Työelämän alkoholihaittoja voidaan ehkäistä ja kustannuksia hillitä merkittävästi
Työelämän alkoholihaittoja ja niiden kustannuksia voidaan ehkäistä tehokkaasti. Alkoholin aiheuttamat miljardiluokan kustannukset johtuvat ennenaikaisista kuolemista, työkyvyttömyydestä, hoitojaksoista ja rikoksista.
Työnantajille alkoholinkäytöstä aiheutuvat seuraukset liittyvät menetettyyn työpanokseen, joka vuositasolla nousee noin 500 miljoonaan euroon. Alkoholinkäyttö aiheuttaa työpaikoilla ongelmia monin tavoin, kuten työntekijöiden poissaoloina, työkyvyttömyytenä, varhaiseläkkeinä, terveydenhuollon kuormituksena sekä tuottavuuden alenemisena.
Työnantajien siis kannattaa panostaa päihdehaittojen ennaltaehkäisyyn. Etukäteen toimintamalleja suunnittelemalla ja näistä tiedottamalla sekä henkilöstöä sitouttamalla, voidaan vähentää päihdeongelmien kriisiytymistä ja kalliiksi tulevien seurausten määrää. Työnantajan keskeisin keino on luoda selkeät toimintatavat päihteidenkäyttöön puuttumiseen työympäristössä ja yhteiset linjat hoitoonohjaukselle työyhteisön päihdeohjelmalla.
Tutkimusten mukaan päihdeohjelmat vähentävät merkittävästi alkoholin riskikäyttöä työpaikkojen henkilöstössä. Työterveyspalveluilla on myös tärkeä rooli alkoholihaittojen ehkäisyssä. Säännöllinen ja systemaattinen alkoholinkäytön puheeksiotto terveystapaamisissa lisää työntekijöiden kykyä arvioida omaa alkoholinkäyttöään ja tunnistaa, mikäli alkoholinkäyttö muuttuu haitalliselle tasolle myöhemmin.
Mikäli työnantaja haluaa hyödyntää myös yksilötason keinoja, voidaan henkilöstölle tarjota koulutusta tai muuta tukea alkoholinkäytön itsearvioinnin ja vähentämisen tueksi.
Lähde työelämän alkoholihaittojen kustannukset: Numerot puhuvat 2-tutkimusraportti.
Lisätietoa keinoista, joilla vähentää työelämän alkoholikustannuksia työnantajille
Koulutukset päihdeohjelman laatimisen tueksi työyhteisöille: Timo Nerkko, asiantuntija, p 050 5707 825, timo.nerkko@ehyt.fi.