Oletko kertonut ikävöiväsi työkavereitasi korona-aikana?

Mies kävelee metsässä kuulokkeet korvilla ja katsoo puhelinta hymyillen.

Reilu 30 EHYTin työntekijää lähti yhdessä etäkävelylle. Tunnin mittaisella kävelyllä vaihdettiin kuulumisia, kerrottiin iloista ja ikävästä, ja tunnettiin aitoa yhteenkuulumisen tunnetta.

Kaikki alkoi nopeasta ideasta. Kysyin työkavereiltani, pitäisikö meidän ”juhlistaa” vuoden kestänyttä etätyöskentelyä koko työyhteisön yhteisellä työhyvinvointikävelyllä. “Pitäisi”, vastasi työkaverini Anu nopeasti.

Niinpä kutsuimme kaikki EHYTin työntekijät yhteiselle tunnin mittaiselle kävelylle Teamsin välityksellä. Jännitimme hieman, kuinka kaikki onnistuisi. Yllätykseksemme tyhykävelystä muodostui noin 30 hengen lämminhenkinen ja rento kokoontuminen. Jotain mikä yhdisti meitä toisiimme uudella tavalla.

Työpaikan yhteisöllisyys etätyöaikana etsii uusia muotoja

Lähdimme kävelylle kello 15, kukin työntekijä omasta kotoaan. Liityimme Teams-palaveriin ja lähdimme kävelylle puhelin taskussa ja kuulokkeet korvissa. Teamsissa meitä oli parhaimmillaan yli 30 henkilöä. Ohjeistuksena oli, että jokainen voi omalla vuorollaan avata puhelimen kameran ja esitellä omia lenkkeilymaastojaan sekä kertoa jotain, mitä on oppinut korona-aikana tai keksiä, mitä hyvää tämä erikoinen aika on omaan elämään antanut.

Olin pelännyt, että yhteinen hetkemme olisi täynnä rahisevia mikrofoneja, sekoilua puheenvuorojen kanssa sekä lukuisia teknisiä opastuspyyntöjä. Olin väärässä. Se, mitä tältä kävelyltä sain, oli aito yhteys työkavereihini.

Tuntui tosi tärkeältä ja koskettavalta kuulla, kun ensimmäinen työkaveri sanoi ikävöineensä meitä muita työkavereita. Häkellyin. Uskaltaisinko minä sanoa niin? En uskaltanut. Onneksemme muutama muu sen sijaan uskalsi. Työkaverimme hyppäsivät rohkeasti pohtimaan poikkeustilanteen tuomia ilon aiheita ja oppeja, ja moni kertoi niistä melko syvällisestikin. Kuulokkeiden ja mikrofonien välillä oli vahva luottamus sekä halu jakaa ja kuunnella. Kaikki halusivat kuulla toistensa kuulumiset.

Keskittyessäni muiden ajatuksiin huomasin oman toivon ja energian virtaavan. Työkavereiden tarinat naurattivat ja koskettivat. Oli arvokasta kuulla ja tulla muistutetuksi asioista, joista itsekin on tuntenut hyvää oloa menneen vuoden aikana.

Työkaverit tulivat jotenkin ihanan lähelle lenkin aikana. Vaikka osan heistä oli tavannut korona-aikana lukuisissa Teams-palavereissa, vapaamuotoinen yhdessäolo, pipo heiluen ja kuvakulma kallellaan, lisäsi osaltaan sitä läheisyyden tunnetta, aitoutta, yhdessäoloa – niin tutumpien kuin vähemmän tuttujen työkavereiden kanssa. Kokemuksiamme jakaessa työkaveri-sanasta tipahti pois etuliite työ-.

Työkaverin arvon tajuaa kotitoimistossa

Mennyt koronavuosi on vaikuttanut meihin eri tavalla. Vaikka erillään työskentely on tuonut mukanaan rauhallisemman olon hälyn ja keskeytysten vähentyessä, on jokin, mitä yhdessä kävelyllä koimme, jäänyt uupumaan.

Yhteiset kahvihetket, pikaiset kuulumisten vaihdot ja käytävällä kohtaaminen ovat asioita, jotka ovat olleet ennen vain päivänselvä osa työpäivää. Kyllähän työkaverin rekisteröi ja huomioi, kun sellainen työpaikan käytävillä vastaan tulee, mutta sen tärkeys on konkretisoitunut vasta kotitoimistossa.

Tämä näkyi myös vuonna 2020 julkaistussa ERTO:n kyselytutkimuksessa, jonka mukaan 37 % palkansaajista koki koronatilanteen heikentäneen työssäjaksamista. Vertaistuki ja vinkit muilta samassa tilanteessa olevilta sekä työyhteisön tuki ovat tekijöitä, joilla voi lisätä mielen hyvinvointia. Luonnon ja liikkeen yhdistäminen on yksi tapa elpyä stressistä. Ei ihme, että yhteinen kävelymme antoi voimaa. Yhdistelmä auttaa alentamaan verenpainetta, vähentämään kipuja ja fyysisiä oireita, lievittää stressiä, kohentaa mielialaa sekä lisää fyysistä ja sosiaalista aktiivisuutta.

Yhteyteen ja yhteisöllisyyteen ei todellakaan tarvita suuria ponnistuksia, ryhmäytysharjoitteita tai suuria sijoituksia. Kuunteleminen, kuulluksi tuleminen – hyvän yhdessäolon perusteet, olivat läsnä vahvasti simppelisti toteutetulla kävelyllä. 

Asioita, joista ehytläiset ovat saaneet voimia ja inspiraatiota korona-aikana:

  • Keskusteluyhteyden vahvistuminen lasten kanssa 
  • Yhteinen aika lasten kanssa 
  • Ymmärrys siitä, että tärkeimmät asiat löytyvät kotoa 
  • Ulkoilu
  • Pokémon GO
  • Koiran ulkoiluttaminen
  • Metsässä pörräily
  • Uudet projektit,  kuten perinneremontointi 
  • Uudet haaveet, esim. kesämökki  
  • Havainto siitä, että etätöitä voi oppia tekemään 
  • Liikunnan ilon löytäminen, esim. kuntopyörän selästä 
  • Neulominen 
  • Hapanjuurileivonta 
  • Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
  • Lähipalveluiden hyödyntäminen 
  • Äänikirjat 
  • Ystävät