Selkeyttä alkoholista puhumiseen
Millaista on alkoholin kohtuukäyttö? Entä miten alkoholista voi kieltäytyä? Selkokielinen Audit C -testi kertoo asioista niin, että viesti tavoittaa myös kehitysvammaiset nuoret.
Kehitysvammaisille nuorille aikuisille suunnattu SELVIS-hanke pyrkii ehkäisemään päihde- ja pelihaittoja selkokielisen ja saavutettavan aineiston avulla. Yksi hankkeessa kehitetty työkalu on selkokielinen Audit C -testi, joka on tarkoitettu oman alkoholinkäytön tarkasteluun ammattilaisen avulla.
Audit C -testi on lyhyt versio Audit-kyselystä, jota käytetään yleisesti alkoholin riskikäytön seulonnassa. Selkokielisessä Audit C -testissä on kiinnitetty erityistä huomiota viestin ymmärrettävyyteen.
”Kyse on riskien tunnistamisesta ja niiden ehkäisystä. Itsenäistyvät kehitysvammaiset nuoret kohtaavat päihdekysymyksiä ja joutuvat tekemään niiden suhteen valintoja, kuten kaikki muutkin. Siihen tarvitaan keskusteluapua ja sopivaa materiaalia”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Taava Lankinen.
Vinkkejä arkisiin tilanteisiin
Selkokielinen Audit C on verkossa saatavilla oleva esite, jossa perustellaan lyhyesti, miksi omaa alkoholinkäyttöä on aika ajoin hyvä tarkastella. Annosten laskutavat havainnollistetaan yksinkertaisin tekstein ja kuvin, ja juomatottumuksia selvitetään kolmella kysymyksellä.
”Lähtökohtana on aluksi motivoida asiakas vastaamaan kyselyyn, minkä jälkeen mennään suoraan testiosuuteen. Jos riskipisteet ylittyvät, hänelle annetaan lyhytneuvontaa eli otetaan mahdollinen riskikäyttö puheeksi”, Lankinen kertoo.
Aineisto kannustaa pohtimaan, miten alkoholinkäyttö vaikuttaa omaan elämään. Lisäksi asiakkaan kanssa pohditaan yhdessä, miten hän voisi vähentää alkoholinkäyttöään. Esimerkiksi juhlissa voi juoda hitaasti pieniä kulauksia eikä tarjoilusta kieltäytymistä tarvitse perustella, esitteessä muistutetaan.
Hyviä kokemuksia kentältä
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä selkokielinen Audit C on jo käytössä vammaisten asumispalveluissa, joiden ammattilaisia oli mukana myös aineiston kehittämisessä.
”Se on tosi toimiva työkalu, jollaista kentälle on kaivattukin. Selkeys tekee asiat mielenkiintoisiksi ja helpottaa niiden läpikäymistä”, sanoo tuetun asumisen ohjaaja Anne Vanhala hyvinvointiyhtymän vammaispalveluista.
Hänen työpaikallaan testi tehdään sovitulla tukikäynnillä kaikille vammaispalveluiden asiakkaille. Ensin varmistetaan, ettei asiakas ole tehnyt testiä puoleen vuoteen, jotta vältytään päällekkäisyyksiltä.
”On tärkeää, että testitulokset on kirjattu järjestelmään. Asiakas saattaa närkästyä, jos samoja asioita kysellään toistuvasti monessa paikassa”, Vanhala mainitsee.
Hänestä työkalu on hyvä apu, koska se kuvaa hyvin vaiheet, joiden mukaan edetään.
”Esimerkiksi kun erään asiakkaan alkoholinkäyttö alkoi lisääntyä huolestuttavasti, oli hyvä tehdä ensin Audit C -testi ja edetä testituloksen mukaan. Tässä tapauksessa mini-interventio käytiin asiakkaan kanssa läpi keskustellen ja sopimalla jatkokeskusteluja asiasta.”
Testin ja keskustelujen avulla asiakas sai voimaa ja motivaatiota vähentää alkoholinkäyttöään.
”Päihdetyössä muutos lähtee aina asiakkaasta itsestään. On kuitenkin hienoa, että keskustelulla voidaan tukea asiakasta ja puuttua tilanteeseen jo varhaisessa vaiheessa, jotta ongelma ei pahene.”
Tilaa tai lataa testi verkkokaupasta!
Selkokielinen Audit C -testi
Vuonna 2018 alkanut SELVIS on EHYTin ja Kehitysvammaliiton yhteishanke, joka kestää vuoteen 2021. Se kuuluu osana eriarvoisuuden vähentämiseen tähtäävää Arvokas-ohjelmaa. Päihdekysymysten lisäksi SELVIS keskittyy pelihaittojen ehkäisyyn.
Artikkeli on julkaistu aiemmin EHYT ry:n vuosikertomuksessa 2020.