Nuori ei saa jääda ilman apua

Sote-järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan jopa kolmanneksen supistuksia valtion budjetissa. EHYTin päihdekasvatustunneista peruskouluissa ei saa leikata, koska silloin oireileva nuori voi jäädä ilman tarvitsemaansa apua.

Krista Lindberg.
Kuva: Antti Kirves / EHYT ry

Kouluttaja Krista Lindberg on huolissaan, koska sote-järjestöjen rahoitukseen esitetään jopa kolmanneksen leikkausta.

Mikäli leikkaukset osuisivat ehkäisevään päihdetyöhön näin rajuina, tarkoittaisi se päihdekasvatuksen vähenemistä peruskouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. EHYT on Suomen suurin päihde- ja pelikasvattaja.

Kolmanneksen rahoitusvähennys tarkoittaisi pahimmillaan, että jopa kymmenentuhatta oppilasta jäisi ilman EHYTin järjestämiä koulutunteja.

Leikkaus vähentäisi konkreettisesti myös niiden aikuisten määrää, joille oppilaat voivat uskoutua päihteisiin liittyvissä ongelmissa.

”Ehkäisevän päihdetyön työntekijät näkevät eri asioita kuin opettajat. Vien eteenpäin viestiä tarpeesta jutella esimerkiksi omien vanhempien pelkoa ja turvattomuutta aiheuttavasta alkoholin käytöstä”, Lindberg sanoo.

Kaikki oppilaat eivät tunnista tarvitsevansa päihteidenkäyttäjän omaisena apua ennen kuin päihdekasvatustunnilla kerrotaan sen olemassaolosta.

”Jos tästä säästetään, voi apu jäädä saamatta”, Lindberg huomauttaa.

Krista Lindbergillä on itsellään henkilökohtainen syy toimia päihdekasvattajana: hän ei tahdo, että nuoret jäävät päihdekysymystensä kanssa yksin, kuten hän itse jäi kasvaessaan kodissa, jossa alkoholismi oli aina läsnä.

”Sanon aina nuorille, että päihdekysymyksistä voi ja saa puhua muiden aikuisten kanssa. Apua ja tukea löytyy mikäli itsellä tai ystävällä on ongelma”, Lindberg sanoo.

Päihdekasvatustunnit kannustavat nuoria pohtimaan myös omaa päihteiden käyttöään sekä sen seuraamuksia.”Uudet asiat kiehtovat nuoria, eikä niille välttämättä uskalleta sanoa ei. Pyrimme vähentämään päihteisiin liittyviä vääriä luuloja. Houkutus päihteitä kohtaan vähenee, kun saa tietää niistä enemmän”, Lindberg sanoo.

Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Krista Lindberg

Työ: sosionomiopiskelija ja EHYTin Kouluttajaverkoston kouluttaja

Ikä: 24 vuotta

Asuu: Kauniaisissa, kotoisin Helsingistä

Perhe: avopuoliso

Harrastus: partio