Lapsella on oikeus nykyaikaiseen päihdekasvatukseen
Päihdekasvatustunneillamme oppilaat pyritään aktivoimaan. Nykyaikaisilla menetelmillä tähtäämme aitoon vuorovaikutukseen lasten ja nuorten kanssa.
”Tykkäsin siitä, että päihteiden käsittely ei ollut liian tuomitsevaa”, oppilas on kirjoittanut palautelapulle.
EHYTin päihdekasvatustunnit eivät tuomitse, mutta tuovat kuitenkin esille päihteiden käyttöön liittyvät ongelmat. Lasten ja nuorten oikeudet ovatkin ehkäisevän päihdetyön ytimessä.
”Lasten ja nuorten on helpompi pitää huolta hyvinvoinnistaan, kun he lasten oikeuksien mukaisesti saavat oikeaa tietoa, tuntevat itsensä ja kykenevät ajattelemaan kriittisesti”, kertoo EHYTin koulutyön päällikkö Päivi Christensen.
Kannabiksesta puhutaan paljon
Eteläistä Suomea koulutustunneilla kiertävä kouluttaja Jari Itkonen herättää keskustelua ala-asteella kuvien kautta Juteltaisko?-oppitunneilla. Itkonen saattaa esimerkiksi kysyä, mitä ajatuksia oppilaissa herättää kuva, jossa vanhemmat juovat alkoholia lapsen vieressä?
”Parhaimmillaan oppilaat jakavat tunnilla omat kokemuksensa ja kertovat asian herättämistä tunteista”, Itkonen sanoo.
Yläasteella metodi vaihtuu HUBU-oppitunneiksi.
Itkonen pyytää kaikkia vastaamaan omista päihdeasenteistaan ja päihdekokemuksistaan anonyymisti. Tulokset kerätään pylväsdiagrammiksi luokan seinälle ja niistä keskustellaan.
Useimmiten luokkien pylväsdiagrammien tulokset ovat saman suuntaisia kuin valtakunnallisissa terveyskyselyissäkin: esimerkiksi noin viidennes haluaisi kokeilla, on kokeillut tai käyttää kannabista.
Rentoutua voi päihteettömästi
Lukioissa ja ammattikouluissa Itkonen tuo esille päihteiden käytön historiaa: opiskelijoiden vanhempien ikäluokassa alkoholi ja tupakka olivat pinnalla, nyt käytetään kannabista ja nuuskaa – mutta muoti-ilmiöön ei ole pakko mennä mukaan.
”Aivojen omat välittäjäaineet tuovat hyvät fiilikset. Olisi hyvä ohjata nuoria huomaamaan, kuinka hyviä fiiliksiä voi saada arkisista asioista kuten liikunnasta, hyvistä harrastuksista ja esimerkiksi kavereiden kanssa olemisesta”, Itkonen sanoo.
Päihdekasvatusmenetelmämme ovat suunnattu ala-asteen, yläasteen, lukion ja ammatillisten oppilaitosten oppilaille sekä opettajille ja vanhemmille.
Teksti: Hertta Kaukonen
Lue lisää EHYTin päihdekasvatuksesta!