Ministeri Rehula teki pohjaesityksen alkoholilain uudistamisesta

Maailmanpyörä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministerityöryhmälle torstaina 11. helmikuuta. Hallituksen tavoite on päivittää vanhentunut alkoholilainsäädäntö siten, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle alkukesällä. Esitys on tarkoitus saada lausunnoille mahdollisimman pian.

– Pohjaesityksessä on haettu tasapainoa toisaalta alkoholihaittojen vähentämisen, toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä, ministeri Rehula sanoo.
 
 Alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 15 asetuksesta. Sääntelyä on tarkoitus siirtää perustuslain mukaisesti asetuksista lain tasolle.

Uudistettu laki vapauttaisi alkoholilainsäädäntöä ja helpottaisi elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä purkamalla tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja. Tällaiset normit ovat rasittaneet erityisesti ravintola-alaa. Ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin. Myös esimerkiksi anniskelulupien jaottelusta kaikkiin alkoholijuomiin (A), viineihin (B) ja keskiolueen (C) luovuttaisiin.

Hallitus haluaa vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja ja kustannuksia yhteiskunnalle. Alkoholista aiheutuvat suorat kustannukset yhteiskunnalle ovat tällä hetkellä noin 1,3 miljardia euroa. Jos mukaan lasketaan myös välilliset kustannukset, lasku moninkertaistuu. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on edelleen keskeinen alkoholilain uudistusta ohjaava näkökulma.

– Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, ministeri Rehula sanoo.

Alkon myyntiajat pitenevät

Vuoden vaihteessa voimaan tullut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on nostanut keskusteluun päivittäistavarakauppojen toiveet saada myydä alkoholijuomia klo 21–23 välisenä aikana.

– Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta aikaa ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin. Osa päivittäistavarakauppojen henkilökunnasta on myös huolissaan mahdollisesti lisääntyvistä järjestyshäiriöistä, mikäli alkoholin myyntiaikaa ilta-aikaan pidennettäisiin, ministeri Rehula sanoo.

– Kokonaisuuden kannalta nykytila päivittäistavarakauppojen myyntiaikojen suhteen on toimiva, erityisesti kun kauppojen aukioloaikojen pidentyessä ja laajetessa isompiin liikkeisiin vuoden vaihteessa alkoholin saatavuus lisääntyi merkittävästi. Sen sijaan Alkon myyntiajan voisi yhtenäistää päivittäistavarakaupan kanssa samalle viivalle, eli arkisin iltayhdeksään, ministeri Rehula sanoo.

Hallituspuolueet arvioivat alkoholilain kokonaisuudistuksen pohjaehdotusta, ja sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa lain valmistelua. Tavoitteena on saada lakiluonnos lausunnoille maaliskuussa. Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle alkukesällä. Lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Lähde: Sosiaali- ja terveysminisetriön tiedote, http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-rehula-esitteli-alkoholilain-pohjaesityksen-ministeriryhmalle