Mistä nuoren onni rakentuu Helsingissä tai Mogadishussa?
Löytyykö hyvä elämä rahasta ja julkkiselämän tavoittelusta? Vai löytyykö se ihmissuhteista ja arjen soljuvasta elämänmenosta? Tutkimme asiaa Hadiya-keskustelukorttien avulla Helsingin Myllypurossa sekä Mogadishussa nuorten parissa.
Millainen on hyvä ihmissuhde?
Perhe ja yhdessäolo ystävien kanssa oli kaikkien nuorten onnen tuoja numero yksi. Mutta minkälainen ihmissuhde on hyvä?
”Hyvä kaveri on sellainen, joka tukee hyvissä asioissa ja varoittaa huonoista valinnoista. Hän kunnioittaa ja on aina rinnalla riippumatta tilanteesta” sanoo Mogadishussa asuva Ahmed.
Samoilla linjoilla oltiin Myllypurossa: ”Kiva kaveriporukka tukee toisiaan, kun joku tarvitsee apua.”
Somaliassa nuoret muistuttivat myös rakkauden merkityksestä.
”Ihastuksen kanssa keskustelu puhelimessa ja tulevaisuuden suunnittelu hänen kanssaan tuo onnen hetkiä elämään.”
Vanhemmat ja perhe ovat tärkeitä nuorille myös. Aikuisilta nuoret toivoivat ymmärrystä ja huomiota nuorten omille ajatuksille, vaikka ne olisivatkin erilaisia kuin heillä itsellään.
Usko tuo vakautta ja onnea
Haastattelemamme nuoret tulivat muslimiperheistä ja uskonto oli heille molemmissa maissa tärkeä osa elämää. Päivittäiset rukoukset ja tiivis suhde jumalaan toivat onnea ja vakautta elämään.
Harrastukset lisäävät hyvinvointia
Suomessa tutkijat ja valtiovalta vannovat harrastustoiminnan nimeen nuorten hyvinvoinnin edistäjänä. Samaa mieltä olivat nuoret itse, molemmissa maissa.
”Kun ihminen on yksinäinen eikä ole paljon tekemistä, se voi aiheuttaa paljon stressiä ja huonoa mielialaa. Harrastuksen avulla nuori voi välttää ikävät ja stressaavat tilanteet”, totesivat nuoret Somaliassa.
Myllypurossa asiaa tarkasteltiin näin: ”Harrastus tuo iloa ja mielihyvää. On kiva pelata jalkapalloa kaveriporukassa. Liikunta pitää nuoren myös erossa päihteistä. Harrastaminen tuo hyviä asioita ja vie pahoja asioita pois.”
Juhlat nostavat arjen yläpuolelle
Ihminen ei elä ainoastaan arjesta. Myös juhlia tarvitaan. Juhlimme vasta Suomessa valmistujaisjuhlien ja koulun päättäjäisten aikaa. Myllypuron nuorten suunnitelmissa oli pitää päättäjäispäivänä hauskaa kavereiden kanssa ja ehkä juhlistaa päivää yhteisellä aterialla. Mutta miten koulujen päättäjäisiä vietetään Somaliassa?
”Meillä ei ole mahdollista tehdä yhteisiä retkiä ja matkoja koulun kanssa. Tärkeintä on saada yhteinen kuva päättäjäispäivänä. Välillä nuoret voivat järjestää omatoimisesti juhlia rannalla. Siellä syödään, pelataan jalkapalloa sekä tietysti mietitään omia saavutuksiamme ja pohdimme yhdessä tulevaisuutta.”
Hadiya-selvityksemme päätyy lopputulokseen, että nuorten ilot ja surut näyttäisivät olevan yhteneväisiä Helsingissä ja Mogadishussa. Ihmisen onnen avaimet ovat samat asuinmaasta riippumatta.
”Onnellisuus löytyy yksinkertaisista asioista”, on todennut myös onnellisuustutkija Emma Seppälä. ”Minulla on perhe, ystäviä, mielekästä ja mieluisaa tekemistä, sain aamiaista, nukuin lämpimässä, en ole keskellä sotaa. ”