Ehkäisevä päihdetyö estää huumekuolemia

Sote-järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan jopa kolmanneksen supistuksia valtion budjetissa. Kouvolan kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää painottaa, ettei rahoitusta kannata supistaa EPT-lainkin edellyttämää ehkäisevää päihdetyötä tekeviltä järjestöiltä.

Laura Sillanpää.
Kuva: Antti Kirves / EHYT ry

Ehkäisevän päihdetyön parissa pitkän työuran tehnyt Laura Sillanpää on joutunut itse todistamaan läheltä työssään nuorten ajautumista syviin huumeongelmiin, jopa kuolemaan. Sillanpää tuntee ehkäisevän päihdetyön merkityksen.

”Ehkäisevässä työssä voidaan vaikuttaa asioihin ennen kuin ollaan liian pitkällä. Se on taloudellisesti kannattavaa ja ennen kaikkea inhimillisesti kärsimystä ehkäisevää”, Sillanpää sanoo.

Jo nyt lasketaan, että päihteistä aiheutuu yhteiskunnalle miljardien eurojen lasku vuodessa. Osa ehkäisevästä päihdetyöstä tehdään kunnissa, mutta merkittävä osa työstä tehdään sote-järjestöissä. Niiden rahoitus on nyt vaarassa valtion budjettiesityksen takia.

Mikäli ehkäisevästä päihdetyöstä leikattaisiin, kasvaa päihteistä yhteiskunnalle koituva lasku.”EHYT ry on yhdessä ylläpitämänsä Ehkäisevän päihdetyön verkoston ja kuntien kanssa avainasemassa päihteettömyyden edistämisessä. Supistukset osuvat lopulta suoraan kuntalaisiin”, Sillanpää miettii.

Teksti: Hertta Kaukonen

Laura Sillanpää

Ammatti: Kouvolan kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori

Koulutus: Yhteisöpedagogin ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Asuu: Kouvolassa

Ikä: 43 vuotta

Perhe: Mies ja kaksi aikuista lasta

Harrastukset: lenkkeily, uinti ja Bodybalance-jumpat