Sisimmälle kehälle: Voinko vaikuttaa, saanko päättää?
Olin hiljattain koulutuksessa, jossa käsiteltiin hallinnan ympyrää. Hallinnan ympyrä on työkalu, jonka avulla voi havainnollistaa sitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat meihin ja mihin puolestamme voimme itse vaikuttaa. Työkalun avulla voi löytää niitä asioita, joihin kannattaa keskittyä ja toisaalta huomata ne asiat, jotka voisi jättää vähemmälle huomiolle, sillä niihin ei kuitenkaan voi sillä hetkellä, jos koskaan, vaikuttaa.
Hallinnan ympyrässä on kolme kehää. Jokaisella kehällä on asioita, jotka vaikuttavat minuun, mutta se, missä määrin voin itse hallita kehällä olevia asioita vaihtelee sen mukaan, mikä kehä on kyseessä.
Ulommaisella kehällä on asioita, joihin en voi vaikuttaa ja joista en saa päättää. Tällaisia asioita ovat esim. sää tai maailmantilanne. Keskimmäiseltä kehältä löytyvät asiat, joihin voin vaikuttaa, mutta joita en voi hallita. Esimerkiksi ihmiset ympärilläni. Voin vaikuttaa perheenjäseniini ja ystäviini, mutta en voi hallita heitä. Sisimmällä kehällä ovat ne asiat, joihin voin itse vaikuttaa ja joista saan päättää. Siellä ovat omat tekoni, asenteeni ja ajatukseni.
Hallinnan ympyrä tuli mieleeni, kun suunnittelimme Päihdeneuvonnan yhteistyökumppaneiden kanssa Läheistenpäivän 5.5. kampanjaa ja tilaisuutta. Kyseessä on päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihteidenkäyttö vaikuttaa. Päihteiden liiallinen käyttö on harvoin vain päihteitä käyttävän ihmisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin. Mutta mitä lähipiiri voi tehdä muuttaakseen tilanteen paremmaksi? Mitä itse voin tehdä, kun olen huolissani läheiseni päihteiden käytöstä? Voisiko hallinnan ympyrä jäsentää tilannetta ja auttaa keskittymään niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa?
Läheiseni päihteiden käyttöön liittyy paljon asioita, joihin en voi vaikuttaa ja joista en saa päättää. Ulommaisella kehällä ovat esimerkiksi läheiseni perintötekijät ja kasvuympäristö. Ne ovat taatusti myötävaikuttaneet ongelman kehittymiseen, mutta geeneille tai menneisyydelle en voi mitään. Se että suren hänen onnetonta lapsuuttaan ei muuta mitään. En myöskään voi hallita sitä, millaisia päihdepalveluja hänen asuinkunnassaan on tarjolla: kuinka nopeasti niihin pääsee ja minkä laatuisia ne ovat. Sanotaankin, että jos käyttää liikaa energiaa murehtimalla uloimman kehän asioita, on seurauksena lähinnä katkeruutta ja negatiivinen maailmankuva.
Keskimmäisellä kehällä läheiseni päihteiden käyttö vaikuttaa minuun monella tapaa. Voin olla huolissani hänestä, jopa pelätä hänen kuolemaansa. Voin olla turhautunut, kun läheiseni ei suostu hakemaan itselleen apua, vaikka minusta aivan selvästi tarvitsee sitä. Voin olla pettynyt, kun hän retkahtaa, vaikka oli jo onnistunut olemaan pitemmän aikaa raittiina. Voin koettaa vaikuttaa läheiseni päihteiden käyttöön olemalla hänen tukenaan ja rohkaisemalla häntä etsimään itselleen apua, mutta en voi raitistua hänen puolestaan. Sanotaankin, että jos keskittyy liikaa keskimmäisen kehän asioihin, on seurauksena lähinnä stressiä ja huolta. Läheiseni tilanne ei välttämättä muutu huolenpidostani huolimatta sen paremmaksi, ja lisäksi alan voida itse huonosti.
Mihin sitten voin vaikuttaa? Mistä saan päättää? Voin päättää, että en itse mahdollista läheiseni päihteiden käyttöä tarjoamalla siihen tilaisuuksia. Voin vaikuttaa omiin ajatuksiini ja asenteeseeni. Voin ajatella, että läheiseni ei käyttäydy huonosti tahallaan tai pahuuttaan, vaan siksi, että hän on sairastunut. Voin ajatella, että retkahdukset ovat tavallisia tiellä kohti sairaudesta toipumista, eivätkä kohtalokkaita epäonnistumisia ja merkki siitä, että läheiseni ei tule koskaan voimaan hyvin. Voin päättää, että en anna riittämättömyydentunteilleni liikaa valtaa ja hyväksyä sen, että voin tehdä vain tietyn määrän hänen eteensä. Voin antaa itseni olla toiveikas ja keskittyä niihin hetkiin, jolloin menee paremmin. Sanotaankin, että sisimmän kehän asioihin kannattaa keskittyä ja panostaa eniten, sillä nämä ovat niitä asioita, joita voi itse hallita.
Tänä vuonna Läheistenpäivänä olemme tukevasti sisimmällä kehällä. Päivän teemaksi valikoitui ”Huolehdi myös itsestäsi <3”. On vaikea malttaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, kun joku itselle tärkeä ihminen voi huonosti ja haluaisi keskittää voimansa hänen auttamiseensa. Mutta jos koko elämä pyörii vain läheisen päihteiden käytön ja hänen tarpeidensa ympärillä, niin muuttuu itse ihan tosi pieneksi. Siksi olisi tärkeää, että jaksaisi panostaa omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa.
Kun pysyy itse kunnossa, pystyy parhaiten tukemaan myös läheisiään.
Läheistenpäivänä 5.5.2022 jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin, järjestetään puhelin- ja chat-päivystystä sekä ZOOM-webinaari klo 17–19 teemalla “Miten päihderiippuvaisen läheinen voi lisätä omaa hyvinvointiaan?”.