Alkoholin myynti kääntynyt kasvuun
Kaupan ala ja Taloustutkimus ennustivat uuden alkoholin lain laskevan vahvempien oluiden ja limuviinojen hintaa jopa 40 prosenttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvio alkoholilain vaikutuksista perustui saatavuuden lisääntymisen lisäksi oletukseen alkoholijuomien hintojen laskusta.
”Kansanterveyden ja alkoholihaittojen kannalta on hyvä, että kaupan alan ennustus on ainakin toistaiseksi osoittautunut virheelliseksi”, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan päivittäistavarakaupassa myytävien alkoholijuomien hinnat ovat vastoin kaikkia ennusteita nousseet vuoden 2018 tammi-elokuussa vahvoja oluita lukuun ottamatta. Ainoastaan nelosoluen hinta on laskenut keskimäärin kuusi prosenttia. Luotettavien tietojen saaminen alkoholijuomien hintojen, kulutuksen ja haittojen kehityksestä vaatii pidemmän seuranta-ajan.
”Aina ennen veronkorotukset ovat laskeneet alkoholin kokonaiskulutusta myös Suomessa. Nyt huolestuttavaa on, että Suomessa alkoholiveron korotus ei tuoreimpien tilastojen mukaan enää vähentänyt alkoholin myyntiä. Todennäköisimpänä syynä on yhtäaikaisesti toteutettu alkoholin saatavuuden lisääminen. Kulutuksen laskeva trendi on myyntiin perustuvien kuukausitilastojen mukaan pysähtynyt tai kääntynyt kasvuun”, sanoo Mikkonen.
WHO:n kolme tärkeintä yhteiskuntapoliittista suositusta alkoholihaittojen vähentämiseksi liittyvät alkoholin saatavuuden rajoittamiseen, kulutukseen vähentämiseen hinta- ja veropolitiikalla sekä alkoholimainonnan rajoittamiseen. Yksilötasolla alkoholittomien vaihtoehtojen pitäminen esillä ja yleinen tietous alkoholin käyttötilanteisiin liittyvistä riskeistä voi vähentää suurta kertakulutusta.
Lisätietoja:
EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen, 050 527 4780, juha.mikkonen (at) ehyt.fi
Valvira. (2018). Alkoholin myyntitilastot 2018.
WHO. (2018). Global status report on alcohol and health 2018. Geneva: World Health Organization.