Ikääntyneiden alkoholinkäytön riskirajat ovat alhaisia
Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos. Kun työelämän kiireet ja sosiaaliset ympyrät jäävät taakse, ei arkipäiviin aina löydy mielekästä tekemistä. Jos aika ei kulu tai sitä leimaa tyhjyyden tunne, alkoholista voi tulla helposti saatavilla oleva itsehoitolääke.
Elämänpiirin kaventuminen voi johtaa siihen, että elämän täyttää tylsä ja yllätyksetön arki. Tai vaikka menoja olisi, niin yksinäisyys voi silti olla osa elämää. Jos läheinen yhteys toiseen ihmiseen puuttuu, niin parisuhteessa, kotona tai porukassakin voi kokea yksinäisyyttä. Elämän pulmatilanteisiin alkoholi voi olla hetkellisesti toimiva lääke.
Alkoholin käyttöä kannattaisi kuitenkin ikääntyneenä punnita tarkkaan. Terveille yli 65-vuotiaille naisille ja miehille asetetut riskikulutuksen rajat ovat 2 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa. Suomessa on otettu käyttöön tutkittuun tietoon perustuvat suositukset, joissa ikäihmisten riskikulutuksen raja on huomattavasti työikäisten rajoja alhaisempi. Lisäksi raja on sama sekä miehillä että naisilla. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, että mitä vähemmän juo alkoholia, sen parempi.
Syitä ikääntyneiden tiukempiin rajoihin on monia. Elimistössä tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka yhdessä muiden ikääntymiseen liittyvien seikkojen kanssa lisäävät alkoholinkäyttöön liittyviä riskejä. Lisäksi vanhetessa sairastaminen lisääntyy, joka monilla lisää reseptilääkkeiden käyttöä. Alkoholilla on yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa, mikä voi aiheuttaa yllättäviä seurauksia. Alkoholin riskikulutuksen rajoja ikääntyville määriteltäessä on otettu huomioon edellä mainitut seikat.
Jos juotujen annosten määrä nousee ja alkoholia nautitaan aina vaan useampana päivänä, niin käytön riskit kohoavat. Keho ja mieli tottuvat nopeasti uuteen tilanteeseen ja alkoholin sietokyky kasvaa nopeasti.
Kun alkoholin käytöstä tulee liiallista, sen huomaa pian myös läheiset ja tuttavat. Läheisenä kannattaa aluksi olla kuuntelijan roolissa ja pitää aktiivisesti yllä ystävyyttä toisen ihmisten kanssa. Toiseksi kannattaa kannustaa, kun huomaa toisen ihmisen yrittävän jotain uutta. Aina voi soittaa toiselle tai kysellä muuten kuulumisia. Tärkeää on, ettei kukaan jää yksin omien ongelmiensa kanssa.
Sosiaalisen vastuun testin avulla voit testata, mikä on alkoholinkäyttösi vaikutukset lähipiiriisi.
Annoslaskuri alkoholinkäytön seurantaan.