Pelitaito-oppitunnit, henkilöstötilaisuudet ja vanhempainillat yläkouluun

Pelikasvatus on tärkeä osa nuorten mediakasvatusta. Yläkoulujen Pelitaito-oppitunneilla, vanhempainilloissa ja henkilöstöinfoissa keskustellaan pelaamisen hyödyistä ja haitoista sekä annetaan käytännön vinkkejä pelaamisen hallintaan ja hyvän arjen rakentamiseen.

Poika pelaa konsolia lattialla
Kuva: Jukka Rapo / EHYT ry

Se oli erilaista ja hauskaa kun pääsi keskustelemaan koulussa pelaamisesta.

Oppilaspalaute

Kenelle?

7-9. luokkien oppilaille, heidän opettajilleen ja huoltajilleen. Oppitunteja on saatavana suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mitä?

Pelikasvatus on tärkeä ja ajankohtainen osa mediakasvatusta.  Oppitunnit vahvistavat oppilaiden tietoja ja taitoja liittyen pelaamisen hyötyihin ja haittoihin sekä pelaamisen hallintaan. Lisäksi tunneilla käsitellään myös sosiaalista mediaa ja somekulttuuria. Vanhempainilloissa lisätään kasvattajien ymmärrystä pelaamisesta osana lasten ja nuorten maailmaa ja kannustetaan koteja aktiivisempaan pelikasvatukseen. 

Miksi?

Digipelaaminen on tärkeä osa kodin ja koulun mediakasvatusta. Lasten, huoltajien ja koulun rakentava vuoropuhelu pelaamisesta tukee positiivisen ja turvallisen pelikulttuurin muodostumista ja ehkäisee pelihaittoja.

Miten?

Pelitaito-oppitunnit 

Pelitaito-tunnit ovat yhden oppitunnin (45min) mittaisia keskusteluun pohjautuvia tunteja digitaalisesta pelaamisesta. Tuntien tavoitteena on lisätä peruskoulun oppilaiden kykyä tarkastella pelaamista niin laajempana ilmiönä kuin omassa elämässään.

Pelitaito-tunnit sisältävät muun muassa pelaamisen vaikutusten, hyötyjen ja haittojen tunnistamista sekä tasapainon hahmottamista pelaamisen ja muun elämän välillä. Keskustelua herätellään esimerkiksi aiheeseen liittyvillä tietokilpailukysymyksillä. Sosiaalisesta mediasta keskustellaan itsensä julkaisun, henkilötietosuojan sekä someen ja puhelimen käyttöön liittyvän vapauden ja vastuun näkökulmasta.

Ryhmien maksimioppilasmäärä on 30 henkeä. 45minuutin oppitunteja voidaan toteuttaa päivässä korkeintaan viisi. Pyynnöstä teemme myös 75 minuutin oppitunteja. Näitä on mahdollista toteuttaa yhden Pelitaito-päivän aikana enintään neljä kappaletta.  

Huoltajienilta

Peliteemaiset vanhempainillat (90 min) rakentuvat esityksestä ja yhteisestä keskusteluista. Näiden kautta pyritään lisäämään huoltajien tietoutta pelimaailmasta ja antamaan käytännön vinkkejä pelaamisen hallintaan. Huoltajia neuvotaan myös, miten peliharrastusta voi toteuttaa tasapainoisena osana lapsen tai nuoren arkea. Vanhempainiltojen yhteydessä jaetaan pelikasvatuksen linkkejä ja vinkkejä.

Henkilöstötilaisuus

Opettajat ja muu koulun henkilöstö voi päivittää tietojaan lasten ja nuorten pelaamisesta, pelaamisen hyödyistä ja haitoista sekä pelikasvatuksesta henkilöstötilaisuuden (60 min) avulla. Koulutus on suunnattu erityisesti kasvatusalan ammattilaisille ja sitä tarjotaan ainoastaan oppituntien yhteydessä. Henkilöstön toiveet sisältöjen suhteen otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Tilaisuuden yhteydessä jaetaan pelikasvatuksen linkkejä ja vinkkejä.

Oli todella hyvä info! Paljon uutta tietoa, huomasin omia virheitäni ja sain vahvistusta sille, että olen toiminut oikein.

Vanhempainillan palaute vuodelta 2021

Mieleen jäi, että pelaaminen on kivaa mutta ei kannata pelata liikaa.

Oppilaspalaute

Hinnat

Hinnat sisältävät kouluttajan matka- ja materiaalikulut. 

Pelitaito-tunnit 1 päivä (max 5 tuntia), henkilöstötilaisuus + huoltajienilta380 € / kouluttaja
Pelitaito-tunnit yli 3 pv, henkilöstötilaisuus + huoltajienilta300 € / kouluttaja / päivä
Vanhempainilta 1,5h  live/etä240/200 € / kouluttaja 

Tilaukset

Ohjeet tilaajalle

Peruutusehdot

Lisätietoa

Krista Lindberg.

Schulman Krista

Koulutussuunnittelija 050 466 4941
Katso henkilön esittely