Ex-rahapeliongelmainen Eila piti kulisseja pystyssä vuosia, kunnes jäi kiinni työnantajan rahojen varastamisesta
Eila pelasi runsaasti rahapelejä ja menetti lopulta työnsä rahapelaamisen takia. Työterveyslääkärillä ei ollut keinoja Eilan auttamiseen, mutta apu ja tuki löytyi kunnan mielenterveyspalveluista ja lopulta vertaistukiryhmästä. Käynnissä oleva Työelämä pelissä? -kampanja rohkaisee työnantajia ottamaan rahapelaamisen puheeksi ja auttamaan työntekijää.
Keski-ikäinen Eila alkoi pelata yhä enemmän rahapelejä, kun hän erosi puolisostaan ja jäi yksinhuoltajaksi. Yksi syy pelaamiseen oli perheen elättäminen. Eila halusi tarjota yksinhuoltajana kouluikäiselle pojalleen hyvän elintason ja mielekkään urheiluharrastuksen ja alkoi ottaa kulutusluottoja näitä varten. Kun kulutusluottojen velkoja oli maksettava takaisin, Eila löysi totopelit. Hän pelasi ravipelejä verkossa ja kävi silloin tällöin raveissa veikkaamassa voittajahevosia. Netin muut rahapelit tulivat mukaan kuvioihin pian tämän jälkeen. Pääasiassa Eila pelasi ulkomaalaisilla kasinopelisivustoilla.
Rahapelaaminen pysyi salassa vuosia
Päätyökseen Eilan ajoi linja-autoa ja tienasi mukavasti, mutta kun rahapelaaminen salakavalasti lisääntyi, Eila joutui lopulta turvautumaan toiseen työhön päivätyön lisäksi. Hänellä itsellään oli ollut sellainen tunne, että rahapelaaminen pysyy hanskassa. Jotkut tuttavista olivat kuitenkin ihmetelleet, miksi hänen piti tehdä kahta työtä. Rahapelaaminen ei häirinnyt Eilan mukaan työntekoa, joten kulissit pysyivät pystyssä vuosia.
Lopulta Eilan väsymys lisääntyi ja hän alkoi pikkuhiljaa lainaamaan linja-autoasiakkaiden käteismaksuja itselleen. Hän jätti osan lipputuloista tilittämättä. Kun tilittämättömiä rahoja oli kertynyt noin 400 euroa, huomasi työnantaja asian ja puuttui siihen.
Eila tunnusti heti esihenkilölleen, että hän oli pelannut rahat. Rahapeliongelmaa hän ei kuitenkaan myöntänyt vielä tässä vaiheessa, ei edes itselleen. Eila irtisanoutui työstään työantajan pyynnöstä. Hän maksoi viemänsä rahat takaisin viimeisestä palkastaan. Rikossyytettä tai merkintää rikosrekisteriin Eila ei saanut.
Työterveyslääkäri ei osannut auttaa
Kaiken tämän jälkeen Eila hakeutui työterveyslääkärin puheille, mutta laihoin tuloksin. Lääkärillä ei ollut keinoja Eilan auttamiseen ja hän tokaisikin: ”Jos et jaksa muuta tehdä, senkus vaan pelaat.” Lääkäri epäili kaksisuuntaista mielialahäiriötä Eilan käyttäytymisen syyksi.
Eilan ex-työantajalla ei tiettävästi ollut käytössä varhaisen puuttumisen mallia tai päihdeohjelmaa. Niistä Eila ei ainakaan tiennyt. Työhöntulotarkastuksessa häneltä ei kysytty rahapelaamisesta, vaikka pelaaminen oli jo silloin melko runsasta. ”Olisi mielenkiintoista tietää, onko työnantajan kohdalla tähän asiaan puuttumiseen tullut muutosta”, Eila pohtii. Töissä ollessaan hän näki usein osan ex-kollegoista pelaavan tauoilla rahapelejä.
Lopulta Eila hakeutui kunnan terveysasemalle ja sai sieltä lähetteen terapiaan ja mielenterveyspolille. Sieltä hän sai lopulta keskivaikeasta masennuksesta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä sekä mielialalääkityksen näihin. Lääkkeet eivät kuitenkaan sopineet Eilalle. Jälkikäteen hän on itse tullut siihen tulokseen, että rahapeliongelma oli hänen masennuksensa syy.
Eila myönsi rahapeliongelman
Eila myönsi vasta muutaman kuukauden kuluttua tapahtuneesta, että hänellä on rahapeliongelma. Tämä tapahtui, kun hän oli pelannut yhdeltä seisomalta rahapeleihin kolmen kuukauden sairausloman ajalta kertyneet päivärahat. Rahapelaamisesta oli tullut pakonomaista ja se havahdutti Eilan itsensäkin: ”pakkomielteestä tuli kamala tunne”.
Tällä tarinalla on kaikesta huolimatta onnellinen loppu. Eila on päässyt eroon ongelmallisesta rahapelaamisesta ja auttaa nykyään vapaaehtoisena muita rahapeliongelmaisia Sosped-säätiön Pelirajat´on-toiminnan koulutettuna vertaisohjaajana. Hän odottaa eläkkeelle pääsyä taksinkuljettajan työstään, mikä on edessä keväällä. Enää Eilan ei tarvitse pelata rahapelejä ja hän on onnellinen: ”nyt on tietynlainen selkäranka elämässä”.
Lisätietoa Sosped-säätiön Pelirajat´on-vertaisryhmistä.
Apua ja tukea rahapeliongelmiin saa myös Peluurista.
Työelämä pelissä -tukiaineiston voi ladata maksutta Julkarista. Aineiston ovat laatineet yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieto- ja tukipiste Tiltti, Työterveyslaitos sekä Työturvallisuuskeskus.
Kampanjaa voi seurata EHYT ry:n sosiaalisen median tileillä Twitterissä (@EHYTry), LinkedInissä, Facebookissa (@ehytry) ja Instagramissa (ehytry) tai aihetunnisteella #työelämäpelissä. Kampanja-aika on 1.–12.2.2021.