Pelitaito-oppitunnit ja vanhempainillat yläkouluun

Pelikasvatus on tärkeä osa nuorten mediakasvatusta. Yläkoulujen Pelitaito-oppitunneilla, vanhempainilloissa ja henkilöstöinfoissa keskustellaan pelaamisen hyödyistä ja haitoista sekä annetaan käytännön vinkkejä pelaamisen hallintaan ja hyvän arjen rakentamiseen.

Poika pelaa konsolia lattialla
Kuva: Jukka Rapo / EHYT ry

Se oli erilaista ja hauskaa kun pääsi keskustelemaan koulussa pelaamisesta.

Oppilaspalaute

Kenelle?

7-9. luokkien oppilaille ja heidän vanhemmilleen. Oppitunteja on saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mitä?

Pelikasvatus on tärkeä ja ajankohtainen osa mediakasvatusta.  Oppitunnit vahvistavat oppilaiden tietoja ja taitoja liittyen pelaamisen hyötyihin ja haittoihin sekä pelaamisen hallintaan. Lisäksi tunneilla käsitellään myös sosiaalista mediaa ja somekulttuuria. Vanhempainilloissa lisätään vanhempien ymmärrystä pelaamisesta osana lasten ja nuorten maailmaa ja kannustetaan koteja aktiivisempaan pelikasvatukseen. 

Miksi?

Digipelaaminen on tärkeä osa kodin ja koulun mediakasvatusta. Lasten, vanhempien ja koulun rakentava vuoropuhelu pelaamisesta tukee positiivisen ja turvallisen pelikulttuurin muodostumista ja ehkäisee pelihaittoja.

Miten?

Pelitaito-oppitunnit 

Pelitaito-tunnit ovat yhden oppitunnin (45min) mittaisia keskusteluun pohjautuvia tunteja digitaalisesta pelaamisesta. Tuntien tavoitteena on lisätä peruskoulun oppilaiden kykyä tarkastella pelaamista niin laajempana ilmiönä kuin omassa elämässään.

Pelitaito-tunnit sisältävät muun muassa pelaamisen vaikutusten, hyötyjen ja haittojen tunnistamista sekä tasapainon hahmottamista pelaamisen ja muun elämän välillä. Keskustelua herätellään esimerkiksi aiheeseen liittyvillä tietokilpailukysymyksillä. Sosiaalisesta mediasta keskustellaan itsensä julkaisun, henkilötietosuojan sekä someen ja puhelimen käyttöön liittyvän vapauden ja vastuun näkökulmasta.

Ryhmien maksimioppilasmäärä on 30 henkeä. Oppitunteja voidaan toteuttaa päivässä korkeintaan viisi. Pyynnöstä teemme myös 65 tai 75 minuutin oppitunteja. Näitä on mahdollista tehdä yhden Pelitaito-päivän aikana enintään neljä kappaletta.  

Vanhempainillat 

Peliteemaiset vanhempainillat (90 min) rakentuvat alustuksesta ja ryhmäkeskusteluista. Näiden kautta pyritään lisäämään vanhempien tietoutta pelimaailmasta ja antamaan käytännön vinkkejä pelaamisen hallintaan. Vanhempia neuvotaan myös, miten peliharrastusta voi toteuttaa tasapainoisena osana lapsen tai nuoren arkea. Vanhempainiltojen yhteydessä jaetaan pelikasvatuksen materiaalipaketti.

Suosittelemme tilaamaan Pelitaito-oppitunnit ja vanhempainillat pakettina, jolloin menetelmästä saadaan paras hyöty.

Henkilöstötilaisuus

Opettajat ja muu koulun henkilöstö voi päivittää tietojaan lasten ja nuorten pelaamisesta, pelaamisen hyödyistä ja haitoista sekä pelikasvatuksesta infotilaisuuden (60 min) avulla. Koulutus on suunnattu erityisesti kasvatusalan ammattilaisille ja sitä tarjotaan ainoastaan oppituntien yhteydessä. Henkilöstön toiveet sisältöjen suhteen otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Tilaisuuden yhteydessä jaetaan pelikasvatuksen materiaalipaketti.

Oli todella hyvä info! Paljon uutta tietoa, huomasin omia virheitäni ja sain vahvistusta sille, että olen toiminut oikein.

Vanhempainillan palaute vuodelta 2021

Mieleen jäi, että pelaaminen on kivaa mutta ei kannata pelata liikaa.

Oppilaspalaute

Hinnat

Hinnat sisältävät kouluttajan matka- ja materiaalikulut. 

Pelitaito-tunnit 1 päivä (max 5 tuntia) & vanhempainilta 
(1.1.2023 lähtien) Pelitaito-tunnit 1 päivä (max 5 tuntia) & vanhempainilta+opettajien info 
360 € / kouluttaja 
380 € / kouluttaja
Pelitaito-tunnit 1 päivä (max 5 tuntia)     240 € / kouluttaja 
Pelitaito-tunnit yli 3 pv 
(1.1.2023 lähtien) Pelitaito-tunnit 3 pvän kokonaisuus & vanhempainilta+opettajien info 
200 € / kouluttaja 
300 € / kouluttaja
3 pv jälkeen viimeinen ns. lyhyt päivä (1-2 ryhmää) 90 € / kouluttaja 
Vanhempainilta 1,5h live/etä240/200 € / kouluttaja 
Henkilöstötilaisuus 1h (myydään Pelitaito-tuntien yhteydessä, myös etänä) 120 € / kouluttaja 

Tilaukset

koulutukset@ehyt.fi

Lisätietoa

Aino Harvola.

Harvola Aino

Pelikasvatuksen asiantuntija 050 345 9449
Katso henkilön esittely