Kesä, ikääntyminen ja alkoholi: miten nauttia elämästä turvallisesti?
Kesäaikaan on ihana nautiskella lämpimästä ulkoilmasta, käydä saunomassa ja ehkä pulahtaa uimaan. Saunomisen yhteydessä moni saattaa juoda muutaman oluen tai lonkeron, kuuman kesäpäivän janontunnetta sammutetaan ehkä siiderillä. On kuitenkin hyvä muistaa, että lämpö ja alkoholi ovat keholle yhdessä suuri rasite, erityisesti ikääntyneelle elimistölle.
Ikääntyneen ihmisen alkoholin sietokyky on laskenut, joten alkoholin juomiseen liittyvät haitat ovat voimakkaampia ja tulevat esille aikaisempaa nopeammin. Yli 65-vuotiailla alkoholinkäytön riskirajat ovat alhaiset: kaksi annosta kerralla tai seitsemän annosta viikossa. Jos riskiraja ylitetään, niin haittoja ilmenee todennäköisemmin kuin silloin, kun noudattaa rajoja. Ikääntyvien riskirajat ovat muita aikuisia matalammat, koska ikääntyessä elimistön aineenvaihdunta hidastuu, ilmenee hormonaalisia muutoksia, tasapaino heikkenee ja kehossa on vähemmän vettä. Osalle puhkeaa myös sairauksia. Lisäksi erilaisten lääkitysten vaikutukset saattavat voimistua tai heiketä, jos niitä käyttää yhtä aikaa alkoholin kanssa.
Tarkkana kannattaa olla erityisesti kesäaikaan auringon lämmittäessä, koska alkoholi poistaa nestettä elimistöstä. Sama seuraus on saunomisella. Kuumuus ja nestehukka voivat aiheuttaa huonovointisuutta, huimausta, uneliaisuutta ja jopa vakavia sydän- tai aivoperäisiä oireita. Alkoholin juominen lisää kuumuuden aiheuttamien oireiden riskiä. Nestehukan voi välttää juomalla riittävästi esimerkiksi vettä, mehua tai makuvettä sekä välttämällä liian pitkään oleilua kovassa kuumuudessa.
Kesällä on hyvä aika pohtia omaa alkoholin käyttöä laajemminkin. Kuinka usein alkoholia tulee juotua, missä tilanteissa ja kuinka paljon yhdellä kertaa? Alkoholi itsessään aiheuttaa terveyshaittoja, joten juomisen vähentämisessä pienetkin askeleet ovat eduksi. Alkoholi pahentaa esimerkiksi uniongelmia ja masennusoireita sekä voi luoda jännitteitä ihmissuhteisiin. Läheisten kanssa saattaa tulla riitaa siitä, kuinka paljon tai usein alkoholia kannattaa juoda. Humalassa sattuu herkemmin myös tapaturmia.
Pienet askeleet voivat olla yksinkertaisia, arkisia valintoja. Mitä jos kolmen saunaoluen sijaan juokin vain kaksi, terassilla istuskellessa vaihtaakin siiderin välillä kivennäisveteen tai päättää, ettei juo alkoholia ennen puoltapäivää? Elämästä saa ja pitää nauttia, mutta kannattaa muistaa, että elintavoillamme pystymme vaikuttamaan omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä hyvään oloon. Nautitaan kesästä!