Päihdeongelma voi koskettaa ketä tahansa meistä
”Eihän sulla voi olla ongelmaa, sähän käyt töissä ja näytät hyvältä.” Lauseen on kuullut moni, joka on lopettanut juomisen ja kertoo siitä avoimesti.
Yhä edelleen on vallalla ajatus, että alkoholiongelma näkyy aina ulospäin, vaikka suurin osa alkoholia haitallisesti käyttävistä suomalaisista käy töissä. He heräävät aamulla johtamaan yrityksiä, menevät iltavuoroon kaupan kassalle tai hoitavat ihmisiä sairaaloissa.
Alkoholia ongelmallisesti käyttävä voi olla kuka tahansa meistä: sinä, minä, pomo, luottokampaaja tai läheisin työtoveri.
Meillä Päihdeneuvonnassa ilmiö näkyy esimerkiksi silloin, kun soittaja aloittaa puhelun anteeksi pyydellen, koska kokee vievänsä tilaa niiltä, joilla on ”oikeasti ongelmia”. Kun asiasta lähdetään keskustelemaan, selviää, että soittaja on avun tarpeessa ja tilanne on voinut edetä jo hyvin pitkälle, vaikka ulkoiset puitteet ovat yhä kunnossa.
Ongelmat alkoholin tai muiden päihteiden kanssa ei katso sosiaalista statusta eikä sitä paljonko ihmisellä on rahaa. Alkoholia liikaa käyttävä voi juoda halvinta mahdollista juomaa tai kallista samppanjaa kaupungin hienoimmassa ravintolassa ja kaikkea siltä väliltä. Riippuvuuden edetessä juoman laadun merkitys toki usein vähenee.
Haitallisesti päihteitä käyttäviä yhdistää usein häpeä ja se, että suurimmalla osalla on läheisiä, jotka myös kärsivät tilanteesta. Häpeä on mahdollisesti yksi keskeisimmistä syistä myös siihen, että avun hakeminen viivästyy.
Tilannetta ei auta se, että ympäristö sulkee ongelmilta silmänsä tai rajaa ongelman oman viiteryhmän ulkopuolelle. Vähätellessämme päihteistä aiheutuvia ongelmia, voimme sanoa ääneen asioita, jotka saattavat estää päihdeongelmista kärsivää hakemasta apua ja pahentavat myös heidän läheistensä tilannetta.
Mielenterveyteen liittyviin haasteisiin liittyviä tabuja on onnistuttu rikkomaan viime vuosien aikana. Onnistuisiko meiltä myös ymmärryksemme laajentaminen päihdeongelmista? Pystyisimmekö puhumaan aiheesta niin, että ongelmasta kärsivät uskaltaisivat siitä kertoa ja hakea apua?