Simulaattori tarjosi kokemuksen kohtaamispaikan toiminnasta

Vqmoksen ja EHYTin työntekijät Tampereen Elokolon kohtaamispaikkasimulaattorissa.

Kohtaamispaikkasimulaattorissa Tampereella pääsi kokemaan millaista on kohtaamispaikan arki ja kuulemaan kohtaamispaikkojen kävijöiden kokemuksia kohtaamispaikoista.

”Ilman tätä paikkaa olisin jäänyt täysin yksin, ilman turvaverkkoa. Täällä otettiin koppi silloin, kun muut tahot eivät auttaneet.” 

”Ihanaa olla ohjaajien kanssa keskustelemassa. Sain ystäviä täältä. Jos paikkaa ei olisi, olisin saanut masennuksen, koska olin niin yksin alussa.”

”Tämä on niin voimaannuttavaa toimintaa. Elämäniloni on palannut.”

Nämä kokemukset on kerätty Tampereen alueen kohtaamispaikkojen kävijöiltä. Jos ei itse ole päässyt tai osannut tutustua kohtaamispaikkaan, niin siihen oli mahdollisuus Tampereella lokakuussa kohtaamispaikkasimulaattorissa. Tapahtuman järjesti alkuvuodesta 2024 perustettu, Tampereen alueen kohtaamispaikkaverkosto (KOPA).

”Tarkoituksena oli lisätä tietoa ja hälventää niitä vääriä luuloja ja ennakkokäsityksiä, joita kohtaamispaikkojen toiminnasta monilla sitä tuntemattomilla edelleen on”, kertoo Elokolo-kohtaamispaikan toiminnanohjaaja Milla Kauhanen Tampereelta.

”Simulaattorissa pääsi esimerkiksi testaamaan taitojaan kädentöissä ja tutustumaan yhteisötaiteen tekemisen prosessiin sekä esimerkiksi pelaamaan Skippo-peliä. Tapahtumassa pysähdyttiin myös isojen teemojen äärelle.”

Yksinäisyys sidoksissa masennukseen ja itsetuhoisuuteen

Johanna Kotiniemi Amurin Teon Tuvalta avasi tilaisuuden sanoin:

”Kohtaamispaikassa jokainen voi tulla nähdyksi omana itsenään ja kokea olevansa osa yhteisöä. Yksinäisyys vaikuttaa sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.”

Tutkimuksen mukaan yksinäiset kokevat oman hyvinvointinsa muita heikommaksi ja heillä on enemmän sekä psyykkisen että fyysisen terveyden ongelmia.

”Erityisen vahvat yhteydet yksinäisyydellä on ahdistuneisuuteen, masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Yksilön hyvinvointi ja halu toimia onkin kytköksissä siihen, että hän kokee saavansa hyväksyntää ja arvostusta,” Kotiniemi sanoi.

Tapahtumassa oli tarkoitus herätellä huomaamaan, että työ kohtaamispaikoissa ei ole vain kahvin juomista ja kortin peluuta. Taustalla on suuremmat teemat ja tavoitteet, jotka liittyvät myös yhteiskunnallisiin rakenteisiin.  

Kutsuimme paikalle päättäjiä ja Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöitä. Paikalle tuli myös kohtaamispaikkojen kävijöitä, kertoo verkoston ja tapahtuman koordinoinnissa mukana ollut koordinaattori Henna Lappi-Uuro Kumppanuustalo Arttelista.

Kohtaamispaikkaverkoston kohtaamisluvut ovat vaikuttavat: 25 kohtaamispaikassa tavoitetaan joka aukiolopäivä yhteensä noin 670 henkilöä.

Kohtaamispaikassa on aina joku, joka kuuntelee

Kohtaamispaikassa tavoitetaan ihmisiä silloin, kun palvelujärjestelmä sakkaa tai se on liian monimutkainen käyttäjälle. Usein yhteiskunnalliset ilmiöt tulevat näkyviksi matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa.  

”Tänne on helppo tulla ja täällä on aina joku, jolla on aikaa pysähtyä kuuntelemaan”, toteaa Tampereen Elokolo-kohtaamispaikan toiminnanohjaaja Milla Kauhanen.  

Yhteiskunnallisilla teemoilla tässä kohtaa tarkoitetaan esimerkiksi hallituksen päätöksiä asumistukeen, työttömyysetuuksiin ja työllisyyden tukeen liittyen. Myös ruoan hinnan ja sähkön hinnan nousu vaikuttavat erityisen paljon pärjäämiseen silloin, kun tulotaso on muutoinkin matala.

Rohkeus ja elämänilo lisääntyy

Tapahtumassa käytiin aktiivista keskustelua seitsemän eri teeman: yhteisöllisyys, yksinäisyys, ammatillisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus, ennaltaehkäiseminen ja kansainvälisyys, kautta.   Teemaryhmissä oli tilaa myös kävijöiden kokemuksien esiin tulolle.

”Yllättävin asia itselleni tapahtumassa oli se, kun kuulin kävijän kertomana, miten kohtaamispaikassa mukana olo on lisännyt omaa rohkeutta ja avartanut näkökulmaa omaan elämään. Nämä ovatkin tärkeitä saavutuksia, kun elämälle etsitään uutta suuntaa tai esimerkiksi helpotusta yksinäisyyteen”, kertoi Milla Kauhanen.  

EHYT ry kerää vuosittain palautetta kohtaamispaikan kävijöiltä ja välityömarkkinoilla työllistetyiltä. Aiempien vuosien palautteen perusteella kohtaamispaikoilla on suuri merkitys niin kävijöiden arjessa kuin työllistettyjen työpaikkanakin. Palautteen keruu on parhaillaan käynnissä eri Elokoloissa ympäri Suomen.

Kirjoittaja on Tampereen Elokolon toiminnanohjaaja.