Leikkaukset vaarantavat monen kuntoutujan raittiuden
Sote-järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan jopa kolmanneksen supistuksia valtion budjetissa. Päihteettömien Elokolo-kohtaamispaikkojen rahoitusta ei saa leikata, koska se altistaa päihdekuntoutujat takaisin juomaan ja käyttämään muita päihteitä.
Lahtelaisen Miika Sopolan elämäntarina tuo selkeästi esille päihteettömien kohtaamispaikkojen tarpeellisuuden. Miika alkoi juoda jo nuorena ja jäi 25-vuotiaana kertakokeilusta amfetamiinikoukkuun. Päihteiden vaikutuksen alaisena hän syyllistyi useisiin pahoinpitelyihin.
”Minun pahin juttuni oli se, kun vastapuoli kuoli”, Miika sanoo.
Miika on onnistunut vankilasta vapautumisen jälkeen pysymään raittiina jo yli 10 vuotta. Päihteettömän elämän tärkeänä tukena on Elokolo-kohtaamispaikassa vietetyt päivät, sillä Miika viettää Lahden Elokolossa aikaa yleensä joka päivä, kun se on auki.
Hän painottaa, että Elokolo on monen kävijän ainut paikka, jossa he käyvät. Jo yhden aukiolopäivän leikkaus viikossa voisi olla osalle päihdekuntoutujista kohtalokas.
”Elokolo on ollut suurimpana tukena, jonka ansiosta olen ollut selvin päin. Se merkitsee paljon. Jos aukiolopäiviä otetaan pois, saattaa helpommin lipsahtaa niin, että herkemmin tulee alkoholi ja muut päihteet taas kuvioihin”, Miika sanoo.
Elokolo-kohtaamispaikat ovat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämiä päihteettömiä kohtaamispaikkoja, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Pirkkalassa ja Lahdessa. Niiden rahoitusta ei saa leikata, koska se altistaa päihdekuntoutujia raittiista elämäntavasta takaisin päihteiden maailmaan.
Miika Sopola
Ikä: 43 vuotta
Paikkakunta: Lahti
Perhe: vaimo Tiina Sopola
Elämäntilanne: EHYTin kohtaamispaikka Elokolon aktiivinen kävijä
Harrastukset: mölkky, salibandy ja lentopallo