Tipattomalla ei tarvitse laskea, onko ajokunnossa

Liikenneturvan edustajia.

Liikenneturva suosittelee, että kuljettaja välttää tilannetta, jossa alkoholiannosten määrää joutuu muistelemaan ja alkoholin palamista laskeskelemaan. Todennäköisesti tällöin ollaan vielä krapulassa ja oletettavasti päättelykyky on normaalia alhaisempi. Krapula alentaa ajokykyä tutkitusti monin tavoin.

Krapulan lisäksi esimerkiksi festari- tai mökkiviikonloppuun liittyy todennäköisesti myös valvomista. Nämä ovat huonot eväät autolla tehtävään kotimatkaan. Ja entä, jos kuljettaja laski väärin? Jo pienikin määrä alkoholia veressä huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuusriskiä.

Ja pitkä puhallus
Oma ja muiden tielläliikkujien turvallisuus on merkittävin syy erottaa alkoholi ja liikenne, mutta rattijuopumus on toki myös poliisiasia. Rattijuopumuksen raja ylittyy, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Vuosittain poliisi nappaa liikenteestä noin 18000 rattijuoppoa. Huomattava osa rattijuopoista kärähtää ajotapavirheiden, liikennevahinkojen ja liikennerikkomusten seurauksena.

Jos ajotapa antaa vihjeitä rattijuopumuksesta, ihmiset ilmoittavat havainnoistaan poliisille herkästi. Arviolta kolmannes kaikista rattijuopoista jää kiinni ilmoitusten perusteella. Eikä ihme, Liikenneturvan kyselyssä 9/10 kertoi todennäköisesti ilmoittavansa poliisille rattijuoposta ja 7/10 tekisi ilmoituksen vaikka kyseessä olisi tuttava tai sukulainen.

Yleiseen asenneilmapiiriin vaikuttamisella ja kampanjoilla on tärkeä ennalta ehkäisevä merkitys rattijuopumuksen torjumisessa. Suomalaiset eivät hyväksy rattijuopumusta ja ovat valmiita toimimaan sen estämiseksi.

Liikenneturvan kyselyissä rattijuopumusta pidetään vakavimpana liikennerikkomuksista ja rattijuoppoja liikenteen suurimpana uhkana. Vastaajista 91 prosenttia pitää rattijuopumusta erittäin vakavana liikennerikkomuksen. Ero on valtava esimerkiksi siihen, että ajokortitta ajoa pitää erittäin vakavana 39 prosenttia ja punaista päin ajoa 40 prosenttia.

P.S. Jos Google-hakuun kirjoittaa vain ”alkoholin palaminen”, ei todennäköisesti päädy Liikenneturvan sivuille, sillä linkkiä ei löydy ensimmäiseltä hakutulossivulta. Haku pitää kirjoittaa muodossa ”alkoholin palaminen rattijuopumus”. Täytynee ostaa Google-mainos tuolle hakusanakolmikolle. Mainos sanoo: Jos lasket – älä aja!