Mielenterveydestä puhuminen on yhä tabu – sen kimppuun käytiin Periskooppi-chatissa

periskooppi_chatti.

Illan monipuolinen vieraskatras tarjosi nuorille monia näkökulmia siitä, miten edistää mielen hyvinvointia ja ottaa ongelmia puheeksi. Mielenterveys on nuorten parissa yhä melkoisen suuri tabu. Häpeä ja leimaantumisen pelko saavat nuoret helposti vaikenemaan askarruttavista asioista, joihin he kiperästi kaipaisivat vastauksia. Toivon, että julkisuuden henkilöiden vastaukset ja mielipiteet normalisoivat mielenterveyttä ja sen ongelmia. Alan ammattilaiset ja asiantuntijat taas toivat keskusteluun vakuuttavaa otetta ja faktatietoa.

Vertaistuella oli suuri merkitys tapahtuman aikana. Chatissa kirjoittelevat nuoret vastailivat mahtavasti toisilleen tukea tarjoten ja omia kokemuksiaan jakaen. Vahva yhteishenki oli läsnä koko parituntisen setin ajan.

Miksi EHYT teki tapahtuman mielenterveydestä? Millä tapaa päihteet ja mielenterveys liittyvät toisiinsa? Yleisimmät nuorten mielen hyvinvointia haastavat ongelmat ovat muun muassa ahdistuneisuus ja depressiot*. Nämä voivat johtua diagnosoiduista häiriöistä, kuten ahdistuneisuushäiriöistä tai masennuksesta, mutta lyhytaikaiset, masentavat ja ahdistavat tunteet ovat varmasti useimmille nuorille tuttuja. Ja vaikka suuri osa nuorten päihteidenkäytöstä on yhteydessä sosiaaliseen paineeseen ja kokeilunhaluun, ei ole syytä sivuuttaa niitä nuoria, jotka helpottavat päihteillä pahaa oloaan.

Meidän täytyy kertoa nuorille, että ahdistaviin ja surettaviin fiiliksiin löytyy helpotusta paremmasta paikasta kun sieltä surullisenkuuluisasta pullon pohjasta. Periskooppi-chatin aikana nuorille tarjottiin tietoa useista eri tahoista, joihin on helppoa ja turvallista ottaa yhteyttä. On sitten kyse omasta tai läheisen mielen hyvinvoinnista. Illan aikana selvitettiin myös sitä, miten hankalia tunteita voisi oppia käsittelemään.

Mielenterveysongelmat ja päihteiden ongelmallinen käyttö ovat yhteydessä myös ns. päinvastaisessa tilanteessa. On todettu, että mitä aikaisemmin nuori aloittaa päihteiden runsaan käyttämisen, sitä todennäköisempää on, että hänellä tullaan diagnosoimaan jokin psyykkinen tai mielenterveydellinen häiriö.** Nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat ovat vahvasti yhteydessä myös itsetuhoisuuteen ja itsemurhayrityksiin, joten aiheitta ei tule missään nimessä sivuuttaa.

Näin harjoittelijan silmin EHYTin verkkotyön stream-tilaisuus oli erittäin ammatillisesti ja onnistuneesti toteutettu ja olen varma, että illan teema sai nuoret todella pohtimaan käsiteltyjä asioita. Nuorten mielenterveyden ongelmien tabu hajoaa, askel kerrallaan.  

Tänään keskiviikkona 23.5. järjestetään mini-periskooppichat klo 17, aiheena seksuaalinen häirintä.

Osallistu keskusteluun!

*Duodecim: Nuorten mielenterveysongelmat, 2009

**Huurre, T., Marttunen, M., Strandholm, T., Viialainen, R., 2013