EHYT ry kampanjoi haitattomamman alkoholikulttuurin puolesta: Tipaton tammikuu on hyvä alku – juodaan viidennes vähemmän

Katuvilinää.

Tavoite on hyvinkin realistinen. Euroopassa on yleisesti viime vuosikymmeninä vähennetty alkoholinkäyttöä. Suomessa kulutus on kuitenkin aivan viime vuosiin asti ollut kasvussa. Suomi on tässä seurannut pikemminkin itäeurooppalaista kehitystä kuin EU:n yleistä trendiä. Viime vuosina kasvu näyttää kuitenkin taittuneen, joten muutos haitattomampaan suuntaan on Suomessakin aivan mahdollinen.

Viidennes vähemmän tuottaa säästöä yhteiskunnalle ja yksilölle

Viidenneksen vähentäminen olisi hyödyllinen muutos sekä yksilö- että yhteiskunnan tasolla. Alkoholihaittojen välilliset ja välittömät kustannukset Suomessa ovat tällä hetkellä noin 6-7 miljardia euroa. Miljardin tai kahden euron säästö ei tässä taloudellisessa tilanteessa olisi pahitteeksi. Yksilötasolla viidenneksen vähentämisellä olisi sekä myönteinen vaikutus sekä seuraavan päivän olotilaan että ylipäätään jaksamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Onko koskaan harmittanut, että illan viimeinen jäi juomatta?, kysytään EHYT ry:n ulkomainoskampanjassa.

– Monelle hyvä muutos voi olla se, että korvaa illan mittaan yhden tai kaksi alkoholijuomaa alkoholittomalla tai jättää sen viimeisen ottamatta, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi. – Tipaton tammikuu on hyvä alku pienelle keventämiselle. Mutta Tipattoman hyödyt jäävät tietysti vähiin, jos tipattomuus otetaan heti takaisin helmikuussa. Tipaton kuukausi vuodessa, tipaton viikko kuukaudessa ja tipaton päivä viikossa on malli, jota jotkut noudattavat. Se antaa elimistölle mahdollisuuden levätä ja myös estää sitä, että alkoholinkäyttö jää huomaamatta ”päälle”.

EHYT ry harmittelee sitä, että alkoholikeskustelu Suomessa on usein kovin kärjekästä. Vaikka Tipaton tammikuu on tuttu osa suomalaista vuodenkiertoa ja hyvänä pidetty keino tasapainottaa elimistöä ja kukkaroa, tipatonta tammikuuta myös arvostellaan kärkkäämmin kuin vaikkapa liikuntaharrastuksen aloittamista tai ruokavalion keventämistä tammikuussa.

– Suomalaiselle alkoholikulttuurille on ominaista, että juomattomuutta joutuu helposti perustelemaan. Auton, raskauden tai lääkekuurin ohella Tipaton tammikuu on perinteisesti ollut hyväksytty syy olla juomatta, mutta tuntuu, kuin tässäkin olisi tapahtunut pieni muutos. Tipattomuutta on arvosteltu mm. ravintola-alan kurjistamisesta. Tipaton tammikuu ei varmasti ole ainoa syy siihen, että ravintoloissa käydään tammikuussa vähemmän kuin muulloin; joulun jälkeen moni keventää juomisen lisäksi myös syömistä ja etenkin rahankäyttöä. Mutta Tipattomuuden – tai viidenneksen vähentämisen – ei tarvitse merkitä hipattomuutta. Tekisikin mieli haastaa suomalaiset tammikuussa sankoin joukoin ravintolaan syömään, tanssimaan ja viihtymään. Juominen tuskin on ainoa syy ja keino pitää yhdessä hauskaa.

 

Lisätiedot:

Sari Aalto-Matturi
Toiminnajohtaja, EHYT ry
sari.aalto-matturi(a)ehyt.fi
p. 0400 508 234