Kysy ja keskustele – se on parasta ehkäisevää työtä
Monesti kohtaamme ennakkoluuloja ja tunnemme häpeää, kun puhumme ongelmistamme ja mielenterveyden häiriöistämme. Arjen jakaminen huolineen ja iloineen purkaa häpeää.
Amalia on jumissa päänsä sisällä ja jumissa kotona. Amalian isä teki itsemurhan hyppäämällä metron alle. Arda Yildirim kirjoitti todellisuudesta ammentavan tarinan Amaliasta monologinäytelmäksi.* Tarinan ajatukset voisivat olla totta kenelle tahansa meistä. Suomi, maailman onnellisin kansa on yhä johtava maa itsemurhatilastoissa.
Monesti kohtaamme ennakkoluuloja ja tunnemme häpeää, kun puhumme ongelmistamme ja mielenterveyden häiriöistämme. Onko stigma syynä siihen, että hoidamme mieltämme juomalla alkoholia? Emme aina tiedä, kumpi oli ensin: mielenterveyden ongelma vai sen omatoiminen hoitaminen alkoholilla.
Lokakuun lopussa THL julkaisi Suomessa asuvien ihmisten Juomatapatutkimuksen, joka kertoo alkoholin juomisen vähentyneen viimeisen kahdeksan vuoden aikana suomalaisten keskuudessa. En silti ole ainoa suomalainen, jonka ystävä tai tuttava on kuollut alkoholiin. Monet meistä tuntevat jonkun, jolle rakkaussuhde alkoholiin on syvä ja pysyvä. Vuonna 2021 alkoholiin kuoli runsaat 1600 Suomessa asunutta ihmistä. Heidän ensisijainen kuolinsyy oli siis alkoholi.
Tiedän kokemuksesta, että alkoholin juomisesta kysyminen vaatii rohkeutta. Helposti ajatellaan, että alkoholin juominen nauttii yksityiselämän suojaa eikä alkoholin itselle tai muille aiheutuvista haitoista tai huolista saa kysyä. Erehtymisen vaarasta huolimatta kannattaa huoli alkoholin juomisesta ottaa puheeksi. Aina kannattaa kysyä ja välittää, kun jokin läheisen ystävän tai työkaverin tekemisissä huolestuttaa.
Pitkittäistutkimuksista tiedetään, että päihteidenkäyttö lisää mielenterveysongelmien riskiä, ja mielenterveyden ongelmat ovat yhteydessä myöhempään päihteidenkäyttöön. Vaikutusten suunnat ovat monimutkaisia. Tiedetään, että syy-yhteydet eivät ole täysin selitettävissä esimerkiksi perinnöllisillä tai perhetaustaan liittyvillä tekijöillä. Tiedämme myös, että puhuminen toistemme kanssa on yksi parhaista keinoista ehkäistä ongelmia. Puhumalla vahvistamme kykyämme hakea apua ajoissa.
Keskustelu on meille jokaiselle parasta ehkäisevää päihde- ja mielenterveystyötä. Arjen jakaminen huolineen ja iloineen purkaa häpeää, ja läheisten kanssa jaetut kokemukset ovat vahva voimavara. Toinen ihminen on aina luotettavampi apu kuin mikään päihde.
THL: Suomalaisten alkoholinkäyttötavat 2023
*Kansallisteatteri: Sarvivälke, suomenkielinen kantaesitys maaliskuussa 2024