Ehkäisevä päihdetyö on kuin perintökesämökki

Kaksi ihmistä kävelee mökiltä saunaan metsäpolulla.

Mitä yhteistä on ehkäisevällä päihdetyöllä ja perintökesämökillä? No arvaatkos?

Silloin kun joku asia kuuluu kaikille, niin se ei oikein tunnu kuuluvan kenellekään. Mökillä se on joku muu, joka hoitaa ikkunoiden pesun ja puiden pilkkomisen. Kunnassa joku muu ehkäisee ja vähentää päihdehaittoja. Tai se on joku muu järjestössä tai kaveripiirissä, joka ottaa puheeksi, kun tutun epäillään olevan pulassa.

On inhimillistä, että nautimme mieluummin valmiin työn tuloksista kuin näemme itse kamalasti vaivaa mielekkään lopputuloksen eteen. Helposti käy kuitenkin niin, että kukaan muu ei ole ehtinyt myöskään hoitaa tekemättömiä töitä ja asiat ovat rempallaan. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että arvostelemme muiden tekemättä jättämisiä tai huonoa työn jälkeä.

Kesämökillä ja ehkäisevässä päihdetyössä jokaisen vastuulla on tarttua toimeen ja tehdä oma pieni osuus yhteisistä hommista. Pienetkin asiat voivat olla merkityksellisiä yleisen ja yhteisen hyvinvoinnin ja viihtyvyyden turvaamiseksi. Ehkäisevä päihdetyö koetaan usein asiaksi, joka on joku erillinen toimi, mutta todellisuudessa se on puhtaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan lähimmäisestä välittämistä ja läsnäoloa hetkessä. Niitä pystyy tarjoamaan jokainen, oli sitten ehkäisevän päihdetyön ammattilainen, jonkun muun alan osaaja tai ihan tavallinen läheinen tai kanssakulkija.

Me yhdessä täydennämme ehkäisevää päihdetyötä jokainen omalla palallamme. Mieti, mitä juuri sinä voit omassa toimessasi tai arjessasi tehdä? Päihdetyön teemoista keskusteleminenkin avoimesti on mitä tärkeintä panosta yhteiseen pottiin.

Monia asioita voi tehdä omin päin, mutta tehokkaampaa ja vaikuttavampaa työstä tulee, kun työtä tehdään yhdessä ja samansuuntaisesti. Työn tekemistä helpottaa, kun joku ottaa ohjat, jotta vältytään päällekkäiseltä työltä ja toisaalta tulee huolehdittua, että kaikki tarvittavat asiat tulee tehtyä. Kunnassa viimesijainen vastuu ehkäisevästä päihdetyöstä on lakisääteisellä ehkäisevän päihdetyön toimielimellä. Käytännössä työtä koordinoi ehkäisevän päihdetyön koordinaattori tai ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö.

Mutta kuka ottaisi koppia tavallisesta lähimmäisestä välittämisestä tai sen mökin ikkunoiden pesusta? Perintökesämökin huolehtimisesta koordinointia ei voi ulkoistaa eikä organisaation rakentaminen ehkä olisi toimivien sukulaissuhteiden kannalta kovin järkevää. On siis vaan otettava siivousvälineet kauniiseen käteen ja ryhdyttävä toimeen ihan itse.

Suomen suvi on alkamaisillaan ja kesämökit kutsuvat rentoutumaan. Meillä kaikilla on mukavampaa, kun hommat on tehty edes riittävän hyvin. Silloin kaikilla on viihtyisää ja turvallista ja aikaa jää myös elämästä nauttimiseen.