Päihdepäivillä suurennuslasin alle pääsevät ”Big Tobacco”, valistus ja laki

Koriste.

Suomalaista tupakkavalistusta voi hyvällä syyllä kutsua menestystarinaksi. Yhtenä avaintekijänä voidaan pitää tupakkavalistuksen tiivistä yhteyttä suomalaiseen lainsäädäntöön; Suomessa valistus ja laki ovat aina kulkeneet käsi kädessä. Päihdepäivien toisen seminaaripäivän aamuna, keskiviikkona 20.5. klo 9-11:30 kerrataan tutkimustietoon pohjautuvan tupakkavalistuksen menestystarinan askelmerkit. Keskustelua käydään suomalaisen tupakointikulttuurin muutoksesta.

Seminaarin puheenjohtaja, Syöpäjärjestöjen viestintäpäällikkö Satu Lipponen kertoo tupakkateollisuuden taitavasta vaikuttamistyöstä EHYT ry:n Teema-lehdessä. Kun kehitysmaissa ja vähemmistöjen parissa markkinat kasvavat, länsimaissa tupakkateollisuus yrittää pitää tuotteensa hengissä. Selviytymiskeinoiksi ovat 2000-luvulla muodostuneet haittojen vähentämiseen keskittyvä retoriikka ja tuotekehitys, tarkoin kohdennettu markkinointi sekä hienostunut julkisuuden hallinta.

Tarkemmin tupakoinnin uusista muodoista seminaarissa kertoo Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti. Tupakkateollisuus pyrkii jatkuvasti kehittämään uusia keinoja ylläpitääkseen nikotiiniriippuvuutta, eikä myönteinen kehitys ole tupakoinnin uusien muotojen myötä enää itsestäänselvyys.

Lipponen pitää tärkeänä mediakriittisyyttä ja esimerkiksi koulujen mediakasvatusta. Ammattikasvattajien tehtävä on herättää nuoressa kriittinen median ja tiedeviestinnän tutkija – miten meihin yritetään vaikuttaa ja onko se OK? Yksi Lipposen ehdotus on, että oppitunneilla analysoitaisiin tupakkateollisuuden verkkosivuja, jolloin nuoret voivat omissa projekteissaan tuoda esiin globaalia ja paikallista lobbausta sekä tunnistaa luotettavia tiedon lähteitä.

Myös seminaarissa pohditaan, millä tavoin tupakan tarinasta opittua voidaan hyödyntää. Entä miltä näyttää tuleva tupakkalaki? Millaisia näkökulmia se tuo valistustyöhön?

Katso lisätietoa ja Päihdepäivien ohjelma täältä.