Puhalla Nolla -kampanja haastaa juhannuskuskit

Autoilija istuu autossa, kun sorsa kävelee tiellä.

Länsi-Suomen aluetoimistomme väki haastaa kaikki juhannuskuskit puhaltamaan nollan liikenteessä. Facebook- kampanja on saanut alkunsa jäsenjärjestömmeTampereen Liikenneraittiusyhdistys ry:n esimerkistä.

Tampereen Liikenneraittiusyhdistys oli mukana tekemässä Puhalla Nolla -aloitetta 15 vuotta sitten. Aloitteessa esitettiin, että jos kuljettaja puhaltaa 0,2-0,49 promillea, hän syyllistyy liikennejuopumusrikkomukseen ja poliisilla on oikeus keskeyttää ajo ja määrätä rikesakko.

Aloitteella haettiin poliisille oikeutta puuttua alkoholia nauttineen kuljettajan ajamiseen myös silloin, kun rattijuopumuslainsäädännön määrittämä 0,5 promillen raja ei ylity.

Jo pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuusriskiä. Ruotsissa ja Norjassa sekä Virossa rattijuopumuksen raja on 0,2 promillea.

Uudessa laissa asia esillä

Aloite tuotti tulosta: uudessa 1.6.2020 voimaan astuneessa tieliikennelainsäädännössä on mukana ”köyhän miehen” promilleraja.

Poliisi voi jatkossa keskeyttää ajon henkilöltä, joka puhaltaa alle rattijuopumuksen rajan, mutta jonka päihtymys selvästi vaikuttaa hänen ajokykyynsä. Matkanteon voi estää niin pitkäksi aikaa, että kuskin elimistössä ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia, kertovat Tampereen Liikenneraittiusyhdistyksen Jarmo Jokilampi ja Jouko Heistaro.

”Ajoneuvo jää tien syrjään ja kuskista tulee jalkamies”, sanoo Jokilampi, TLRY ry:n kunniapuheenjohtaja.

Yhdistys on kampanjoinut vuosia Tampereella juhannuksen alla. Tänä vuonna koronatilanne estää ihmisten kohtaamisen, mutta Puhalla Nolla -ajatusta voi kannattaa esimerkiksi somessa, peukuttamalla EHYTin Länsi-Suomen alueen somekampanjaa.

Monelle on selvää, ettei alkoholia kannata nauttia ennen ajamista. Hyvä on myös muistaa, että promillet poistuvat elimistöstä vähitellen.

”Alkoholin nauttimista seuraavana päivänä kuljettajan onkin syytä tarkkailla omaa ajokykyään. Jos ei ole varma, onko ajokunnossa, silloin ei ole vielä ajokunnossa”, muistuttaa Jokilampi.

Lue, miten alkoholi vaikuttaa ajokykyyn