Kannabis lailliseksi Suomessa?
Vihreät hyväksyivät puoluekokouksessaan niukasti aloitteen kannabiksen kieltolain kumoamiseksi ja kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimiseksi. Kansankielellä voidaan siis puhua laillistamisesta, vaikka tosiasiassa tarkoitetaan kannabiksen tuomista sääntelyn alle, kuten alkoholikin tällä hetkellä meillä on.
Päätöksen tultua julki etenkin somessa alkoi erittäin vilkas keskustelu. Media halusi kommentteja puolueilta ja poliitikot myös mielellään kertoivat kantojaan. Kuten yleensäkin, keskustelu lähti nopeasti ns. laukalle ja unohduksiin jäivät sekä faktat että käytöstavatkin. Kun keskustellaan päihteistä, erityisesti laittomista, niin keskustelu etenee hyvin usein tunteiden, mielikuvien ja ideologian tasolla.
Olen työskennellyt pitkään kannabisaiheiden parissa ja ajattelen, että kannabiksen laillistaminen ei tule etenemään kovinkaan nopeasti. Muut eduskuntapuolueet ja suuri yleisö suhtautuvat asiaan kielteisesti. Laillistaminen muuttaisi myös koko päihdepolitiikkaa ja sen myötä myös alkoholipolitiikkaa tulisi tarkastella uudelleen, kun laillisilla markkinoilla olisi kaksi päihdettä. Ennen päätöksiä olisi saatava lisää tutkimusta niistä maista, joissa sääntelystä on jo kokemuksia.
Huomattavasti neutraalimmin tai myönteisemmin julkisuudessa suhtaudutaan kannabiksen dekriminalisointiin, jota kannattava kansalaisaloite on eduskunnan käsittelyssä. Kannabiksen dekriminalisoinnilla tarkoitetaan sitä, ettei kannabiksen käytöstä enää rangaistaisi, eikä sen käytöstä siten jäisi rekistereihin merkintöjä. Tavoitteena on siirtää painopiste rangaistuksista hoitoon.
Kumpikaan, ei sääntely (laillistaminen) eikä dekriminalisointi, tarkoittaisi sitä, että kuka tahansa voisi milloin tahansa vapaasti käyttää kannabista. Jos lakia muutettaisiin, niin siinä säänneltäisiin tarkoin, minkä ikäisiä asia koskee, missä paikoissa olisi sallittua käyttää kannabista, paljonko sitä saa olla hallussa jne.
Kannabiksen käytön yleistyessä päihdepalvelujen saatavuutta pitää parantaa myös kannabiksen käyttäjien osalta ja tuoda lyhyt interventioita hoitovalikoimiin. On tärkeää varmistaa, että käytön lisääntyessä meillä on tarjolla hoitoa mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja erityisesti heti, kun sille on tarvetta.
Kaikkein tärkeintä on huolehtia siitä, että käytön aloittamisen kynnys pysyy mahdollisimman korkealla ja käyttöön liittyviä haittoja minimoidaan oikea-aikaisella ja hyvällä ehkäisevällä työllä. On kannabiksen asema yhteiskunnassa sitten mikä tahansa.