Hubu® – aina ajan hermolla nuoria puhuttavista päihdeteemoista
Hubu® täytti 20 vuotta. Tuhannet nuoret ympäri Suomen kouluja ovat Hubu-tunneilla keskustelleet päihteistä. EHYTin kouluttajat vetävät keskustelut yläkoululaisille, koulun henkilöstölle ja vanhemmille.
”Hubu-menetelmä on hyvin kestänyt aikaa”, toteaa EHYTin koulutussunnittelija Sari Anjala.
”Hubu nostaa keskusteluun juuri niitä asioita, joita nuoret arjessaan kohtaavat. Siksi Hubu on aina ajassa kiinni.”
Hubu on vuorovaikutuksellinen menetelmä, jonka avulla nuorten kanssa keskustellaan päihteistä. Pohjana keskusteluille toimii äänestysjärjestelmä, jossa nuoret anonyymisti valitsevat vastausvaihtoehdoista itselleen sopivimman. Äänestyksen tulos on heti ryhmän nähtävillä.
”Vastauksista esille nousevista aiheista käydään keskustelua yleisellä tasolla, esimerkiksi siitä, miten nikotiinituotteiden käyttö näkyy nuorten arjessa ja yhteiskunnassa yleensä”, kertoo Anjala.
Viime aikoina nuoria ovat puhuttaneet sähkösavukkeet ja nuuskaaminen.
”Ne ovat pinnalla ihan eri tavalla kuin muutama vuosi sitten. Vuonna 2015 nuuskan käyttö ei tullut esille juuri ollenkaan, nyt se näkyy nuorten yleisimmin kohtaamana nikotiinituotteena lähes kaikkien koulujen keskusteluissa.”
Mikä on muuttunut 20 vuodessa?
Kun Hubun äänestysmenetelmä vuonna 2004 otettiin käyttöön, äänestettiin luokissa kouluttajan mukanaan tuomien kaukosäädinten avulla. Nykyisin menetelmä on verkkopohjainen ja äänestys suoritetaan mobiililaitteilla.
”Tekniikka mahdollistaa uusia asioita. Sen ansiosta voimme esimerkiksi näyttää ajankohtaisimpia päihdeaiheisia videoitamme TikTokista”, Anjala sanoo.
Nuorten elämässä suuri muutos on ollut internetin ja somen vaikutus.
”Verkko on koko ajan käsillä ja sieltä nuoret saavat valtavasti informaatiota. He tarttuvat helposti sellaiseen tietoon, joka tukee heidän omaa ajatustaan. Tietoa ei osata aina kyseenalaistaa.”
Päihdekasvatustunnilla kouluttajan tehtävä on jakaa faktatietoa, oikoa vääriä käsityksiä ja murtaa myyttejä.
”Jos kaveriporukassa käytetään paljon alkoholia tai nikotiinituotteita, saattaa nuori ajatella, että niin kuuluukin tehdä. Näitä myyttejä tarkastelemme esittämällä tilastoja ja tutkittua tietoa, esimerkiksi sitä, että nikotiinituotteiden käyttö on yhteiskunnassa vähentynyt.”
Anjala tähdentää, että kouluttajan on pidettävä keskustelu neutraalina, omaa käsitystä päihteiden käytöstä ei voi esittää.
”Tärkeintä on käynnistää nuorten oma ajattelu ja tarjota työkaluja, joiden avulla he pystyvät tekemään valintoja silloin, jos heille tarjotaan päihteitä.”
Työkaluja aikuisille
Hubu-oppitunteja pidetään yläkoululaisille. Tunnin jälkeen vanhemmille ja koulun henkilökunnalle järjestetään kummallekin oma tilaisuutensa.
”Tilaisuuksissa kerrotaan, mitkä asiat nuoria tunnilla puhututtivat, rohkaistaan keskustelemaan päihteistä nuorten kanssa sekä tarjotaan työkaluja päihdekeskusteluihin. Muutama oppitunnilla esitetty kysymys äänestystuloksineen toimii keskustelun pohjana myös aikuisten tilaisuuksissa”, kertoo Sari Anjala, jolla on pitkä kokemus Hubu-kouluttajana.
”Nuoret ovat suoria, valmiita tarttumaan keskusteluun, kysymään ja kertomaan omia mielipiteitään. He myös vaativat kouluttajalta täydellisen läsnäolon”, hän hymyilee.
”Tykkään nuorten kanssa työskentelystä, se on antoisaa.”
Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYT ry:n vuosikertomuksessa 2022.