Selvästi paremmat pikkujoulut
Alkoholi on niin tiivis ja normalisoitu osa juhlakulttuuriamme, että jos joku ei halua tai voi juoda, niin se pannaan merkille ja sitä ihmetellään.
Törmäsin taannoin keskusteluun, jossa raskaana olevat naiset jakoivat toisilleen vinkkejä, miten selvitä pikkujoulukaudesta. Erityisesti työpaikan pikkujouluja jännitettiin etukäteen: jos en juo tilaisuudessa tarjottua alkoholia, niin työkaverit saavat tietää raskaudesta ennen kuin olen itse valmis kertomaan siitä ulkopuolisille. Ratkaisuiksi ehdotettiin antibioottikuuriin vetoamista, paikalle saapumista autolla tai sitä, että tilaisi vaivihkaa alkoholitonta olutta tai viiniä. Alkoholinnäköistä juomaa siemaillen sulautuisi joukkoon eikä kukaan osaisi epäillä mitään. Jos mikään näistä ei onnistuisi, niin hätätilanteessa juhlissa voisi ottaa tarjotun alkoholijuoman vastaan, kulkea koko illan sama lasi kädessä ja lopulta ”unohtaa” sen jonnekin.
En yhtään ihmettele, että juuri Suomessa raskaana olevat joutuvat pohtimaan erilaisia selviytymisstrategioita kyselyjen varalle. Alkoholi on niin tiivis ja normalisoitu osa juhlakulttuuriamme, että jos joku ei halua tai voi juoda, niin se pannaan merkille ja sitä ihmetellään. Kun pikkujouluissa on firman piikki auki, niin sitä ei jätetä käyttämättä ilman syytä. Monille niistäkin, jotka juovat alkoholia muuten vain harvoin, juuri pikkujoulut ovat se kerta vuodessa, jolloin otetaan niin, että tuntuu.
Kaikki tarvitsevat juhlahetkiä ja rentoutumista vastapainoksi työlle ja arjelle. Runsas juominen ei kuitenkaan ole se terveellisin ja turvallisin tapa irtiottoon. Humalajuominen lisää esimerkiksi järjestyshäiriöiden ja tapaturmien riskiä. Pelastuslaitos ja poliisi muistuttelevatkin kansalaisia juuri pikkujouluaikaan juhlimaan maltillisesti, koska hälytystehtäviä on juhlakausina tavallista enemmän. Myös useampi päivystyskäynti olisi vältettävissä, jos pikkujouluissa olisi vähemmän kostea meininki. Tämän varmasti kaikki soisimme terveydenhuollolle, joka on tällä hetkellä todella kovilla.
Kaksin käsin juominen ei myöskään lisää sitä hyvää, mitä alkoholin käytöllä yleensä tavoitellaan. Kukaan ei ole koskaan maanantaiaamun palaverissa muistellut lämmöllä, että olipa ihana, että ehdittiin pikkujouluissa tilata vielä se viimeinen lärvilauta juuri ennen pilkkua. Siitä tuli niin rento ja juhlava olo.
Kun omasta alkoholin käytöstään huolestunut ottaa yhteyttä Päihdeneuvontaan, hän on yleensä jo kauan sitten ohittanut sen vaiheen, kun juominen oli lähinnä rentouttavaa ja hauskaa. Kukaan ei ole kuitenkaan suunnitellut tai päättänyt etukäteen, että alkoholista tulisi itselle ongelma. Se on tapahtunut pikkuhiljaa huomaamatta. Siksi ihan jokaisen, joka käyttää alkoholia, olisi aina välillä hyvä pysähtyä miettimään omaa juomistaan: miksi, millaisissa tilanteissa ja miten paljon juon? Onko juomisestani haittaa minulle itselleni tai jollekin muulle? Tarvitsenko alkoholia voidakseni pitää hauskaa? Erinomainen hetki tällaiselle pohdinnalle on esimerkiksi juuri nyt.
Entä mitä itse ehdottaisin ratkaisuksi raskaana olevalle, joka pohtii, uskaltaako osallistua juhliin ollenkaan, jos juomattomuudesta tulee ongelma? Minusta ratkaisu tähän on ihan meidän kaikkien käsissä: huolehditaan siitä, että juhlissa on tarjolla aina myös alkoholittomia vaihtoehtoja, kannustetaan nauttimaan niitä eikä lähdetä tivaamaan kenenkään syitä olla juomatta alkoholia.
Haluatko lopettaa juomisen tai vähentää sitä?
Haluatko keskustella tilanteestasi ja vaihtoehdoistasi luottamuksella? Päihdeneuvonnasta saat tukea ja neuvoja päihdetyön ammattilaisilta. Vastaamme numerossa 0800 900 45 ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.
OttoMitta on väline oman alkoholinkäytön seurantaan
Voit käyttää OttoMittaa pelkästä kiinnostuksesta alkoholinkäyttöäsi kohtaan, mutta voit myös asettaa maksimitavoiteen alkoholinkäytön viikkokulutukselle. OttaMitta kertoo, kun tavoite täyttyy. Ota OttoMitta käyttöösi ottomitta.ehyt.fi