Peliasiantuntijan vinkit pelaamisesta huolestuneelle vanhemmalle
Lapsen pelaamiseen kannattaa asennoitua kuin muihinkin harrastuksiin ja seurata sitä siinä missä esimerkiksi urheilu- tai soittoharrastusta. Vanhemmat voivat tutustua pelien sisältöihin vaikka pelaamalla yhdessä lapsen kanssa tai seuraamalla hänen pelaamistaan.
– Kun tutustuu peleihin rohkeasti itse, niitä ymmärtää paremmin ja niistä on helpompi keskustella. Pelien ei pidä olla kodin mörkö, josta aina taistellaan. Kun niihin suhtaudutaan neutraalisti, myös mahdollisiin ongelmiin on helpompi puuttua, toteaa EHYT ry:n peliasiantuntija Salla Karjalainen.
– Kannattaa rohkeasti kysyä kodin pelaajilta, mitä nämä pelaavat, mistä missäkin pelissä on kyse ja mikä tekee pelistä kiinnostavan. Kätevä keino tutustua pelien sisältöihin on myös etsiä YouTubesta pelin gameplay-videoita.
Pelaaminen nähdään kotona helposti ajan haaskauksena tai jopa ongelmana.
− Pelit ovat erinomaista viihdettä ja yhdistävät lapsen kaveriporukkaa. Niiden kautta pelaajat voivat myös olla yhteydessä lukuisiin muihin harrastajiin ympäri maailmaa. Parhaimmillaan pelit tarjoavat erilaisia tunnekokemuksia sekä tukevat lapsen kehitystä ja oppimista, toteaa Karjalainen.
Mikä on liikaa?
Pelikasvatuksen asiantuntijalta kysytään usein ruutuajasta – miten rajoittaa lapsen digipelien ääressä viettämää aikaa? Mikä on liikaa? Karjalaisen mukaan pelaamiseen käytettävästä ajasta keskusteltaessa ei kannata tuijottaa minuutteja.
– Tärkeämpää on katsoa arkea kokonaisuutena. Niin arkeen kuin kesälomapäiviin täytyy mahtua digipelaamisen lisäksi myös muuta tekemistä, ulkoilua ja yhdessäoloa perheen ja kavereiden kanssa. Pelkkä pelaamiseen käytetyn ajan rajaaminen voi viedä huomion muilta tärkeiltä asioilta, kuten pelien sisällöiltä tai ikärajoilta, toteaa Karjalainen.
– Välillä on ihan OK viettää enemmänkin aikaa koneella, jos vaikkapa sateinen päivä yllättää. Vanhemman vastuu on huolehtia, että niin ei kuitenkaan käy päivittäin. Vanhemman tehtävä on myös kannustaa ja innostaa muihin harrastuksiin.
Lopullinen vastuu on vanhemmalla
Karjalainen muistuttaa erityisesti pelaamiseen liittyvien pelisääntöjen sopimisesta.
– On vanhemman velvollisuus asettaa pelaamiselle rajoja ja noudattaa niitä johdonmukaisesti, mutta rajoituksista voi sopia yhdessä lapsen kanssa. Sääntöjä sovittaessa vanhemman on hyvä kiinnittää huomiota myös omaan mediasuhteeseensa sekä ruutujen ääressä käyttämäänsä aikaan. Kotona voi miettiä esimerkiksi tietokoneen sijoittamista perheen yhteisiin tiloihin, peliaikojen sopimista tai pelipäiväkirjan pitämistä. Tietokoneisiin ja pelikonsoleihin on saatavilla myös erilaisia välineitä ja ohjelmia käytön valvontaan.
EHYT ry:ssä on työskennelty lasten ja nuorten digitaalisen pelaamisen parissa jo vuodesta 2010. EHYT ry:n pelitoiminnan tavoitteina on ehkäistä pelihaittoja ja edistää positiivista pelikulttuuria. Katso lisää vinkkejä vanhempien huoneentaulusta ja osoitteessa www.pelitaito.fi.
Lisätietoja: Salla Karjalainen asiantuntija EHYT ry:n pelitoiminta puh. 050 514 7658Peliasiantuntijan vinkit:
- Ole kiinnostunut lapsesi peliharrastuksesta
- Keskustele peleistä ja ole valmis kuuntelemaan
- Tutustu peleihin ja niiden sisältöihin
- Suojele lasta haitallisilta sisällöiltä, tarkista ikärajat
- Sovi yhteiset säännöt pelaamiselle
Lähde: EHYT ry:n pelitoiminnan vanhempien huoneentaulu.