Kaupungilla näkyvästä päihteiden käytöstä kannattaa puhua lapsen kanssa
Oletko sinä nähnyt päihtyneen ihmisen kaupungilla? - Todennäköisesti on lapsesikin.
Moni aikuinen voi ajatella, ettei päihteiden käytöstä tarvitse puhua vielä pienille lapsille. Taustalla voi olla halu suojella lapsia liialliselta tai sopimattomalta tiedolta. Aihe voi tuntua myös haastavalta. Lapsen kasvaessa hänen elinpiirinsä ja kokemusmaailmansa laajenevat, jolloin myös tästä ilmiöstä on tärkeää keskustella. Avoin keskustelu auttaa lasta tunnistamaan ja välttämään turvattomia tilanteita.
Kun lapselle opetetaan liikennesääntöjä koulumatkan turvallisuuden takaamiseksi, on hyvä hetki keskustella myös muista asioista, joita lapsi voi kohdata reiteillään. Esimerkiksi päihtyneen tai sekavasti käyttäytyvän ihmisen kohtaaminen voi herättää lapsessa hämmennystä tai pelkoa. Siksi vanhempien on tärkeää valmistella lapsia kohtaamaan erilaiset tilanteet turvallisesti.
Avoin keskustelu luo ymmärrystä ja turvaa
Lapsi tarvitsee tietoa ja ymmärrystä siitä, miten toimia erilaisissa tilanteissa itseään suojellen. Kun asioista on etukäteen puhuttu, lapsi pystyy helpommin tunnistamaan ja välttämään turvattomia tilanteita. Voitte yhdessä pohtia, miten lapsi voi tunnistaa turvattoman tilanteen ja miten hän voi reagoida siihen.
On tärkeää opettaa lapselle, että hänellä on oikeus sanoa ei, jos jokin tilanne tuntuu hänestä epämukavalta tai pelottavalta. Kannusta lasta luottamaan omiin vaistoihinsa ja lähtemään pois tilanteista, jotka tuntuvat turvattomilta. Lapsi voi esimerkiksi vaihtaa kadun puolta, kulkea toista reittiä tai vaihtaa paikkaa julkisessa kulkuvälineessä.
Rohkaise lasta pyytämään apua lähellä olevilta aikuisilta tai tarvittaessa soittamaan hätänumeroon, jos joku käyttäytyy uhkaavasti. Lapselle on hyvä korostaa myös, että ikävistä tilanteista on aina tärkeää kertoa turvalliselle aikuiselle. Voitte pohtia yhdessä, ketkä ovat turvallisia aikuisia lapsen elämässä.
Kysy lapsen menoista ja päivän tapahtumista. Avoin keskusteluyhteys luo lapselle mahdollisuuden kertoa askarruttavista asioista ja vahvistaa luottamusta sinuun vanhempana. Näin lapsi ei jää yksin huolensa kanssa.
Kysy, miltä lapsesta tuntuu tai mitä hän ajattelee
Siispä opeta lasta ohittamaan turvattomat tilanteet, mutta älä ohita tilanteista keskustelua. Päihteistä puhuminen ei tarkoita pelottelua, vaan tarjoaa mahdollisuuden käsitellä aihepiiriä turvallisessa ympäristössä. Lapselta voi kysyä suoraan, mitä hän tietää jo etukäteen ja millaisia ajatuksia ja tunteita erilaiset tilanteet herättävät.
Päihderiippuvuuden selittäminen ikätasolle sopivalla tavalla auttaa lasta ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja elämäntilanteita. Lapselle voi kertoa päihderiippuvuuden olevan sairaus, joka vaikuttaa ihmisen toimintaan. Samalla on tärkeää välittää lapselle viestiä siitä, että päihderiippuvuudesta voi myös toipua hoidon avulla.
Lapset oppivat paljon aikuisten esimerkistä, joten aikuisten omat asenteet ja käytös ovat merkittävässä roolissa. Kun lapsi alkaa liikkua omatoimisesti ulkona, on luonnollista, että vanhemman omat huolet ja pelot voivat nousta esiin. Tunteet ja asenteet voivat helposti tarttua lapseen, minkä vuoksi omien tunteiden tunnistaminen ja tiedostaminen on tärkeää.
Aikuisen rauhallisuus luo lapselle turvallisuuden tunnetta ja antaa mallin, miten hankalilta tuntuviin tilanteisiin voi suhtautua. Lapselle on hyvä kertoa, että turvattomat tilanteet ovat harvinaisia ja suuri osa päihteitä käyttävistä ihmisistä käyttäytyy rauhallisesti. On kuitenkin tärkeää tietää, miten toimia erilaisissa kohtaamisissa, sillä päihteet voivat tehdä käytöksestä arvaamattoman.
Vinkit keskustelun tueksi
Lopuksi vielä muutama vinkki, miten voit keskustella lapsen kanssa päihdeilmiöistä ja turvallisesta liikkumisesta.
Huomaa. Lapset tarkkailevat ympäristöään ja huomaavat asioita, joihin aikuiset eivät välttämättä kiinnitä huomiota. Huomaa lapsen tunteet, häntä ihmetyttävät tilanteet ja selitä niitä hänelle.
Kuuntele. Anna lapsen kertoa päivän tapahtumistaan, ajatuksistaan ja tunteistaan avoimesti. Ole kiinnostunut siitä, millaisia tilanteita lapsi on reiteillään kohdannut ja kysy, mitkä asiat voivat tuntua pelottavalta. On tärkeää, ettei lasten pelkoja vähätellä, sillä pelot ovat lapsille todellisia.
Keskustele. Avaa keskustelu kysymällä, mitä lapsi tietää päihteistä. Pienemmälle lapselle voit kertoa, että alkoholi on aikuisten juoma, jota jotkut käyttävät rentoutuakseen, kun taas hieman vanhemmalle lapselle voi avata laajemmin päihteiden vaikutuksia ja riskejä terveyden ja riippuvuuden näkökulmasta. Kuitenkin iästä riippumatta, lapsen on tärkeää tietää, että päihteiden runsas käyttö voi saada ihmisen käyttäytymään arvaamattomasti, minkä vuoksi päihtynyt henkilö kannattaa aina kiertää ja kertoa tilanteesta turvalliselle aikuiselle.
Koulujen alkaessa kannustan kaikkia harjoittelemaan koulumatkan kulkemista lasten kanssa ja pohtimaan erilaisia haastavia tilanteita. Opetetaan lapsille turvataitoja ja vahvistetaan heidän luottamustaan omiin taitoihinsa. Yhdessä voimme luoda turvallisemman koulumatkan lapsille.
Harjoitelkaa yhdessä turvataitoja videolta, jossa poliisi kertoo, miten toimia pelottavissa tilanteissa. Video on osa EHYTin Kaupunki kuuluu kaikille ja Staden tillhör alla -kehittämishankkeita, joissa vahvistetaan 1.–3.-luokkalaisten lasten turva- ja tunnetaitoja.
Suomenkielinen hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta. Ruotsinkielistä hanketta rahoittaa Stiftelsen BMR.