Alkoholin kotiinkuljetus lisää alkoholin saatavuutta ja alkoholihaittoja
Pääministeri Petteri Orpon hallitus on linjannut hallitusohjelmassaan "Vahva ja välittävä Suomi" sallivansa muun muassa alkoholin kotiinkuljetuksen. Ennen päätösten tekemistä on keskeistä arvioida tutkittuun tietoon pohjautuen, minkälaisia vaikutuksia uudistuksilla on esimerkiksi alkoholihaittoihin. Kotiinkuljetuksen salliminen kasvattaisi alkoholin saatavuutta ja siirtäisi alkoholin kulutusta julkisista tiloista koteihin.
Kirjoituksessa käymme läpi, mitä tutkimusnäyttö muualta maailmasta sanoo kotiinkuljetukseen liittyvistä riskeistä ja mitä haittoja kotiin mahdollisesti siirtyvä alkoholin kulutus sisältää.
1.Kotiinkuljetus lisää alkoholin riskikulutusta
Alkoholin kotiinkuljetukseen liittyvissä tutkimuksissa on johdonmukaisesti havaittu, että kotiinkuljetus lisää alkoholin kulutusta ja on yhteydessä humalahakuiseen alkoholinkulutukseen. Monissa maissa on havaittu, että kotiinkuljetusta hyödyntävät todennäköisemmin alkoholin riskikuluttajat.
Australiassa tehdyssä tutkimuksessa jopa viidennes kotiinkuljetusta käyttävistä toi esille, että kotiinkuljetus on mahdollistanut alkoholin juomisen jatkamisen, kun juomat ovat loppuneet. Heistä noin kolmannes ilmaisi, että olisi lopettanut juomisen, jos alkoholia ei olisi saanut kotiin kuljetettuna. Lisäksi toisessa tutkimuksessa havaittiin, että saman päivän pikalähetyksiä hyödynsivät erityisesti alkoholia riskitasolla kuluttavat. On selvää, että erityisesti nopeasti saman päivän aikana kotiin toimitettavat alkoholilähetykset ovat ongelmallisia riskikulutuksen näkökulmasta.
2.Kotiinkuljetuksella on haitallisia vaikutuksia lapsiin, nuoriin ja perheisiin
Kotiinkuljetus langettaa synkän varjon myös lasten ja nuorten ylle. Tutkimusnäytön mukaan alkoholin kotiinkuljetus lisää alaikäisten mahdollisuuksia saada alkoholia haltuunsa, vaikka kuljetusta järjestävät toimijat vakuuttavat toteuttavansa ikärajavalvontaa. Iän tarkastus tilaushetkellä ei poista sitä mahdollisuutta, että toimituksen yhteydessä kuljettajalle oven avaa alaikäinen.
Suomalaisilla ei näytä olevan luottamusta ikärajojen ja päihtyneille myynnin kiellon tehokkaaseen valvontaan, jos kotiinkuljetus sallitaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2024 Alkoholipoliittiset mielipiteet -kyselyssä 75 prosenttia vastaajista ei luottanut lainkaan tai luotti vain melko vähän valvonnan tehokkuuteen.
Alkoholin kotiinkuljetuksen on havaittu lisäävän myös hankitun alkoholin määrää. Kotona säilytetyn alkoholin määrän on puolestaan havaittu olevan yhteydessä lasten ja nuorten alkoholikokeiluihin. Lisäksi on huomioitava, että kulutuksen siirtyessä kasvavassa määrin kotiin, aikuisten tietoisuus siitä missä lapsi on tai mitä lapsi tekee, voi heikentyä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuisten juodessa alkoholia kotona heidän kykynsä valvoa lapsia heikkenee.
Alkoholin saatavuuden kasvu tavalla tai toisella on yhdistetty myös perhe- ja lähisuhdeväkivallan määrään, eikä väkivallan lisääntymistä kaikissa tutkimuksissa ole pystytty selittämään esimerkiksi sosioekonomisilla tekijöillä. Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhrien määrä saattaakin siten nousta, kun alkoholin kotiinkuljetus helpottaa alkoholin saatavuutta.
3.Kotiinkuljetus voi lisätä ikääntyneiden alkoholin kulutukseen liittyviä riskejä
Viimeistään tulevaisuudessa voi olettaa, että ikääntyneet käyttävät alkoholin kotiinkuljetuspalveluja. Suomessa on huolestuttu siitä, että ikääntyneet juovat tyypillisesti alkoholia kotona ilman seuraa. On myös huomioitava, että ikääntyneiden kyky sietää alkoholia on huomattavasti pienempi, mistä kertoo esimerkiksi alemmat riskikulutusrajat. Jos kotiinkuljetus sallitaan, johtaa se todennäköisesti alkoholin aiheuttamien loukkaantumisten, tapaturmien ja kuolemien määrän kasvuun ikääntyvässä Suomessa.
4.Kotiinkuljetus voi lisätä huono-osaisuuden kasautumista ja työelämähaittoja
Alkoholin kotiinkuljetukseen liittyy myös työelämään kytkeytyviä näkökulmia. Koronapandemian aikana Yhdysvalloissa taloudellisten haasteiden kasaantumisen havaittiin olevan yhteydessä alkoholin kotiinkuljetuksen käyttöön. Alkoholin kotiinkuljetus voi tarjota väylän taloudellisten ja henkisten murheiden ”hukuttamiseen” sekä heikentää siten työkykyä ja uudelleen työllistymistä. Suomen edun mukaista ei ole menettää yhtään työikäistä alkoholille.
Lisääntynyt etätyö voi lisätä yhdessä kotiinkuljetuksen kanssa työelämään kohdistuvia haittoja. Etätyö on yhdistetty erityisesti koronapandemian aikana suurempaan alkoholin kulutukseen. Yhdysvalloissa koronapandemian aikana on tehty havaintoja siitä, että alkoholin kulutus ennen viittä iltapäivällä kasvoi. Onkin mahdollista, että kotiinkuljetuksen helppous yhdistettynä kotona työskentelyyn houkuttaa paitsi kuluttamaan alkoholia enemmän, mutta myös aloittamaan alkoholin kulutuksen joko jo työpäivän aikana tai heti sen päätyttyä.
Mutta Euroopasta voi tilata jo nyt alkoholia kotiovelle?
Usein alkoholin kotiinkuljetuksen sallimista perustellaan sillä, että jo nyt Suomesta voidaan tehdä etäostoja ulkomaalaisista verkkokaupoista, jotka toimitetaan kotiovelle. Etäostoihin liittyvät samat yllä olevat ongelmat ja myös etäostojen osalta tulisi selvittää tarkemmin, miten esimerkiksi ikärajoja tai päihtymystä valvotaan, kun ulkomailta tilatut juomat luovutetaan tai kuinka paljon ostetusta alkoholista päätyy nuorten käsiin.
Kotimaisen kotiinkuljetuksen yhtenä suurena ongelmana on kuitenkin se, että se mahdollistaisi alkoholin pikakuljetukset jopa saman päivän aikana. Pikakuljetukset mahdollistavat pidemmän yhtäjaksoisen alkoholin juomisen. Etäostojen saapumisessa voi kestää sen sijaan useampi päivä, mikä hieman vähentää etäostoihin liittyviä riskejä verrattuna pikakuljetuksiin.
Mitä jos harkitsisimme vielä, kannattaako alkoholin kotiinkuljetusta sallia Suomessa?
Kokonaisuudessaan alkoholin kotiinkuljetukseen liittyy monenlaisia riskejä laajasti yhteiskunnassa. Alkoholin kotiinkuljetusta ei näin ollen voida pitää vain alkoholia kohtuullisesti kuluttavien tervetulleena mukavuuspalveluna. Alkoholipolitiikassa kyse on siitä, välitetäänkö alkoholia vai välitetäänkö ihmisistä. Hyvä uutinen on se, että uudistus on vasta valmisteilla ja se voidaan jättää toteuttamatta.
Kirjoittajat: Venla Eronen on korkekouluharjoittelija ja Heikki Luoto kehittämispäällikkö EHYT ry:ssä.