No kun kaikki mun kaveritkin juo
Erään teini-ikäisen nuoren vanhempi kertoi minulle jokin aika sitten, miten hänen lapsensa on jäänyt tänä syksynä muutaman kerran kiinni alkoholin juomisesta. Näissä tilanteissa nuori oli käyttänyt argumenttina ”no kun kaikki mun kaveritkin juo” -lausahdusta. Kuulostaako tutulta? Se on edelleen yllättävän yleinen kommentti alaikäisten nuorten suusta.
Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksia tarkastellessa voidaan valtakunnallisesti kuitenkin havaita raittiiden 8.–9. -luokkalaisten nuorten määrän kasvaneen verrattuna vuoteen 2019. Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan raittiiden nuorten osuus on 65,4%, kun se vuonna 2019 on ollut 60,7%.
Lausahdukset kuten ”no kun kaikki mun kaveritkin juo” ovat sellaisia, joita nuoret alkavat pitää totena, kun niitä tarpeeksi usein mantran lailla toistaa. Jos me nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset kuulemme tällaista puhetta esimerkiksi koulussa tai nuorisotilalla, kannattaa osallistua keskusteluun. Nuorten kanssa voi jutella alkoholista ja siihen liittyvistä mielikuvista. Samalla voi nuorillekin tuoda tietoa kouluterveyskyselyn tuloksista tai kertoa vaikkapa ajankohtaisesta ”Sober curious” -ilmiöstä.
Nuoren mielikuviin voi vaikuttaa myös se, miten kaverit puhuvat päihteistä tai asennoituvat päihteisiin. Hyvin vahva ja myönteinen päihdepuhe tai päihdemyönteinen asenne kaveriporukassa voi aiheuttaa nuorelle ryhmäpainetta ja tunteen siitä, että pitäisi itsekin käyttää, kokeakseen yhteenkuuluvuutta.
Hyvässä kaveriporukassa on tilaa vastakkaisillekin mielipiteille, eikä kaveria yritetä painostaa muuttamaan mielipidettään. Valitettavasti joissakin tapauksissa kuitenkin mennään vahvojen persoonien vahvojen mielipiteiden mukaan.
Vertaissuhteet ovat nuoruudessa erittäin merkittävässä roolissa ja voi olla vaikea irtautua kaveriporukasta, jonka mielipiteet eroavat vahvasti omista mielipiteistäsi. Tällaisessakin porukassa voi kuitenkin nuoren mielestä olla paljon hyviä puolia, kuten hauskat jutut ja yhdessä tekemisen meininki.
Parhaimmillaan hyvät kaverisuhteet ovat nuorelle vahva suojaava tekijä vaikeissa tilanteissa. Kaverit auttavat selviämään elämän kolhuista tukemalla ja tsemppaamalla. Jos kaveripiirissä ei käytetä päihteitä, voi nuorella olla korkeampi kynnys kokeilla tai aloittaa päihteiden käyttöä.
Joskus kaverisuhteet voivat kuitenkin myös lisätä riskitekijöiden kuormaa ja esimerkiksi ryhmäpaineen vuoksi edistää nuoren päihdekokeilua tai päihteitä ihannoivaa elämäntyyliä.
Meillä ammattilaisina ja kasvattajina on oma roolimme nuorten suojaavien tekijöiden vahvistamisessa. Suojaavilla tekijöillä tarkoitetaan tekijöitä, jotka suojaavat nuorta päihteiden ongelmakäytön riskeiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi terveelliset elämäntavat, riittävän hyvä itsetunto, tunnetaidot ja toimivat ihmissuhteet.
On hyvä lähteä mukaan nuorten keskusteluihin, mikäli havaitsee heidän juttelevan päihteistä. Vahvistamme nuoren hyvinvointia, kun olemme läsnä ja tarjoamme mahdollisuuden keskustelulle ja nuoren omien päihdeasenteiden pohtimiselle turvallisessa ympäristössä.
EHYT ry:n Nuorisoalan osaamiskeskustoiminta tarjoaa Kaverituki päihdehuolissa -koulutusta, jossa pohditaan nuorten kaverisuhteiden merkitystä ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta. Koulutuksessa tutustutaan Kaverituki päihdehuolissa -materiaaliin, jota voi hyödyntää nuorten kanssa.