Sekasin-chat aukeaa – nuorille vihdoin tarjolla enemmän apua

Sekaisin-teksti.

Suomen Mielenterveysseuran ja järjestöjen yhteistyössä ylläpitämä Sekasin-chat saa jatkoa.

– Viime kevään Sekasin-kampanja aikana päivystäjät kävivät chatissa 1239 keskustelua, mutta yhteydenottoja tuli noin 13 000. Monet jonottivat tuntikausia, mikä kertoo henkisestä hädästä ja suuresta tarpeesta löytää kuuntelija. Tämän jälkeen oli selvää, että Suomen nuoret tarvitsevat Sekasin-chatia, sanoo verkkokriisityön päällikkö Satu Raappana Mielenterveysseurasta.

Eniten halukkaita keskustelijoita oli kello 20-23 välillä, kun suurin osa muista palveluista on kiinni. Sekasin-chat on jatkossa auki vuoden jokaisena päivänä klo 7.00–0.00, jotta nuorilla olisi lähes aina mahdollisuus löytää apua.

– Nuoren ahdistus ei katso aikaa eikä paikkaa. Avun löytäminen vaatii usein energiaa ja vaivannäköä, jota huonosti voivalle nuorella ei välttämättä ole. Kirjoittaminen madaltaa kynnystä avun hakemiseen, sillä kasvokkain asioista puhuminen voi joskus tuntua vaikealta, kertoo Raappana

Sekasin-chat pyörii Mielenterveysseuran ja järjestöjen yhteistyönä

Sekasin-chat tarjoaa keskusteluapua mielenterveyden ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Mielenterveysseuran lisäksi chatin päivystykseen osallistuvat A-klinikkasäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Nuorten Exit, Nyyti, Kasvatus- ja perheneuvonta Kasper, Väestöliitto sekä HelsinkiMission Nuorten Kriisipiste. Päivystämään ovat yhä tervetulleita kaikki järjestöt ja toimijat, joilla on alan osaamista. Torstaina aukeava chat on jatkossa auki joka päivä klo 7.00–0.00, jotta nuorilla olisi lähes aina mahdollisuus löytää apua.

– On huippua, että niin monet järjestöt ovat lähteneet tähän mukaan, ja että asia koetaan tärkeäksi.  Kokoamalla osaamisemme, voimme tarjota laadukkaan palvelun, joka vastaa nuoren elämän eri tarpeisiin juuri oikealla hetkellä, kertoo EHYTin päällikkö Ilmo Jokinen.

– Yhteistyöllä voimme tarjota valtakunnallisen ja laajasti auki olevan palvelun, jollaista ei Suomessa vielä ole, jatkaa Raappana.

Varhain saatu keskusteluapu ehkäisee ongelmien syventymisen

Yleisradion Sekasin-kampanja toukokuussa 2016 rohkaisi nuoria puhumaan ongelmistaan ja herätteli vaikuttajia mielenterveystyön haasteisiin. Vuosittain noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Mielenterveyden häiriöt ovat tärkein nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä.

– Varhain saatu keskusteluapu vähentää ongelmien syvenemisen riskiä ja auttaa nuorta eteenpäin. Jos keskusteluapu ei ole riittävää, niin Sekasin-chatin päivystäjät neuvovat jatkoavun löytämisessä. Tavoitteena on, että aina on joku jolle nuori voi kertoa vaikeista asioista. Vaikeissa tilanteissa ei tarvitse selviytyä yksin. Aina on toivoa, raskaistakin tilanteista selviytyy yhdessä toisten avulla.

Sekasin-chat – Jokainen on joskus sekaisin. Tule juttelemaan.