Pikkujoulut ovat hyvä mahdollisuus juhlistaa työyhteisöä

Leikkimieltä, tonttulakki ja vähän glitteriä - millaiset ovat sinusta hyvät pikkujoulut? Pikkujouluja vietetään työpaikoilla paitsi perinteen, myös yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin vuoksi.

Kysyin muutamilta ystäviltäni, että minkälaiset ovat heidän mielestään hyvät pikkujoulut.  Ei tarvinnut kauaa odottaa klassikkovastausta: ”No kunhan työnantaja maksaa viinat, niin siitä se lähteet!”. Vastauksissa oli huomattavissa myös ironiaa. Työpaikan pikkujoulut tuovat mieleen yhä ilmaisen viinan. Tämä yhdistelmä on edelleen kulttuurimme yhteistä kuvastoa, jolle on helppo yhdessä naureskella.

Kysymykseeni vastattiin myös hieman nolostuen: ”Ei vaan, ei sentään” tai ”Mutta kyllähän sillä ohjelmallakin on merkitystä” ”niin ja paikalla” lisäsi toinen. Kun pidempään juttelimme, tuli pikkujouluista mieleen myös muita tärkeitä asioita: ”Saa kerrankin panostaa vaatteisiin ja laittautua.”  ”Pääsen niin harvoin juhliin, mutta pikkujouluista tulee itsellekin sellainen juhlafiilis.” ”Tulee juteltua työkavereiden kanssa vähän eri tavalla, kun töissä, ilman työrooleja.”

Vietämme työpaikalla valtaosan arjestamme, joten työyhteisön yhteishengen ylläpitäminen juhlimalla voi olla myös tarpeellista ja palkitsevaa. Koronasta on, pikkujoulukausina mitattaessa, kulunut aikaa vasta pieni hetki. Ihan äskettäin jouduimme luopumaan kaikesta yhteisöllisyydestä ja totuttautumaan  etätapaamisten maailmaan. Kun kaikki kodin ulkopuolella virkistäytyminen ja juhliminen kiellettiin, oli arjen ja juhlan tasapaino löydettävä verkon välityksellä. Nyt meillä on onneksi taas mahdollista viettää aikaa yhdessä myös työporukan kanssa. Miksemme siis tekisi niin?

Kaikkia ei työpaikan pikkujoulut houkuttele. Jotkut tuntuvat jopa kammoksuvan niitä. Sitä, miten siellä porukka ”avautuu ja ylittää rajoja” tai miten ”pomo töpeksii” ”ja miten aina on yksi, joka sammuu pöytään tai joku, joka haastaa riitaa.”

Työpaikan pikkujoulun tunnelmaan vaikuttavat siis monet asiat. Vaikka arjessa pystyisimme olemaan työpaikalla sovussa, purkautuvat ristiriidat toisessa ympäristössä ja humalassa herkemmin. Padotut tunteet saattavat tulla ilmi illan aikana – niin hyvät kuin pahatkin.

Miten sitten työnantaja voi luoda juhlan, joka sopii kaikille? Miten täyttää henkilöstön odotukset ja huolehtia, että kaikilla on juhlassa hyvä olla? Miten olla vastuullinen ja nykyaikainen työnantaja, joka on silti tunnettu hauskoista juhlista? Onko sitten jotakin, mitä meistä jokainen voi tehdä juhlien onnistumiseksi?

Juhlissa tunnelma muokkautuu samalla tavoin kuin arjessakin. Siitä, miten työkavereita tervehditään juhliin saavuttaessa. Miten työyhteisön jäsenistä puhutaan selän takana vain hyvää ja miten työkaverin näkemiseen suhtaudutaan positiivisesti ja kannustaen, tuomitsemisen tai arvostelun sijaan. Siitä, miten työkaveri pyydetään viereen istumaan ja kysellään kuulumisia pöytäseurueen kaikilta jäseniltä. Siitä, miten työnantajan järjestämiä juhlia ei kyseenalaisteta tai haukuta, vaan nähdään oma rooli tärkeänä tunnelmanluojana.

Jokainen voi tukea työkaverin rentoutumista juhlissa. Juhliin kannattaa valmistautua jo etukäteen miettimällä esimerkiksi juoko juhlissa alkoholia, kuinka paljon ja miten itse voisi vahvistaa juhlien onnistumista ja hyvää yhteishenkeä. Etukäteen voi suunnitella ottaako alkoholia tai pohtia miten pystyisi itse tukemaan hyvää yhteishenkeä. Näin voi välttää pahimmat mokat, seuraavan päivän turhan morkkiksen ja häpeän sekä varmistaa sen, että töihin on kiva palata juhlien jälkeenkin.

Pikkujouluihin lähdettäessä kannattaa siis mukaan pakata avointa ja positiivista mieltä, kärsivällisyyttä, leikkimieltä ja tottakai tonttulakki ja vähän glitteriä. Hauskaa pikkujouluaikaa jokaiselle!

5 vinkkiä pikkujoulujuhlimiseen:

  1. Ota muut huomioon: tervehdi, hymyile ja käynnistä keskustelua.
  2. Nauti työnantajan tarjoamasta viihdykkeestä: ruoka, ohjelma, yhdessäolo, musiikki jne. Jos ohjelma ei ole ihan sinun makuusi, suhtaudu siihen rikastavana kokemuksena.
  3. Älä nipota tai ojenna muita. Kukaan ei pidä tunnelmanpilaajista. Jos joku öykkäröi, vaihda vaan huomaamatta pöytää.
  4. Suunnittele etukäteen suhtautumisesi alkoholinkäyttöön näissä juhlissa. Jos tavoittelet kohtuukäyttöä tai raitistelua, pysy oman päätöksesi takana. Mieti, miten voit vähentää kokonaisalkoholin määrää: juotko vettä, limua ja mocktaileja tai juotko vain itse hakemasi juomat?
  5. Älä selittele omaa alkoholittomuuttasi, vaan ole ylpeä siitä, miten freesi olo sinulla on huomenna. Älä myöskään vaadi muita selittelemään sitä, miksi he juovat tai eivät juo näissä juhlissa.