Elokoloon – vai kapakkaan?

Sote-järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan jopa kolmanneksen supistuksia valtion budjetissa. Helsinkiläisen Kati Sinenmaan, 69, elämästä näkee, miksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n päihteettömät Elokolo-kohtaamispaikat ovat käyttäjilleen välttämättömiä eikä niiden rahoitusta saa leikata.

Kati Sinenmaa.
Kuva: Antti Kirves / EHYT ry

Kati on pyöräillyt jo vuosia päivittäin aamuseitsemäksi Helsingin Kalliossa sijaitsevaan Elokolo-kohtaamispaikkaan. Hänellä ei ole päihdeongelmaa, koska elämässä on selkeä rytmi ja paikka, missä käydä.

Elokolot ovat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n päihteettömiä kohtaamispaikkoja eli alueen asukastiloja, joihin ovat tervetulleita kaikki. Elokoloja sijaitsee Turussa, Tampereella, Pirkkalassa, Lahdessa ja Helsingissä.

Nyt päihteettömyyttä tukevat kohtaamispaikat ovat sulkemisuhan alla, sillä valtion budjettiin esitetään jopa kolmanneksen leikkausta sote-järjestöjen rahoitukseen.

Tällä hetkellä Kallion Elokolo on auki joka päivä, mutta mikäli rahoituksesta lähtisi kolmannes, tarkoittaisi se mahdollisen aukiolojen kaventumisen myötä jopa 15 000 asiakaskäyntiä vähemmän vuodessa.

Erikoisen rankkoja päihdeongelmaisille ovat yksinäiset pyhäpäivät. Siksi Kallion Elokolo on joka päivä auki. Mutta mitä Elokolon sulkeminen tarkoittaisi Katille ja muille kävijöille?

”Jos enää ei olisi tällaisia matalan kynnyksen paikkoja, olisi se katastrofi. Ei ihmiset kotiinkaan jää vaan sitten ne lähtee kapakkaan. Lähin paikka on kai sitten Alko”, Kati sanoo.

Teksti: Hertta Kaukonen

Kati Sinenmaa

Ikä: 69 vuotta

Perhe: sinkku

Asuu: Helsingissä

Työ: eläkeläinen

Harrastukset: pyöräily, retkeily, Elokolon vapaaehtoistoiminta