisuuteen, rahapelien toimintalogiikkaan, taikauskoon ja taitoon. On hyvä muistaa, että suurin osa rahapeleistä on sattumaan perustuvia onnenpelejä, ja pidemmän päälle rahapeliyhtiö jää aina voitolle.

Vinkkejä rahapelaamisen hallintaan

Miten itse voi vaikuttaa siihen, ettei rahapelaamisesta synny haittoja tai jopa ongelmaa? Tiedostava rahapelaaja pysähtyy välillä miettimään, mitkä ovat ne asiat ja keinot, jotka auttavat parhaiten pitämään pään kylmänä ja rahapelaamisen kohtuullisena. Rahapelihaittojen ehkäisy tapahtuu pitkälti arjen pienissä valinnoissa.

Yleisin haittoja aiheuttava pelitapa on se, että rahapelaaja yrittää voittaa hävityt rahat takaisin. Muistuta itseäsi tappion hetkellä, että pelatut rahat eivät ole enää sinun. Kierteeseen joutumista ehkäisee se, että teet oman pelibudjetin rahapelaamiselle etukäteen, etkä pelaa muuta kuin pelaamiseen tarkoitettua rahaa.

Kannattaa pohtia myös sitä, miksi pelaa. Jos pakenee rahapelien maailmaan arjen suruja ja murheita, voi kyseessä olla niin sanottu pakopelaaminen. Muista, että rahapelaaminen ole ei järkevä keino ikävien asioiden poissulkemiseen. Rahapelien pelaamisen sijaan kannattaa puhua jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Jos rahapelaaminen ei tunnu enää mukavalta ja siihen on tullut pakonomaisia piirteitä, kannattaa viimeistään pysähtyä ja hakea apua.

Tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa oman rahapelaamisen hallinnassa

  • Mieti, miksi pelaat. Onko rahapelaaminen sinulle mukavaa ajanvietettä kohtuudella?
  • Opettele rahapelien toimintalogiikkaa.
  • Päätä ennalta, paljonko aiot käyttää rahaa pelaamiseen ja pysy budjetissa.
  • Muistuta itseäsi siitä, että pelaaminen maksaa ja häviö on rahapeliviihteen hinta.
  • Pidä taukoja, sillä ne auttavat sinua toimimaan järkevästi.
  • Pidä pelipäiväkirjaa rahapelaamisestasi
  • Jos pelaaminen aiheuttaa haittoja, on lopettaminen myös vaihtoehto. Apua pelaamisen lopettamiseen saat esim. Peluurista.

Omien pelitapojen tunteminen – apu pelaamisen hallintaan

Kun rahapelaamisen hallinta katoaa toistuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota omiin pelitapoihin.

Jos haluat muuttaa pelikäyttäytymistäsi, voit asettaa itsellesi selkeän ja saavutettavissa olevan tavoitteen. Tavoitteena voi olla esimerkiksi pelaamisen lopettaminen kokonaan, eniten ongelmia aiheuttavien pelien lopettaminen tai pelaamisen rajoittaminen tiettyihin aika- ja rahamäärin. Kirjaa tavoitteesi ylös. Huomaa, että muutostavoitteet ovat kaikilla yksilöllisiä, eikä rahapelaamisen rajoittamiseen ole yhtä oikeaa tapaa tai keinoa.

Lomakepohja tavoitteen asettamiseen ja muita työkaluja rahapelaamisen hallintaan löytyy esimerkiksi THL:n Avaimia rahapeliongelman hallintaan -oma-apuoppaasta.

Tutustu myös ammattilaisille tarkoitettuun THL:n, EHYT ry:n ja Peliklinikan Rahapelaaminen puheeksi -materiaaliin.

Omaa rahapelaamistaan voi pohtia myös esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Mitä rahapelejä pelaan? Missä ja milloin pelaan?
  • Miksi juuri tietyt rahapelit vetoavat minuun?
  • Miksi rahapelaaminen on minulle tärkeää?
  • Mitä saan rahapelaamisesta?
  • Millaisia haittoja rahapelaamisesta minulle aiheutuu?
  • Miten rahapelaaminen vaikuttaa elämääni?
  • Miten rahapelaamiseni vaikuttaa läheisteni elämään?
  • Maltanko lopettaa silloin kun olen aikonut?
  • Mitkä asiat elämässäni ovat rahapelaamista tärkeämpiä?
  • Onko minulla tarvetta muuttaa rahapelaamistani?
  • Onko joku läheisistäni huomauttanut rahapelaamisestani?

Tee rahapelaamisen testi

Erilaisten testien avulla voit kartoittaa omaa rahapelaamistasi. Me suomalaiset pelaamme paljon rahapelejä, mutta emme aina tiedä, miten rahapelit oikeastaan toimivat. Tee testi EHYTin Pelitestillä, jotta tiedät, tunnetko rahapelit ja niiden toimintalogiikan: www.pelitesti.fi

On lisäksi olemassa erilaisia mittareita, joiden avulla voi tehdä testin, jolla selvität omaa rahapelaamistasi ja sitä, onko sinulla itselläsi mahdollisesti haittoja tai ongelmia rahapelaamisen suhteen

Lyhyen kolmen kysymyksen BBGS-mittarin avulla voit arvioida, onko sinulla mahdollisesti rahapeliongelma. Testin kysymykset löytyvät Rahapelaaminen -sivuilta. Tee testi Peluurin sivuilla.

Yhdeksän kysymyksen PGSI-testin avulla voit arvioida, onko sinulla peliongelma ja kuinka vakavasta ongelmasta on kyse. Testi löytyy Peluurin sivuilta tai Päihdelinkistä.

Työkaluja rahapelaamisen hallintaan

Penno on Takuusäätiön ylläpitämä maksuton palvelu oman rahankäytön seuraamiseen ja hallintaan. Palvelu toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella.

Voit pitää kirjaa rahapelaamisestasi myös Pennon sivuilta ladattavalla työkirjalla, Excel-taulukossa tai paperisen rahapelipäiväkirjan avulla (kirjaa muistiin, kauanko ja montako kertaa pelasit, paljonko voitit ja hävisit jne.).

Nettirahapelaamisen rajoittaminen

Tutustu rahapeliyhtiöiden pelaamisen hallinnan työkaluihin ja hanki itsellesi tarvittaessa pelikielto rahapelisivustoille. Voit asettaa omalle rahapelaamisellesi muun muassa aikarajat, tappiorajat, talletusrajat ja rahansiirtorajat. Tutustu tarkemmin pelaamisen hallinnan työkaluihin Veikkauksen Pelaa maltilla -sivuilla.

Asenna rahapelaamisen esto-ohjelma omalle tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi. Esto-ohjelmia ovat muun muassa Gamban, Gamblock ja maksuton Betblocker.

Estä rahapelimainokset tietokoneellasi tai mobiililaitteellasi maksuttoman Adblock plus –liitännäisen avulla.

Yksityishenkilönä voit tehdä itsellesi vapaaehtoisen luottokiellon positiivisen luottotietorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Verohallinnon positiivinen luottotietorekisteri otettiin käyttöön 1.4.2024. Asiointipalvelun Oma asiointi -osiossa on kohta ”Tee tai poista vapaaehtoinen luottokielto”. Luottokiellon tekeminen ja muokkaaminen on maksutonta. Voit itse valita, onko kielto voimassa toistaiseksi vai määräajan.

Lisätietoja nettirahapelaamisen rajoittamisesta löydät Päihdelinkin sivuilta. Päihdelinkistä löytyy myös ohjeet pelitilien sulkemiseen.

Pelipaikoissa tapahtuvan rahapelaamisen rajoittaminen

Rahapelaamista pelisaleissa voi rajoittaa hankkimalla sisäänpääsykiellon. Voit hankkia sisäänpääsykiellon Casino Helsinkiin sekä Veikkauksen pelisaleihin. Sisäänpääsykielto astuu voimaan heti. Se on kestoltaan vähintään kolme kuukautta ja enintään vuoden. Ota huomioon, ettei pelisalien pelikieltojen valvonta ei ole aukotonta, ja vastuu omasta rahapelaamisesta on kuitenkin aina pelaajalla itsellään.

Apua rahapeliongelmaan

Apua ja tukea rahapeliongelmaan on saatavilla. Älä jää huolen kanssa yksin.

Keskustelutukea omaan tai läheisen peliongelmaan saa muun muassa peliongelmissa auttavasta maksuttomasta puhelimesta Peluurista puh. 0800 100 100. Peluuriin voi soittaa arkisin klo 12-18.

Apua ja tukea rahapelaamisen hallintaan on saatavilla muun muassa pelaajille, läheisille ja ammattilaisille tarkoitetusta matalan kynnyksen Tieto- ja tukipiste Tiltistä. Pääkaupunkiseudun Tiltti sijaitsee Helsingin Hakaniemessä. Tiltin viikko-ohjelman löydät täältä. Matalan kynnyksen Tiltti-toimintaa on saatavilla myös Satakunnassa (Pori ja Rauma) sekä Etelä-Kymenlaaksossa (Kotka ja Hamina).

Lue lisää apu- ja tukipalveluista Rahapelaaminen -sivuilta.

Suomi.fi-verkkosivulta löydät kootusti järjestöjen, viranomaisten ja vertaisten antaman avun.