Tunteita ei tarvitse paeta, mutta niiden säätelyyn kannattaa harjoitella keinoja
Ensi viikolla vietetään mielenterveysviikkoa, jossa teemana on tunteet. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen voi olla joskus vaikeaa, mutta onneksi tunnetyöskentelyä voi harjoitella.
Kaikkien elämään kuuluu ajoittain ahdistusta ja vaikeita tunteita. Elämässä voi tulla eteen haasteita, äkillisiä muutoksia, surua tai muutoin voimakasta elämän kuormitusta, jolloin keho luonnollisesti reagoi. Kehollinen reaktio välittyy mieleen usein epämukavana, jännittävänä tai ahdistavana olotilana.
Meillä varmasti kaikilla on kokemusta puristavasta tunteesta rinnalla, hikoilevista käsistä, apeasta olotilasta ja mielen tummenevista sävyistä. Vaikeiden tunnetilojen äärellä haluaisi tunteesta päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Tämä kuitenkaan harvoin onnistuu, eikä ole edes kannattavaa. Itseään voi myötätuntoisesti lohduttaa, että aivan kuten kupliva ilo ja onni, myös vaikeampi tunnetila tulee ja menee.
Rauhoita keho pidentämällä uloshengitystä
Sen sijaan että tunteita lähtisi tietoisesti pakenemaan, voi opetella myötätuntoisesti tunteiden sallimista ja harjoitella keinoja tunnevoimakkuuden lieventämiseen. Yksinkertainen keino tunteiden hallintaan on kehon rauhoittaminen hengittämisellä. Palleahengitys on keino, joka auttaa pysähtymään tilanteeseen ja hengittämään rauhallisemmin ja hitaammin. Se voi auttaa rauhoittamaan tunteen niin, että pystyy jäämään tilanteeseen vaikeidenkin tunteiden äärelle. Myötätuntoinen suhtautuminen omiin tunteisiin ja tunnetilan salliminen voi lievittää ahdistuksen tunnetta jo itsessään.
Valitettavan usein suomalaisessa kulttuurissa tunteiden turruttamiseksi etsitään helpotusta päihteistä. Huiman suosion saaneen Käärijän kappaleessakin piilee ikävä tosi asia. ”En mieti huomista ku tartun tuopista, niinku cha cha chaa, haluun olla sekasin ja vapaa huolista niinku cha cha chaa.” Tunteiden säätelyn keinoksi voi tulla esimerkiksi alkoholi ja se hetkellisesti voikin tuoda helpotuksen tunteen, mutta se ei vaikuta ahdistuksen taustalla olevaan juurisyyhyn.
Jo tietoisuus siitä, että ahdistukset ja vaikeat tunteet ovat normaali osa elämää, voi auttaa suhtautumaan niihin. Tunteilla on tärkeä rooli erilaisten tarpeiden viestinviejinä. Kun pysähtyy vaikean tunteen äärelle, voi oivaltaa itsestään jotain uutta.
Älä jää tunteiden kanssa yksin
Tunnetaitojen harjoittelu, hengitysharjoittelu ja muut ahdistusta lievittävät keinot tukevat mielen hyvinvointia. Tärkeintä on, että ahdistuksesta tai muista vaikeista tunteista puhuu, jo pelkästään puhuminen voi helpottaa oloa.
Tunteita tai huolia ei tarvitse turruttaa, eikä niiden kanssa jäädä yksin, vaan ottaa ne rohkeasti käsittelyyn turvallisessa ympäristössä perheen, ystävien tai terveydenhuollon ammattilaisten kesken.
EHYTissä on alkanut tänä syksynä Lämmin vanhemmuus- vanhemmat ehkäisevän päihdetyön toimijoina -hanke, jonka aikana käsitellään myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja, joiden tiedetään suojaavan lapsia ja nuoria riskikäyttäytymiseltä ja muun muassa päihteiden käytöltä.
Mistä apua:
Päihdeneuvonta: Maksutonta tukea päihteidenkäytön aiheuttamaan huoleen – EHYT ry
Kriisipuhelin 09 2525 0111 (mieli.fi)
Lisätietoja:
Tunnetaidot perheessä (mieli.fi)
Hengitysharjoituksia (hengitysliitto.fi)
Hengitys ja rentoutus (mielenterveystalo.fi)
Hengitysharjoituksia nuorelle (mielenterveystalo.fi)