Ryhdy siistiksi digipelivanhemmaksi – ota täsmävinkit haltuun!
Digipelaaminen on suuri osa lasten ja nuorten arkea. Jollekin digipelaaminen on tärkeä ja aikaa vievä harrastus samalla tavalla kuin toiselle kitaransoitto, musiikin kuuntelu, piirtäminen tai jalkapallon pelaaminen. Joku saattaa tehdä näistä kaikkia.
Vaikka et itse juuri pelaisi digitaalisia pelejä, on varmasti avartavaa tutustua pelimaailmaan, ja ymmärtää miksi pelit ovat supertärkeitä sinulle tärkeälle henkilölle. Opit takuulla lapsestasi samalla jotain uutta. Kun joku puhuu syvällä innostuksella, sellainen tarttuu!
Miten voisit vanhempana tukea lapsesi harrastusta ja olla siisti digipelivanhempi, vaikka et paljoa pelaamisesta vielä tietäisikään? Tässä muutama vinkki:
”Millä levelillä oot?”
Pelaamisesta on hyvä osata puhua perustasolla. Kysy millainen lapsesi lempipeli on – onko kyse yksinpelistä vai moninpelistä, jossa pelataan muita pelaajia vastaan? Peli voi myös olla moninpeli, jossa muodostetaan tiimejä ja pelataan toisia tiimejä vastaan. Monet mobiilipelit ovat sellaisia, joissa pelaaja etenee seuraavalle tasolle suoritettuaan jonkun tehtävän tai tietyn määrän erilaisia tehtäviä.
Pelejä suunnitellaan myös erilaisiksi. On pelejä, joissa pelaaja pääsee tutkimaan peliin rakennettua maailmaa hyvin vapaasti (open world) ja sellaisia, joissa pelaajaa ohjataan paljon tarkemmin liikkeissään. Open world -peleissä pelaaja saa kulutettua runsaasti aikaa jo pelkästään paikkojen tutkiskeluun, jos se häntä kiinnostaa. Sitten on tietysti esimerkiksi monia mobiilipelejä, jotka muistuttavat pelityyliltään lautapelejä – niissä pelaaja ei juuri tutki mitään, vaan suorittaa tasoja esimerkiksi järjestämällä asioita tiettyyn järjestykseen.
Usein peleissä, joissa pelaaja esiintyy jonakin hahmona, kuten seikkailu- tai toimintapeleissä, yhtenä tärkeänä osana peliä on siinä kerättävät välineet. Kyse voi olla hienoista asusteista tai esimerkiksi eri tyylisistä aseista, jotka auttavat pelaajaa etenemään pelin vaikeutuessa. Näillä kerättävillä välineillä voi olla suurikin merkitys pelaajalle ja hänen pelaajastatukselleen muiden pelaajien silmissä.
”Miten siinä sitten kävi?”
Kun muistat esittää jatkokysymyksiä, se kertoo lapsellesi, että hänen harrastuksensa kiinnostaa. Lyhyemmin ilmaistuna: olet minulle tärkeä. Jos lapsesi on kertonut, että nyt on sellainen taso, josta on vaikea edetä eteenpäin tai joku hirviö, jota on hirveän hankala tuhota, on sinulla vanhempana oiva tilaisuus, vaikka ruokapöydässä kysyä, että miten siinä sitten kävi? Pääsitkö pelissä eteenpäin?
Kysymällä annat lapselle myös tilaisuuden kertoa pelin herättämistä tunteista tai esimerkiksi siitä, jos hän on kokenut kiusaamista tai kuullut rumaa kielenkäyttöä pelissä. Kun lapsesi huomaa, että hänen harrastuksensa kiinnostaa sinua, luo se tilan perheessänne keskustelulle ja yhteiselle pohdiskelulle.
”Voitko näyttää, mitä sä pelaat?”
Vanhempana ei tarvitse tietää kaikkea digipeleistä. Riittää, että tiedät, mitä oma lapsesi pelaa. Sillä ei ole väliä, onko lapsesi juuri aloittanut alakoulun vai jo pitkällä toisen asteen opinnoissaan – vanhempana on hyvä ja hauskakin pysyä kartalla lapsesi digimaailmasta. Pelejä voi tutkia ikärajakuvausten ja peliarvostelujen kautta, mutta sen lisäksi voit aina kysyä lapseltasi, josko saisit seurata vierestä, kun hän pelaa. Näin pääset näkemään, millaisesta pelistä on kyse, mitä siinä tehdään ja miten lapsesi suoriutuu pelistä. Lisäksi pääset näkemään myös, millaisia tunteita peli lapsessasi herättää.
”Saanko mäkin kokeilla tota?”
Kun olet hetken seurannut vierestä lapsesi pelaamista, rohkaistu itsekin kokeilemaan! Kerro lapsellesi, että haluat kokeilla pelaamista, ja pyydä häntä opettamaan, miten kyseistä peliä pelataan. Sinun ei tarvitse pelätä mokaavasi, todennäköisesti mokailua ja yrittämistä on lapsesi mielestä oikein viihdyttävää seurata vierestä. Tästä saatatte jopa saada yhteisen hauskan ajanvietteen – varsinkin, jos peliä voi pelata yhdessä! Ken tietää, ehkä sinustakin kuoriutuu ihka oikea gameri?
Esimerkkejä erilaisista peleistä
Huomaathan, että monet pelit sopivat moneen eri kategoriaan. Esimerkiksi Genshin Impact on peli, jota voi pelata sekä yksin- että moninpelinä, mobiilipelinä, konsolipelinä (PS4) ja tietokonepelinä (Microsoft). Jos etsimäsi peli ei löydy listalta, se on helppo googlettaa.
Yksinpelejä (Single player games): Sims, Hogwarts Legacy, Grand Theft Auto-pelit (GTA), Genshin Impact, Minecraft, FIFA
Moninpelejä (Multi player games): Grand Theft Auto V (GTA5), Genshin Impact, Counter Strike 2, Minecraft, Fortnite, FIFA
Open world-pelejä: The Legend of Zelda, Minecraft, GTA-pelit, Genshin Impact
Seikkailupelejä: Assassins Creed, The Legend of Zelda, Marvel’s Spider-Man, Skyrim, The Witcher, The Last of Us
Toimintapelejä: Counter Strike 2 (CS2, taktinen ammuntapeli), Mortal Kombat (taistelupeli), Mario (tasohyppelypeli), Brawl Stars (ammuntapeli)
Suosittuja mobiilipelejä: Candy Crush Saga, Hay Day, Pokémon GO, Roblox, Genshin Impact, Clash of Clans, FIFA Mobile, Brawl Stars
Ilmaispelit (Free to play, FTP): Nämä pelit ovat ladattavissa ja pelattavissa ilmaiseksi, mutta saattavat sisältää pelin sisäisiä ostoja. Suurin osa mobiilipeleistä on ilmaispelejä.
Lue lisää pelien ikärajoista sivulta pegi.info. Tietoa digitaalisesta pelaamisesta saat EHYTin kotisivulta.
Tuoreimmassa THL:n Kouluterveyskyselyssä reippaat 64 % 8.–9.-luokkalaisista vastasi pelaavansa jotain digitaalista peliä vähintään kuukausittain ja 31 % samanikäisistä vastasi pelaavansa lähes päivittäin. Kansallista peliviikkoa vietetään Suomessa viikolla 45.