”Ei voi auttaa toista, jos ei jaksa hoitaa edes itseään”

Nuori mies ja nainen pyöräilevät meren rannalla.
Kuva: Jukka Rapo / EHYT ry

Päihdeneuvonta on auttava puhelin, joka tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea alkoholiin tai muihin päihteisiin liittyvissä huolissa. Soittajista noin viidesosaa mietityttää läheisensä tilanne.

Soittaja saattaa olla vanhempi, joka on juuri saanut tietää omilleen muuttaneen nuoren huumeiden käytöstä. Toinen voi olla tuskastunut puolisonsa juomiseen, joka on pahentunut vuosi vuodelta. Joku taas on huolissaan hiljattain eläköityneestä vanhemmastaan, jonka jo aikaisemmin runsas alkoholin käyttö tuntuu lähteneen täysin käsistä, kun aamuisin ei tarvitse enää olla työkunnossa.

Vaikka läheistensä vuoksi soittavilla on hyvin erilaisia elämäntilanteita, kaikkia yhdistää yksi asia: oma hyvinvointi ei ole päällimmäisenä mielessä silloin, kun huoli rakkaasta ihmisestä painaa mieltä.

Päihteiden ongelmallinen käyttö vaikuttaa kuitenkin myös ympärillä olevien ihmisen elämään. Kun Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto kysyi alkuvuodesta läheisiltä*, millaisia tunteita heillä on tilanteeseen liittyen, vastauksina saatiin täyslaidallinen pelkoa, huolta, surua, häpeää, avuttomuutta, vihaa, lamaannusta ja syyllisyyttä. Vastaajat kertoivat epävarmuudesta ja ainaisesta hälytystilassa olemisesta. Ei ihme, että monella läheisellä on myös oma jaksaminen kortilla. Päihdeneuvontaan otetaan usein yhteyttä siinä vaiheessa, kun omat keinot ja voimavarat ovat lopussa.

Toipuminen päihdeongelmasta edellyttää sitä, että päihteitä käyttävä itse havahtuu tilanteeseen, myöntää ongelman ja haluaa muutosta. Läheinen voi etsiä tietoa palveluista ja rohkaista avun hakemiseen, kannustaa ja olla tukena, mutta toisen puolesta ei voi raitistua. Moni kyselyyn vastannut kertoikin, kuinka tuskallista on seurata vierestä toisen kärsimystä ja miten avuttomalta tuntuu, kun ei voi auttaa toista. Tunteet voivat olla myös pelottavia ja vaikeita sietää. Miten saatan ajatella näin rumasti omasta läheisestäni? Miten saatan ajatella näin rumasti itsestäni?

Päihdeneuvonnassa muistutetaankin, että myös omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin tulee kiinnittää huomiota. Apua ja tukea on tarjolla myös läheisille. Kipeiden ja vaikeiden tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Kuten eräs kyselyyn vastannut kiteytti:

”Kukaan ei hyödy siitä mitään, että myös minä romahdan ja voin huonosti. Rajoja pitää asettaa, jotta pysyy itse kasassa. Ei voi auttaa toista, jos ei jaksa hoitaa edes itseään.”

Painaako läheisen päihteiden käyttö mieltäsi? Mietitkö, miten toimia? Päihdeneuvonnan ammattilaiset kuuntelevat ja ovat tukenasi, kun etsit ratkaisuja tilanteeseen ja haluat ylläpitää omia voimavarojasi. Päihdeneuvonta vastaa numerossa 0800 900 45, maksutta ja luottamuksella, 24/7.

*Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto keräsi nimettömällä kyselyllä läheisten kokemuksia tammikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 86 läheistä. Verkosto järjestää tänä vuonna neljättä kertaa Läheisten päivän. Tänä vuonna ohjelmassa on maksuttomat webinaarit sekä läheisille että ammattilaisille. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!