Kotiin toimitettu alkoholi ei helpota lasten arkea
Sosiaali- ja terveysalalla on seurattu epäuskoisina, miten hallitus on määrätietoisesti heikentämässä sosiaaliturvaa ja leikkaamassa sote-palveluista sekä järjestöjen ennaltaehkäisevästä työstä samalla kun alkoholin saatavuutta lisätään. Tilanteesta tulee mieleen muutama vuosi takaperin Netflixissä ilmestynyt Don’t Look Up -satiirielokuva, jossa Leonardo DiCaprion ja Jennifer Lawrencen esittämät tähtitieteilijät huomaavat maata lähestyvän asteroidin. He yrittävät saada poliittiset päättäjät ja median ymmärtämään tilanteen vakavuuden, mutta viestejä ei kuunnella. Asteroidi symboloi elokuvassa ilmastonmuutosta.
Viimeaikaisia poliittisia päätöksiä ei suoraan voi verrata maailmanlopun aiheuttavaan asteroidiin – vaikka siltä ne tosin saattavat monista leikkausten kohteena olevista ihmisistä tuntua. Monet voivat kuitenkin samaistua siihen turhautumisen ja epäuskon tunteeseen, jota tähtitieteilijät elokuvassa kokevat nähdessään ne poliittisten päätösten seuraukset, joita poliitikot eivät itse halua nähdä.
Hallitus on esittänyt alkoholin kotiinkuljetuksen sallimista. Huolimatta useiden asiantuntijoiden esittämästä tieteellisestä näytöstä, jonka mukaan alkoholin pikatilausmahdollisuus koteihin lisää haittoja, lasten ja perheiden pahoinvointia ja julkisen sektorin kustannuksia, poliitikot toistelevat puheita ihmisten arjen helpottamisesta. Tällainen retoriikka kuulostaa irvokkaalta, kun miettii, miten päinvastaiset vaikutukset todellisuudessa olisivat monessa perheessä.
Alkoholin kotiinkuljetus lisää ongelmia kodeissa
Millä tavalla alkoholihaitat konkretisoituvat suomalaiskodeissa? Viime vuonna kolme neljäsosaa alkoholinkäyttökerroista sijoittui kotiympäristöihin. Lähes joka kolmannella suomalaisella on läheinen, jolla on alkoholinkäytöstä johtuvia ongelmia. 89 000 lasta – lähes joka kymmenes kaikista alaikäisistä – elää perheessä, jossa vähintään toisella vanhemmalla on tai on ollut vakava päihdeongelma. Todellisuudessa päihdeongelmasta kärsivien vanhempien kanssa elävien lasten lukumäärä on selvästi suurempi, koska luvussa ovat mukana vain rekistereihin päätyneet vakavimmat tapaukset. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut väkivaltaa kumppaninsa taholta. Väkivallan taustalla on usein alkoholinkäyttöä.
Näiden lukujen pitäisi herättää. Jos alkoholia voi jatkossa tilata pikatoimituksella kotiovelle, on vaikea uskoa, että luvut pienenisivät. Tutkimusten mukaan kotiinkuljetusta hyödyntävät eniten riskikuluttajat.
Saatavuuden lisäämisen sijaan tarvitaan panostusta ehkäisevään työhön ja perheiden tukeen
Sekä terveydenhuolto että sosiaalipalvelut, kuten lastensuojelu, ovat valmiiksi tukalassa tilanteessa. On vaikeaa keksiä yhtäkään pätevää argumenttia, miksi juuri nyt olisi hyvä hetki lisätä alkoholin saatavuutta. Alkoholin kokonaiskulutuksen vähentyminen ei ole pätevä argumentti, sillä alkoholin yhteiskunnalliset kustannukset lasketaan edelleen miljardeissa. Päihdehaitat ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma ja ne koskettavat jollakin tavalla jokaista suomalaista – ei vain marginaalista alkoholiriippuvuudesta kärsivien joukkoa.
Hallitus uskoo, että lainsäädäntöä vapauttamalla myös suomalainen alkoholikulttuuri muuttuisi, mutta logiikka ei toimi niin: humalahakuinen kulttuuri ei muutu alkoholin saatavuutta lisäämällä. Päinvastoin tarvitaan enemmän panostusta ehkäisevään työhön ja sosiaali- ja terveyspalveluihin, lapsiperheiden tukeen ja yhteiskunnan turvaverkkoihin. Tarvitaan myös sellaista alkoholipolitiikkaa, joka pohjautuu tutkimusnäyttöön tehokkaista keinoista vähentää kokonaiskulutusta.
Poliittisille päättäjille on tarjottu runsaasti tutkimuspohjaista tietoa alkoholin saatavuuden lisäämisen kielteisistä vaikutuksista. Tulevia päätöksiä voi siten pitää poliitikkojen ja puolueiden tietoisina valintoina, joiden seurauksista on myös kannettava vastuu. Sekä hallituspuolueiden että opposition kansanedustajilta tarvitaan rohkeutta kyseenalaistaa, kenen arkea kotiinkuljetuksen sallimisella helpotetaan ja kuka joutuu kärsimään seurauksista. Lakimuutoksen etenemiseen voi vielä vaikuttaa.
Allekirjoita Näkymättömät lapset -kampanjan vetoomus, jolla vaaditaan, että lapsen oikeudet ja hyvinvointi asetetaan etusijalle suomalaisessa alkoholipolitiikassa.
Lähteet:
Raitasalo (2024) Miten yleisiä perheiden päihdeongelmat ovat?
Tutkimuksesta tiiviisti 23/2024. Helsinki: THL.
THL (2023) Päihdetilastollinen vuosikirja 2023.
Tilastokeskus (2023) Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021.