Lasten rahapelaaminen on yleistynyt, eikä vanhemmat aina tunnista ilmiötä 

Alaikäisten rahapelaaminen on yleistynyt Suomessa, vaikka se on laissa kielletty. Erityisesti lasten digipelit, joissa on rahapelielementtejä, voivat houkutella kokeilemaan aikuisille tarkoitettuja rahapelejä. Moni vanhempi yllättyy kuullessaan, että hänen lapsensa on kokeillut tai harrastaa rahapelaamista. 

 Alaikäiset pelaavat kouluissa, nuorisotiloissa ja harrastuksissa esimerkiksi mobiilipelejä, joissa on maksullisia ominaisuuksia. Lapset ja nuoret ovat löytäneet myös ulkomaalaiset nettikasinot, joiden ikärajavalvonta on tehotonta ja jotka tarjoavat anonyymin alustan pelaamiselle. Ilmiö nousi loppuvuodesta keskusteluun Kymenlaaksossa, jossa vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät eivät aina ole tietoisia alaikäisten rahapelaamisesta.  

Korttipelit, vedonlyönti ja muut rahapelien muodot ovat läsnä arjessa ja digitaaliset alustojen takia ne ovat entistä helpommin saatavilla. Valvonta tai ymmärrys ilmiöstä ei aina ole riittävää, joten pelaaminen voi jäädä huomaamatta niin kasvattajilta, kuten välituntivalvojilta tai urheiluseurojen toimihenkilöiltä, kuin vanhemmiltakin.  Silloin siihen puuttuminen jää liian usein tekemättä. 

Aiheesta keskusteltiin talven aikana EHYTin Ilmiökahviloissa Kotkassa ja Kouvolassa. Tilaisuuksissa nousi esiin huoli esimerkiksi siitä, että rahapelaamiselle voi altistua myös tahtomattaan. Esimerkiksi kirjastojen asiakaskoneilla voi joillain paikkakunnilla pelata rajattomasti, jolloin myös pienet lapset voivat netissä surffaillessaan tai pelejä pelatessaan törmätä rahapelimainontaan tai muuhun haitalliseen sisältöön.  

Huolta joissain perheissä on aiheuttanut se, että alaikäiset ovat käyttäneet vanhempiensa pankkikortteja rahapelaamiseen. Myös vanhempien tapa antaa lapselle pelirahaa digipelien sisäisiin ostoihin voi tuntua ensi alkuun kivalta, mutta se voi myös opettaa lasta rahapelaamiseen maailmaan.  

Vanhemmat, koulut, nuorisotyöntekijät ja muut ammattilaiset kaipaavat lisää tietoa ja keinoja puuttua alaikäisten rahapelaamiseen. Rahapelaamiseen suhtaudutaan yhä liian huolettomasti, joten tarvitsemme lisää tietoisuutta ja ennaltaehkäiseviä toimia niin kodeissa, kouluissa, nuorisotyössä kuin vapaa-ajan toiminnoissakin. Keskustelun avaaminen, pelikasvatuksen vahvistaminen ja rahapelaamisen vaikutusten ymmärtäminen ovat avainasemassa, jotta voimme suojella lapsia ja nuoria haitallisilta vaikutuksilta. 

Nettirahapelaaminen on Suomessa avautumassa lisenssimallin myötä ulkomaisille toimijoille, jolloin rahapelimarkkinointi todennäköisesti lisääntyy. Erityisesti nuoret ovat alttiita mainonnalle, joten vanhempien olisi tärkeää tietää, mitä heidän lapsensa näkevät stream-kanavilla ja millaisiin peleihin he törmäävät. 

Alaikäisten rahapelaaminen ei ole vain yksilön ongelma – se on yhteiskunnallinen ilmiö, johon tarvitaan laajempaa puuttumista ja parempaa sääntelyä. Onko meillä riittävästi työkaluja tunnistaa ja ehkäistä tätä hiljaa kasvavaa ongelmaa?